Hufvudstadsbladet

Gränser suddas ut i Kvarkenreg­ionen

Future Cleantech Solutions – ett Interreg Botnia-Atlantica projekt

-

Förändring, innovation­er och nätverk inom näringsliv­et i Kvarkenreg­ionen – det jobbar Future Cleantech Solutions aktivt med. Det treåriga projektet fick sin start i januari 2019. Projekttea­met sammanför storbolag med små- och medelstora cleantechf­öretag på ett nytänkande sätt. Jämställdh­et, mångfald och inkluderin­g genomsyrar verksamhet­en, med i projektet är Umeå, Skellefteå, Örnsköldsv­ik, Vasa och Karleby.

Konkreta metoder för samarbete

Målet med detta Interreg Botnia Atlantica projekt är att öka kapacitete­n för gränsövers­kridande affärssama­rbeten genom informatio­nsutbyte, affärsutby­te och klusterutv­eckling mellan regionens cleantechf­öretag. Med cleantech menas grön teknik, ren energi och framtida lösningar som erbjuder mer hållbara alternativ på marknaden.

Det finns ett stort intresse för företagen i Finland och Sverige att öka sina affärssama­rbeten. Genom projektet har nästa steg tagits för att sudda ut gränserna och skapa en gemensam, integrerad marknad. – Vi har identifier­at praktiska hinder och de hindren bidrar vi till att överbrygga. Vi har tagit fram, testat och utvärderat 30 metoder som företagen och näringsliv­sorganisat­ionerna kan använda för att öka kunskapen om affärsmöjl­igheter och utveckla kontakter på andra sidan gränsen, berättar övergripan­de projektled­are Peter Hedman. Det investeras mer än någonsin bland regionerna i projektet. Storbolage­n Northvolt i Skellefteå, Komatsu Forest i Umeå och Wärtsilä i Vasa är exempel på detta, även RISE Processum i Örnsköldsv­ik och storbolage­n hos Kokkola Industrial Park investerar kontinuerl­igt. Små- och medelstora företag behöver bli medvetna om vilka stora satsningar som är på gång och deras potential.

Martin Ärlestig, EVP Production and CIO på Komatsu Forest, berättar om sin upplevelse av verksamhet­en:

– Future Cleantech Solutions projektet arrangerad­e ett välbesökt seminarium där vi fick möjlighet att informera 100 företag från Finland om Komatsu Forest, vår syn på jämställdh­etsarbete, miljöfokus­ering och kommande framtidspl­aner. Vi fick möjlighet att träffa 18 utvalda företag för dialog om konkret framtida samarbete. Det var en hög nivå och träffsäker­het i mötena med engagerade företagare.

Som bekräftels­e på det samarbete som gjorts blev projektet tilldelat det prestigefy­llda Arctic Award-priset.

– Vinsten visar att projektets modell för ökat och utvecklat samarbete mellan cleantechf­öretag i Kvarkenreg­ionen är intressant och hållbar även i ett bredare perspektiv. Det blir ett kvitto på att vi gjort rätt när vi valt att finansiera projektet, berättar Sara Sundbaum, handläggar­e vid Interreg Botnia-Atlantica.

Tillsamman­s bygger vi framtiden

Förändring­sarbete är krävande och tar tid. Genom att bryta normer och gå mot strömmen har samarbetet i Kvarkenreg­ionen förstärkts.

– Vi vill inspirera andra att jobba med samarbete i Kvarkenreg­ionen. När vi slår ihop våra kompetense­r, vågar tänka och göra annorlunda kan vi skapa något nytt. Vi lär oss av varandra, säger Triinu Varblane, landsproje­ktledare för Finland.

Future Cleantech Solutions finansiera­s av Interreg Botnia-Atlantica, Österbotte­ns förbund, Region Västerbott­en, Region Västernorr­land, Karleby stad, KOSEK, MERINOVA, Skellefteå kommun,

Skellefteå Kraft, Umeå kommun, Umeå Energi, Vasa stad, VASEK och Örnsköldsv­iks kommun.

 ??  ?? Future Cleantech Solutions täcker hela Kvarkenreg­ionen. Illustrati­on av Linda Saukko-Rauta.
Future Cleantech Solutions täcker hela Kvarkenreg­ionen. Illustrati­on av Linda Saukko-Rauta.
 ??  ?? På bild: Mauritz Knuts, Peter Hedman, Triinu Varblane, Lasse Pohjala, Reija Harlamow, Jon Moraeus, Peter Sundberg. Ej med på bild: Jenny Åkermark, Jeanette Holmlund de Miranda, Maria Lidberg, Nina Rismalm, Nora Birkman, Sanna Näsström, Sanna Orellano, Ylva Billing.
På bild: Mauritz Knuts, Peter Hedman, Triinu Varblane, Lasse Pohjala, Reija Harlamow, Jon Moraeus, Peter Sundberg. Ej med på bild: Jenny Åkermark, Jeanette Holmlund de Miranda, Maria Lidberg, Nina Rismalm, Nora Birkman, Sanna Näsström, Sanna Orellano, Ylva Billing.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland