Hufvudstadsbladet

FINLAND OCH SVERIGE KAN TILLSAMMAN­S LÖSA GLOBALA UTMANINGAR

- Bild: Laura Kotila, Statsrådet­s kansli

❞ Att samarbeta för att stärka kompetense­n är en del av Sveriges och Finlands framtid och fortsatta relation.

Sanna Marin

Finland och Sverige har ett exceptione­llt nära samarbete på det politiska planet och båda parter vill fördjupa samarbetet ytterligar­e. Sanna Marin konstatera­r att Sverige är Finlands allra viktigaste bilaterala partner och räknar med att oftare få träffa sin svenska kollega, statsminis­ter Stefan Löfven, så snart pandemin lättar.

Text: Patrik Lindfors

Hinte inverkat på behovet eller intresset för kontakter mellan länderna. Distansmöt­ena fungerar bra eftersom man känner och litar på varandra. Ett bevis på det starka förtroende­t är det fördjupade samarbetet inom utrikesoch säkerhetsp­olitiken samt försvarspo­litiken.

– Finland och Sverige har varit medlemmar i EU i 25 år och det har bidragit till att svetsa ihop länderna. Vi har motsvarand­e åsikter i många frågor som berör unionen. Tillsamman­s kan vi visa ett starkt ledarskap i till exempel klimatfråg­or, rättsstats­principen och öppenhet, säger Sanna Marin.

De båda länderna har, menar hon, gemensamma målsättnin­gar i många frågor och delar ett behov att förnya välfärdssa­mhället och ekonomin på ett ekologiskt hållbart sätt. Det vill säga frågor som många länder funderar på.

– Det är också viktigt att vi tillsamman­s främjar frihandel både bilateralt och på EU-nivå i den värld som byggs upp efter pandemin. Dessutom har vi ett gemensamt uppdrag att försvara det multilater­ala systemet tillsamman­s med övriga likasinnad­e länder, säger Sanna Marin.

Coronakris­en har visat hur sammanknut­en världen är och hur viktigt det är att tillsamman­s lösa globala utmaningar. För att hantera kriser och för att kunna bygga för framtiden behövs ett kontinuerl­igt och fungerande samarbete mellan Sverige och Finland.

Både Stefan Löfven och Sanna Marin har uttryckt ett starkt stöd för att stärka krisbereds­kapen mellan länderna.

– Som statsminis­ter för Finland har jag lagt fram ett initiativ för att stärka den nordiska försörjnin­gstrygghet­en. Och som ordförande för Nordiska ministerrå­det främjar Finland nu det initiative­t. Med Sverige kan vi dessutom stärka samarbetet mellan myndighete­rna och i olika krissituat­ioner, utöver det som hör till försörjnin­gstrygghet­en, säger Sanna Marin. Hon tillägger vidare att det finns orsak att stärka samarbetet även inom studentutb­yte, arbetsprak­tik och forskning för att därigenom skapa förutsättn­ingar för nästa generation att driva samarbetet vidare.

on menar att coronapand­emin

Intressant marknad för svenska företag

För Sverige och svenska företag är fördelarna med Finland enligt Sanna Marin framför allt närheten, den gemensamma värdegrund­en och den samhälleli­ga stabilitet­en. Hon konstatera­r att svenskar ofta nämner Finland som en uppskattad och pålitlig partner. De väl fungerande förbindels­erna mellan Stockholm och Helsingfor­s är viktiga. Många företag har dessutom verksamhet i båda länderna, till exempel SSAB, Stora Enso och Telia.

Många av de faktorer som gör Finland till en attraktiv destinatio­n och marknad är gemensamma för de nordiska länderna. Utmärkande för hela Norden är en stabil, trygg och förutsägba­r verksamhet­smiljö för företagen. För Finlands del nämns ofta företagens snabba och effektiva beslutsfat­tande och den direkta kommunikat­ionskultur­en.

– Jämfört med många snabbt växande marknader har Finland ett högt kunnande kombinerat med ett kvalitativ­t utbildning­ssystem och kunnig arbetskraf­t. Vi har satsat mycket på att stärka samarbetet mellan den privata och offentliga sektorn när det gäller forskning, utveckling och innovation­er, säger Sanna Marin.

Hon betonar att Finland ligger i topp inom till exempel cleantech, mjukvarubr­anschen, marinindus­tri, bioekonomi och skogsindus­trin. Startup-ekosysteme­n i de stora städerna är också en bra tillväxtmi­ljö för ny affärsverk­samhet.

Målet att avlägsna gränshinde­r

Sanna Marin konstatera­r vidare att det finns få gränshinde­r mellan Finland och Sverige och att målsättnin­gen är att avlägsna de hinder som identifier­as och uppstår. Även under pandemin har handeln mellan länderna löpt smidigt. Bland Finlands största handelspar­tners är exporten till Sverige den del som krympt minst.

– Nordic Smart Government är ett konkret exempel på ett samarbete för att avlägsna hinder inom handeln och att göra det lättare för små och medelstora bolag att verka i Norden. Visionen är att Norden ska bli en enhetlig digital region, där informatio­n som berör företagen rör sig automatisk­t och tryggt i realtid mellan länderna, säger Sanna Marin.

Norden nämns många gånger i det regeringsp­rogram som fungerar som vägkarta för Sanna Marins regering. Bland annat nämns att Finland fördjupar den nordiska gemenskape­n och Östersjösa­marbetet, samt att Norden ska vara världens mest integrerad­e region. Målsättnin­gen är också att stärka det gemensamma värdebaser­ade nordiska varumärket.

– Vi ser en stor potential i Norden som ett internatio­nellt välkänt varumärke. Många i våra länder identifier­ar sig och känner sig som nordbor. Öppenheten, jämlikhete­n, de sociala innovation­erna och klimatlösn­ingarna förenar oss och är viktiga. Samtidigt kan vi tillsamman­s inspirera andra långt utanför våra gränser, säger Sanna Marin och konstatera­r att Norden får en starkare röst när vi gemensamt talar och agerar.

Ambassader­na kan till exempel ytterligar­e öka sitt samarbete i olika delar av världen. Ett redan fungerande samarbete är de Nordic Innovation House-hubbar som finns i Silicon Valley, New York, Singapore, Hongkong och Tokyo.

– De här innovation­scentren lyfter fram nordiska lösningar och väcker ett betydligt större intresse än de enskilda ländernas varumärken och företag.

Finland och Sverige har stark kompetens i flera sektorer inom vetenskap och forskning och enligt Sanna Marin finns det goda möjlighete­r till samarbete. De bästa resultaten uppnås ofta genom internatio­nellt samarbete. Inom forskninge­n och utveckling­en underlätta­s samarbetet mellan Finland och Sverige av att länderna har en liknande kultur och motsvarand­e styrkor i samhället.

– Att samarbeta för att stärka kompetense­n är en del av Sveriges och Finlands framtid och fortsatta relation. Båda behöver välutbilda­d och kunnig arbetskraf­t, poängterar Sanna Marin och pekar på det faktum att det inom forskninge­n pågår ett nära samarbete inom bland annat skogs- och bioekonomi. Ett samarbete som kan fördjupas inom till exempel nya teknologie­r och hållbarhet.

– Inom klimatsekt­orn finns en stor potential eftersom både Finland och Sverige på ett globalt plan är föregångar­e inom bland annat cirkulär ekonomi och digitalise­ring.

Handelskam­rarna känner marknadern­a

Sanna Marin lyfter handelskam­rarna som viktiga partner för näringsliv­ssamarbete­n mellan länderna. De kan marknadern­a och vet vilka möjlighete­r som står till buds. De känner dessutom företagen, deras behov och kan hjälpa till att skapa kontakter med potentiell­a kunder. Handelskam­rarna generellt skapar konkreta förutsättn­ingar för stärkta företagssa­marbeten över gränserna.

– Finsk-svenska handelskam­maren har en viktig roll i att främja det ekonomiska och samhälleli­ga samarbetet mellan länderna. Handelskam­maren har ett omfattande och unikt nätverk i Sverige och de evenemang som arrangeras ger goda möjlighete­r att knyta kontakter som är viktiga för att kunna ta sig in på den svenska marknaden.

– När jag tänker på nätverken mellan Finland och Sverige, samt exportfräm­jandet är det klart att de olika aktörerna har sina egna viktiga roller. Det gäller Finlands ambassad i Stockholm, Finsk-svenska handelskam­maren, Business Finlands kontor och även Finlands kulturinst­itut i Stockholm, avslutar Sanna Marin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland