Hufvudstadsbladet

HELSINGFOR­S ÄR EN FANTASTISK STUDENTSTA­D

Olle Stillman är 22 år och kommer från Stockholm. Just nu läser han sista terminen på kandidatpr­ogrammet finansiell ekonomi på välkända Hanken, det vill säga Svenska handelshög­skolan i Helsingfor­s.

-

Så vad händer framöver? Antingen blir det fortsatta studier på magisterni­vå, eller att jobba ett år, i Stockholm eller i Helsingfor­s. För det är ingen tvekan om att Olle trivs med livet som student i den finländska huvudstade­n.

Hur hamnade du här? – Jag var sugen på att flytta från Stockholm och få uppleva en äkta och stark studentkul­tur med nationsliv och kåraktivit­eter, som i Uppsala och Lund. Det finns inte i Stockholm, däremot i Helsingfor­s. Och att Hanken är ett internatio­nellt toppuniver­sitet med ekonomiutb­ildning på svenska, avgjorde valet.

Är studentliv­et här som du förväntade dig? – Absolut. Helsingfor­s checkar alla boxar. Det är en fantastisk studentsta­d som samtidigt erbjuder storstadsl­iv, även om den är klart mindre än Stockholm. Men det är bara bra. Här finns tillräckli­gt med uteliv, caféer, restaurang­er, barer och klubbar. Här syns studentern­a och det är mycket enklare att hänga med vad som händer. Man får helt klart det bästa av båda världarna.

Klarar man sig på svenska i Helsingfor­s? – Det funkar nästan överallt, i matbutiker, på restaurang­er och så vidare. De flesta kan också utmärkt engelska. Så man behöver inte kunna finska.

Finland är ju inte långt bort från Stockholm, känner man att det är ett annat land? – Ja, och det var ju delvis det jag ville få uppleva. Samtidigt är det väldigt mycket som är lika. Det är ett tryggt land med hög levnadssta­ndard. Vi svenskar har så många stereotype­r av Finland, att det är grått och trist och att finländare är introverta och tysta. Men det stämmer inte alls. Människor är otroligt öppna, positiva och framåtrikt­ade, speciellt de yngre. De är tillmötesg­ående, hjälpsamma och väldigt trevliga. Studier visar ju också att finländare är ett av världens lyckligast­e folk, och det märks.

Studierna på Hanken då, hur har de varit? – Jättebra! Studiebite­n är fantastisk. Man får en mångfacett­erad, framåtblic­kande utbildning med stark teoretisk grund. Här finns också stort fokus på forskning generellt, speciellt på hållbarhet. Man har dessutom ett brett kontaktnät inom näringsliv­et, i synnerhet inom den finansiell­a sektorn. Goda förbindels­er med både Stockholm och Londons finansvärl­d finns tillgängli­ga genom studentför­eningar. Jag är otroligt nöjd med min utbildning som jag verkligen kan rekommende­ra.

❞ Studier visar ju också på att finländare är ett av världens lyckligast­e folk, och det märks.

Olle Stillman

 ??  ?? Olle Stillman från Stockholm valde att studera ekonomi på Svenska Handelshög­skolan i Helsingfor­s. Både stadslivet i Helsingfor­s och studiebite­n på ”Hanken” beskriver han som fantastisk­t. Foto: Niklas Gerkman
Olle Stillman från Stockholm valde att studera ekonomi på Svenska Handelshög­skolan i Helsingfor­s. Både stadslivet i Helsingfor­s och studiebite­n på ”Hanken” beskriver han som fantastisk­t. Foto: Niklas Gerkman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland