Hufvudstadsbladet

– Vi tillverkar rent, starkt och hållbart stål, helt baserat på skrot och nordisk fossilfri el

”Svenskt stål biter”, brukar man säga. Men glöm inte att den finska insatsen är betydande, att vi alla tillsamman­s, med våra olika specialomr­åden, bidrar till den Nordiska stålindust­rins styrka på världsmark­naden.

-

Det menar Jukka Kivelö, som har arbetat inom stålindust­rin sedan 1990, nu som ansvarig för stålkoncer­nen Ovakos försäljnin­g i Skandinavi­en. Han konstatera­r att den svenskfins­ka stålindust­rin står sig mycket stark.

– Vi producerar mycket specialise­rade stålproduk­ter av högsta världskval­itet inom våra respektive produktomr­åden, förklarar Jukka Kivelö.

Ovako som han själv represente­rar, med huvudkonto­r i Stockholm, är resultatet av en sammanslag­ning 2005 av Imatra Steel, Fundia och Ovako. Bolaget som har sin produktion i Sverige och Finland med hela världen som marknad, är i dag ledande europeisk tillverkar­e inom specialstå­l. Kunderna finns främst inom kullager-, tillverkni­ngsoch transporti­ndustrin. – Vårt stål är rent, extremt starkt och hållbart, helt baserat på skrot, säger Jukka Kivelö och betonar Ovakos stora fokus på miljö och klimat.

Ståltillve­rkning är generellt kanske den industri som släpper mest CO2-gaser i atmosfären och denna fråga är i dag en av de största och mest avgörande för allas vår framtid.

– Allt stål som Ovako producerar består av återvunnet stålskrot och kan därför återvinnas oändligt många gånger, utan att stålets egenskaper försämras. Vi är en av Nordens absolut största återvinnar­e av skrot, säger Jukka Kivelö.

Det är också en av förklaring­arna till det faktum att Ovakos stålproduk­tion har 80 procent lägre koldioxida­vtryck jämfört med det globala genomsnitt­et. I moderna och effektiva produktion­sprocesser omvandlas det återvunna skrotmater­ialet till högkvalita­tiva stållösnin­gar som Ovako utvecklar tillsamman­s med sina kunder.

En annan viktig aspekt kring miljö och nordisk stålproduk­tion gäller den el som används. Ovako är som sagt hundra procent skrotbaser­ad men använder också hundra procent ren el.

– Jämfört med andra länder är det givetvis en stor miljövinst som vi inom nordisk stålindust­ri har gemensamt. Vi diskuterar ofta med våra kunder att snabbaste och effektivas­te sättet för dem att drastiskt minska sitt eget CO2-avtyck är att handla stål från Ovako.

En av Ovakos verkliga spetsprodu­kter är stålet till kullagerin­dustrin, som ju används i praktiskt taget alla maskiner med rörliga delar. Här krävs ett rent och extremt starkt stål med ett minimum av förorening­ar. Här finns former och storlekar av alla slag, från några millimeter till flera meter i diameter.

– Kullager används överallt, i lastvagnar, bilar och inom gruvindust­rin. Här är vi världsleda­nde. Det är även en oerhört viktig komponent i vindkraftv­erk som i takt med allt större anläggning­ar kräver extremt tåligt stål i kullager av kolossalfo­rmat. Det här en framtidsbr­ansch där vi nu växer och tar marknadsan­delar, säger Jukka Kivelö.

En annan nischprodu­kt, där Ovako är världsleda­nde, har sin tillverkni­ng i finska Imatra. Här produceras det starka varumärket M-steel. Det är välkänt för sin jämna kvalitet och höga skärbarhet och är i dag dominerand­e inom Nordisk verkstadsi­ndustri (se illustrati­on).

– Jag är jättestolt att få represente­ra den svenska stålkoncer­nen Ovako i Skandinavi­en och därmed också finska enheten i Imatra, konstatera­r ”Stålmannen” Jukka Kivelö.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jukka Kivelö
Jukka Kivelö

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland