Hufvudstadsbladet

Vita viner att dricka med sparris, fisk och vilt

-

Våren är här och med den nu också värmen. Då passar det bra att hälla upp ett glas vitt till middagen, som med fördel kan dukas upp på balkongen, terrassen eller till och med i en skyddad trädgård.

GEORG BORGSTRÖM

vinexpert

Pasqua Chardonnay di Puglia 2020.

■ Ljusgult vin med ren druvig, frisk och lätt örtig doft. Smaken är likaså druvig och saklig med angenäm frukt och syra. Prisvänlig­t basvin som passar till lunchbuffé i trädgården. 8,99

HHIII

Sartori Martin Appassimen­to 2018.

■ Gult vin med frisk och kryddig doft av lime, smaken är torr och svagt blommig med bra mineralkar­aktär. Passar till vit och grön sparris med vinägrett. Pris: 12,80 Betyg:

HHIII

554297 Prinz von Hessen Riesling Feinherb 2018. Rheingau, Tyskland

■ Vin gjort av prinsen av Hessen, som kunde ha varit vår kung i dag, eftersom hans förfader i några månader år 1918 var tilltänkt som kung Väinö I.

Halmgult vin med angenäm mogen doft av äpple och nyklippt gräs. Smaken är syrligt frisk med inslag av krusbär och aningen mandel i avslutet. Pris: 15,90 Betyg:

★★

512767 Neleman Organic Macabeo

2018. DO Valencia, Spanien

■ Vin gjort på den lite ovanligare druvan macabeo. Medelgult med frisk fräsch doft av björkskog. Smaken är nyansrik med inslag av päron och grapefrukt. Mångsidigt allmänvin. Pris: 16,99 Betyg:

★★

549207 Terras Gauda O Rosal 2017. Galicien, Spanien

■ Halmgult vin med frisk, mycket aromatisk doft av äpple. Smaken är torr och fräsch med bra syra och fin mineralkar­aktär. Utpräglat matvin gjort i huvudsak på den galiciska druvan alvariño. Pris: 19,26 Betyg:

★★

591987 Gisselbrec­ht Riesling Grand Cru Muenchberg 2018. AC Alsace,

Frankrike

■ Vinet är gjort av vinhuset som också gör den utomordent­ligt prisvärda och goda gewürztram­inern.

Vackert gyllengult vin med välutveckl­ad, mycket druvig doft. Smaken är torr, harmonisk och rätt fyllig med inslag av örter och melon med ett stänk petroleum. Pris: 19,99 Betyg:

★★★

504307 Schloss Johannisbe­rger Riesling Bronzelack Trocken 2019.

Rheingau, Tyskland

■ Vackert gult vin med inbjudande blommig doft. Smaken är rätt fyllig och mångfasett­erad med inslag av gröna äpplen och persika. Fina mineraler och lite trevlig petroleum i avslutet. Mångsidigt vin som klarar såväl fina fisken med smörsås som elegantare vilträtter med svampsås. Pris: 26,98 Betyg:

★★★

584257 Pieropan La Rocca 2018. DOC Soave Veneto, Italien

■ Halmgult vin med generös doft av tropisk frukt och juläpplen. Smaken är torr och rätt fyllig, varmt örtig och blommig som en sommaräng. Trevlig lite oljig och generös eftersmak. Gott till såväl fågel som kalv men klarar bra även mörkare kött. Pris: 29,99 Betyg:

★★★

556247 Cloudy Bay Sauvignon Blanc

2020. Marlboroug­h, Nya Zeeland

■ Världens kanske bästa vin gjort på sauvignon blanc, anser åtminstone vingurun Oz Clark som sätter detta framför Loiredalen­s viner gjorda på samma druva. Vinfirman ägs och drivs av champagneh­uset Veuve Clicquot i Reims.

Ljusgult vin med framträdan­de doft av svartvinbä­rsblad och nässlor. Smaken är torr med inslag av rabarber, örter och vita vinbär. Priset är i överkant. Pris: 32,90 Betyg:

★★★

 ??  ?? I maj väljer många ett vitvin till middagen, speciellt om det serveras primörer eller sallader, grillad fisk eller fågelrätte­r.
I maj väljer många ett vitvin till middagen, speciellt om det serveras primörer eller sallader, grillad fisk eller fågelrätte­r.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland