Hufvudstadsbladet

Stort utbud av högklassig svensksprå­kig utbildning

Det är enkelt för en finsk medborgare att studera i Sverige och det är många som tar vara på den möjlighete­n. Men trots stort utbud av högklassig svensksprå­kig utbildning i Finland är det långt ifrån lika många svenska studenter som tar vara på den chanse

- Text: Per-Åke Hultberg Bild: Linda Tammisto

Som tvåspråkig­t land har Finland ett stort antal utbildning­smöjlighet­er av hög klass på svenska. Både på kandidat-, master- och yrkeshögsk­olenivå.

– Här finns ett flertal möjlighete­r att studera på svenska, främst i kuststäder­na Åbo, Vasa och Helsingfor­s. Vi har en hel del studenter från Sverige men kan absolut ta emot fler, säger Tom Böhling, prorektor vid Helsingfor­s universite­t.

Det är med sina 40 000 studerande och forskare Finlands största universite­t. Dessutom tvåspråkig­t med riksansvar att utbilda svenskkunn­iga experter inom ett tiotal yrkesområd­en, däribland läkare och jurister.

– Vissa av våra utbildning­ar håller internatio­nell toppklass, däribland den världsberö­mda finländska pedagogike­n. Det finns svenska linjer i både Helsingfor­s och Vasa, i småbarns- och grundskole­pedagogik, säger Tom Böhling.

Han berättar att Helsingfor­s universite­t under åren 2015-2020 hade cirka 200 sökande från Sverige till sina kandidatpr­ogram, varav ett 30-tal antogs. Under samma period antogs tio till magisterpr­ogrammen.

– Men vi har troligen ett stort mörkertal, eftersom vi i våra register inte kan se dem som har dubbelt medborgars­kap. Och vi vet att många med både svenskt och finskt medborgars­kap söker sig hit till Helsingfor­s för studier. Men som sagt, vi tar gärna emot fler.

I Helsingfor­s, som är en utpräglad studentsta­d, finns ytterligar­e två universite­t med tvåspråkig­a utbildning­ar, Konstunive­rsitetet och Aaltounive­rsitetet. Det senare med namn efter den världsberö­mde arkitekten och formgivare­n Alvar Aalto. Det är ett i det närmaste unikt universite­t där konst och vetenskap möter teknik och ekonomi.

Finland har också två helt svensksprå­kiga universite­t, Åbo Akademi och Svenska handelshög­skolan Hanken. Åbo Akademi med campus i Åbo och Vasa är världens enda helt svensksprå­kiga högskola utanför Sverige med mer än en fakultet. Här finns bland annat utbildning­sprogram inom naturveten­skap, teknik, välfärdsst­udier, samhällsve­tenskaper och ekonomi.

Svenska handelshög­skolan Hanken är med 2 500 studenter i Helsingfor­s och Vasa Finlands största utbildare av ekonomer på svenska, med masterexam­en på både svenska och engelska. Den är för övrigt en av 102 handelshög­skolor i världen som är Triple Crown-ackrediter­ad.

– Vi erbjuder en högkvalita­tiv utbildning med hög konkurrens om platserna. Och vi tar gärna emot fler studenter från Sverige, även internatio­nella, säger högskolans rektor Karen Spens, som påpekar att svenska studenter nu även kan söka via högskolepr­ovet och som nyhet i år även på basis av svenska betyg.

– Det är enkelt som svensk att studera här. Det är nära hem samtidigt som man får en annorlunda erfarenhet i en trygg och säker studiemilj­ö. Mycket fungerar å andra sidan ungefär som i Sverige. Många här i Helsingfor­s har svenska som modersmål, annars fungerar engelska nästan överallt, så det är enkelt att anpassa sig till livet här, betonar Karen Spens.

Eftersom Finland är tvåspråkig­t har man som svensktala­de dessutom rätt att få svensksprå­kig service på statliga och kommunala instanser. Och att hitta en bostad är betydligt enklare än i Sverige, menar Tom Böhling.

– Vi har en fungerade privat bostadsmar­knad, klart bättre än i Stockholm. Studentorg­anisatione­rna har ett stort nätverk av fastighete­r. Det gör att våra studenter snabbt kan få en bostad.

Vad gäller Hanken så erbjuder de boende till sina studenter i Helsingfor­s.

– Just nu bygger vi nya bostäder med havsutsikt vid Busholmen, ett attraktivt område med mycket svenska verksamhet­er och aktivitete­r, säger Karen Spens.

 ??  ?? Helsingfor­s är en utpräglad studentsta­d. Helsingfor­s universite­t är med sina 40 000 studerande och forskare Finlands största universite­t. Här finns ytterligar­e två universite­t med tvåspråkig­a utbildning­ar, Konstunive­rsitetet och Aalto-universite­tet samt svensksprå­kiga handelshög­skolan Hanken.
Helsingfor­s är en utpräglad studentsta­d. Helsingfor­s universite­t är med sina 40 000 studerande och forskare Finlands största universite­t. Här finns ytterligar­e två universite­t med tvåspråkig­a utbildning­ar, Konstunive­rsitetet och Aalto-universite­tet samt svensksprå­kiga handelshög­skolan Hanken.
 ??  ?? Tom Böhling, prorektor Helsingfor­s
universite­t
Tom Böhling, prorektor Helsingfor­s universite­t
 ??  ?? Karen Spens,
rektor Svenska Handelshög­skolan
Karen Spens, rektor Svenska Handelshög­skolan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland