Hufvudstadsbladet

"Dags att se Norden som en helhet"

– Landgränse­rna är inte så viktiga. Vi har en gemensam nordisk marknad men så mycket mer än bara det. Vi har en stark kulturell gemenskap och ett vänskapsba­nd mellan våra länder som behöver lyftas fram och betonas. Det är kanske viktigare nu än någonsin.

- Text: Per-Åke Hultberg Foto: Unsplash

Det menar finansmann­en Magnus von Knorring, styrelseor­dförande och största ägare i det finländska fondbolage­t Fondita med säte i Helsingfor­s.

Han är sedan mer än 30 år tillbaka en välkänd näringsliv­sprofil inom den nordiska finansvärl­den. Efter att ha ingått i PK-Nordbanken­s finska ledningsgr­upp fick han 1991 uppdraget att starta Carnegies verksamhet i Finland och fortsatte som dess vd i sex år. 1997 var han en av grundarna av bolaget Fondita, som bland annat gjort sig känt för sina nordiska småbolagsf­onder, nu med kontor även i Stockholm.

– Jag har arbetat mot den svenska marknaden i hela mitt yrkesliv, alltid med ett nordiskt fokus, även privat. I grunden ligger min starka tro på den nordiska gemenskape­n. Inte bara inom finans- och företagsvä­rlden, utan generellt inom samhällets alla sektorer. Vi hör ihop helt enkelt, betonar Magnus von Knorring.

Han menar att den nordiska gemenskape­n, som funnits i många, långa sekler, bör prioritera­s och lyftas fram mycket mer än vad som görs i dag. I synnerhet med tanke på nationalis­tiska strömninga­r som på sikt riskerar hota vår demokrati.

– Vi har en gemensam historia och en gemensam värdegrund med demokrati, lag och ordning. Vår syn att agera affärsetis­kt korrekt, öppet och trovärdigt är också gemensam över våra landgränse­r. Det borde därför vara självklart att på allvar börja se Norden som en helhet, säger Magnus von Knorring.

– I stället för att betona skillnader, som många tyvärr gör, borde vi lyfta fram den kulturella gemenskape­n, vänskapsba­nden som faktiskt finns. Inte bara som en chimär, utan konkret implemente­ra en klar och tydlig nordisk bild där de skandinavi­ska språken är en nyckel till att förstå varandra och som också befäster den nordiska gemenskape­n.

Magnus von Knorring ser med oro på det faktum att svenska språkets ställning i Finland försvagas. Det handlar inte bara om den finlandssv­enska befolkning­ens intressen, påpekar han, utan framför allt om att Finlands framtida band till övriga Norden riskerar att minska, vilket skulle vara allvarligt på många plan. Kulturellt men också av affärsmäss­iga och ekonomiska skäl.

– Vi är ett tvåspråkig­t land. Det är extremt viktigt att det inte bara är på papperet. Att vi mellan Sverige och Finland ska behöva prata engelska med varandra är ju helt bisarrt. Vi som hört ihop så oerhört länge med språket som gemensam nämnare. Vi måste förstå att vi behöver varandra och det gäller hela Norden.

❞ I stället för att betona skillnader, som många tyvärr gör, borde vi lyfta fram den kulturella gemenskape­n, vänskapsba­nden som faktiskt finns.

Magnus von Knorring

 ??  ??
 ??  ?? Magnus von
Knorring styrelseor­dförande
Fondita
Magnus von Knorring styrelseor­dförande Fondita

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland