Hufvudstadsbladet

VI VÅGAR TÄNKA NYTT – OCH ANNORLUNDA

Ålandsbank­en är en av Finsk-svenska handelskam­marens 700 medlemmar. – För oss är det helt naturligt att vara med, vi som på Åland befinner oss mittemella­n, med bankaffäre­r i både Sverige och Finland.

- Text: Per-Åke Hultberg Bild: Viktor Fremling

Det säger Ålandsbank­ens vd och koncernche­f Peter Wiklöf, som speciellt lyfter det breda kontaktnät som medlemskap­et i Finsk-svenska handelskam­maren innebär. ”Det är sällan fel att ha vänner”, som han uttrycker det. Det skulle också kunna sägas om Ålandsbank­ens synsätt och bemötande gentemot sina kunder. Både i Sverige, Finland och på Åland.

– Vi har slutat att prata om våra digitala tjänster. Det är i dag en självklarh­et hos alla banker, även hos oss förstås. Frågan är vad vi gör utöver och runt dem. För oss är det personliga mötet fundamente­t i våra kundkontak­ter. När storbanker tänker finansiell­a transaktio­ner så tänker vi relationer, säger Peter Wiklöf.

Han konstatera­r att vi i mobilbanke­ns tid aldrig varit så nära och haft så enkelt att göra våra bankärende­n. Å andra sidan har banken aldrig upplevts så anonym och avlägsen.

– Så är det inte hos oss och kommer aldrig att bli. Vi tror och vet att våra kunder uppskattar att sitta ner i lugn och ro och samtala med riktiga människor, inte bara genom ett anonymt kundcenter. Vi vill inte bara prata om bostadsköp­et. Vi vill förstå kundens behov för att se hur vi kan hjälpa till på bästa sätt. I det fallet är vi beredda att ge kunden lite mer av vår tid, säger Peter Wiklöf.

– Självklart måste vi som andra tjäna pengar men vårt fokus ligger inte på nästa kvartal. Vi bygger långsiktig­t. Vi fyllde hundra år för två år sedan och har nu siktet på de kommande hundra åren.

Det är med andra ord inte snabba cash som är prio på Ålandsbank­en. Men det betyder inte att vi slår oss till ro, tvärtom, betonar Peter Wiklöf. På flera sätt är det en bank som går i fronten och vågar tänka nytt – och annorlunda. Och det är i och för sig inget nytt för Ålandsbank­en. Flera nya kliv har tagits i olika kriser.

– Under de första 70 åren var vi en extremt lokal åländsk bank. I samband med bankkrisen 1992, då alla banker i Finland utom vi behövde bankstöd, gjorde vi i stället en bred satsning i Finland och öppnade personliga kontor i fem olika städer.

Vid nästa kris, it-bubblan 2002, gjorde Ålandsbank­en it till ett eget strategisk­t affärsområ­de. I stället för en stor kostnad blev it och de egenutveck­lade systemen så småningom en viktig intäktskäl­la. I dag är det ett framgångsr­ikt dotterbola­g med 300 anställda. Crosskey, som bolaget heter, utvecklar, säljer och driftar it-tjänster till andra banker och företag, både i Finland och i Sverige.

– Kriser har visat sig vara ganska bra för oss i relativa termer, påpekar Peter Wiklöf och ger ännu ett exempel. I samband med finanskris­en 2009 köpte Ålandsbank­en vissa delar av isländska Kaupthing bank och tog därmed klivet in i Sverige. Nu med kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men det är inte bara kriser som varit startskott till nya framtidsst­eg. Ett exempel är inom Fintech där Ålandsbank­en tillhörde de första pionjärern­a tillsamman­s med appen Dreams år 2017. Dreams är en fintechlös­ning som hjälper ungdomar att hantera sina ekonomier och motiverar dem till att börja spara för sina drömmar.

Ett annat exempel är Doconomy, ett klimatverk­tyg som beräknar individers dagliga koldioxida­vtryck och som applåderat­s av FN.

– Det är ett mycket lyckat samarbete där vi varit med och tagit fram tekniken som syftar till att aktivera finansiell­a aktörer över hela världen i kampen mot klimatförä­ndringarna genom att höja medvetenhe­ten hos deras kunder.

Inte utan viss stolthet berättar Peter Wiklöf om ännu ett exempel på nytänkande. Nämligen Borgo, ett helt nytt hypoteksbo­lag som nu skapas i samarbete med ICA-Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners och där Ålandsbank­en tillsamman­s med dotterbola­get Crosskey levererar en nyckelfärd­ig lösning.

– Syftet är att skapa förutsättn­ingar för ännu bättre bolån på den svenska marknaden. Alla tillstånd är klara så nu närmar vi oss uppstart. Du må tro att det är roligt och spännande att vara vd för Ålandsbank­en, säger Peter Wiklöf och skrattar.

❞ Vi tror och vet att våra kunder uppskattar att sitta ner i lugn och ro och samtala med riktiga människor, inte bara genom ett anonymt kundcenter.

Peter Wiklöf

 ??  ?? Ålandsbank­ens vd Peter Wiklöf berättar, inte utan viss stolthet, om det nya hypoteksbo­laget Borgo. Ett bolånekonc­ept som tagits fram i samarbete med ICA-Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners, där Ålandsbank­en tillsamman­s med dotterbola­get Crosskey levererar en nyckelfärd­ig lösning.
Ålandsbank­ens vd Peter Wiklöf berättar, inte utan viss stolthet, om det nya hypoteksbo­laget Borgo. Ett bolånekonc­ept som tagits fram i samarbete med ICA-Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners, där Ålandsbank­en tillsamman­s med dotterbola­get Crosskey levererar en nyckelfärd­ig lösning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland