HJK och TiPS vann sina matcher i derbyomgån­gen i nationella ligan.

- MARCUS LINDQVIST

● FC Honka–KuPS 1–3 (1–2)

● HJK–PK-35 3–1 (1–1)

● PK-35 Vantaa–TiPS 3–5 (2–2) Det fanns alla förutsättn­ingar för ett dramatiskt Helsingfor­sderby. Före onsdagens omgång var det bara en poäng som skiljde mellan HJK och PK-35. HJK hade en oavgjord match bakom sig, mot PK-35 Vantaa, medan PK-35 besegrade Ilves i förra omgången. Det blev till slut HJK som tog segern i Tölö med siffrorna 3–1.

Det stod 1–1 efter en halvlek då Ria Karjalaine­n och Olivia Kåhre gjort mål. Den avgörande stunden kom i den andra halvleken då Katariina Kosola och Ria Karjalaine­n nätade med en minuts mellanrum. Efter segern steg HJK upp till trea i nationella ligan.

TiPS har inlett säsongen bra, den enda förlusten kom mot HJK, och i förra omgången slog Vandalaget regerande mästarna Åland United. I det målrika Vandaderby­t slog TiPS PK-35 Vantaa. Både Roosa Ariyo och Elli-Noora Kainulaine­n gjorde två mål. Även Annika Haanpää gjorde mål för TiPS. Wilma Forsblom, Roosa Bröijer och Anna Olmala stod för PK-35 Vantaas mål. TiPS ligger tvåa i ligan efter segern.

FC Honka fick se sig besegrat av topplaget KuPS med klara siffror i Esbo. Kuopiolage­t ledde med 2–1 efter en halvlek efter mål av Aino Kröger och Nanne Ruuskanen. Heini Toivonen stod för Honkas mål. I andra halvleken utökade Rochi Gentjana till 3–1. Redan hennes nionde fullträff den här säsongen. KuPS är fortfarand­e obesegrat efter fem omgångar.

Under torsdagen spelas en match. HPS besöker Åland United. Jumbomötet mellan Ilves och JyPK har flyttats framåt på grund av exponering för corona.