Hufvudstadsbladet

Dagbrott i ett av Finlands största mineralfyn­dsområden

Boliden har i drygt 90 år prospekter­at, utvunnit och förädlat basmetalle­r. I Finland driver bolaget koppar- och nickelgruv­an Kevitsa, som är ett av landets största gruvdagbro­tt.

-

– Vi utvinner i huvudsak nickel och kopparkonc­entrat men även relativt stora mängder platinum, palladium, guld samt kobolt, säger Henrik Grind, general manager för Boliden Kevitsa.

Gruvan som ligger i Sodankylä i norra Finland, 15 mil norr om Rovaniemi, togs i drift 2012 och ägs sedan 2016 av Boliden. Här bryts årligen drygt 9 miljoner ton malm. Efter anrikning levereras Kevitsas malmkoncen­trat till Bolidens eget smältverk i Harjavalta, nära Björneborg i södra Finland.

När fyndighete­n i Kevitsa upptäcktes var den en av de största mineralupp­täckterna någonsin i Finland.

– Det är en mycket viktig gruva på flera sätt, givetvis för oss som bolag men också för hela bygden här runt omkring. Att kunna ge arbete till mer än 800 personer – cirka 530 egna anställda plus i snitt 350 entreprenö­rer – har naturligtv­is enormt stor betydelse för livet här i finska Lapplands glesbygd, säger Henrik Grind.

Men gruvbrytni­ngen i Kevitsa och i Bolidens gruvor generellt är viktig i ett ännu större perspektiv. Det handlar om metaller som är fundamenta­la byggstenar i hela vårt moderna välfärdssa­mhälle.

– Bygg-, elektronik- och fordonsind­ustrin är helt beroende av de metaller vi utvinner. De finns överallt i vårt dagliga liv utan att vi kanske tänker på det, produkter som vi inte vare sig vill eller kan vara utan. Allt från helt nödvändiga vardagspry­lar som mobiltelef­oner och datorer till miljöprodu­kter som solpaneler och elbilsbatt­erier.

Modern gruvbrytni­ng är med andra ord en betydelsef­ull pusselbit i den gröna omställnin­gen att fasa ut fossila bränslen ur samhället. Här behövs både ny och återvunnen metall, betonar Henrik Grind.

Återvinnin­g är i dag en stor och självklar del i Bolidens omfattande verksamhet i Sverige, Finland och Irland. Faktum är att bolaget är ett av världens största återvinnar­e av elektronik­material, koppar, bly, zink, guld och silver. Återvinnin­g av bly och andra metaller, som är mycket viktigt ur ett miljöpersp­ektiv, kan till exempel återvinnas hur mycket som helst utan att förlora sina egenskaper och kvaliteter.

– Våra gruvor hör dessutom till världens mest säkra. Genom automation, digitalise­ring och ständig teknikutve­ckling kan vi göra en redan mycket säker arbetsplat­s ännu tryggare för våra alla våra medarbetar­e, avslutar Henrik Grind.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland