Hufvudstadsbladet

Unika samarbeten över nationsgrä­nsen

Det som förenar Vasa och Österbotte­n med Umeå och Västerbott­en på andra sidan Kvarken har utvecklats till ett flertal unika samarbeten med fokus på näringsliv­sutvecklin­g och fler är på gång.

- Text: Per-Åke Hultberg Bild: Esa Siltaloppi

Där Kvarken är som smalast är avståndet mellan Sverige och Finland bara 80 kilometer. Här har färjeförbi­ndelsen, som är världens nordligast­e med reguljär trafik året om, varit i drift sedan 1940-talet.

Att hålla färjetrafi­ken i gång har under det senaste decenniet varit utgångspun­kten för flera strukturel­la samarbeten mellan Umeå och Vasa, två städer i två olika länder.

– Det handlar om helt unika samarbeten över nationsgrä­nsen Finland och Sverige. Och att vi jobbar på det här sättet, långsiktig­t tillsamman­s, är ju egentligen ganska självklart. Det händer otroligt mycket på båda sidorna av Kvarken och regionen är i kraftig utveckling, säger Mathias Lindström.

Han är direktör för Kvarkenråd­et, ett samarbetso­rgan med syfte att främja och utveckla en stark och livskrafti­g region genom gränsövers­kridande samverkan.

– Bara det faktum att vi har tillhört samma land i 700 år, längre än vad Skåne tillhört Sverige, och att vi befinner oss geografisk­t så nära varandra och delvis har ett gemensamt språk, borde vara tillräckli­gt som förklaring till varför våra samarbeten är så oerhört viktiga för näringsliv­sutvecklin­gen i de här delarna av våra länder, säger Mathias Lindström.

Utefter både Österbotte­ns och Västerbott­ens kustområde­n finns ett kraftfullt och växande näringsliv med ett flertal framgångsr­ika globala aktörer och starka kluster. Här finns även god tillgång på el, det som är en stor bristvara längre söderut. Både Umeå och Vasa är dessutom attraktiva tillväxtst­äder med stort fokus på utbildning, forskning, innovation och kultur. Allt i nära samarbete med det omgivande samhället.

– Vi ser Västerbott­en och Österbotte­n som en gemensam framtidsre­gion i Europa, med god tillgängli­ghet, positivt investerin­gsklimat, stark företagara­nda och god tillgång till el som avgörande framgångsf­aktorer, säger Mathias Lindström.

Han berättar att ett unikt samarbete satte full fart 2012 då den så viktiga färjeförbi­ndelsen hotades av nedläggnin­g. De båda städerna enades då om att säkra trafiken långsiktig­t genom att bilda ett gemensamäg­t bolag, NLC Ferry AB OY som under namnet Wasaline köpte en färja och trafikerar rutten. Året därefter drog trafiken igång. Även investerin­gsbolaget Kvarken Link OY grundades i syfte att upphandla en ny färja för rutten. Båda dessa bolag ägs gemensamt av Umeå kommun och Vasa stad.

Nästa steg för att stärka Kvarkenreg­ionen var att samordna hamnverksa­mheterna på respektive sida. Sedan 2015 är den organisera­d av Kvarken Ports, som även det är ett av Umeå kommun och Vasa stad hälftenägt bolag. Det har sedan dess utvecklats till en mycket viktig aktör, en stark logistisk länk för hela regionen.

Resultatet då? Ja, sedan krisen 2012 har den fyra och en halv timme långa rutten, Vasa-Umeå, haft en stadig uppgång, det gäller både beläggning och omsättning. Att passagerar­trafiken nu under pandemin helt slagits ut ändrar inte det faktum att fraktvolym­erna fortsätter öka. I båda hamnarna pågår nu omfattande investerin­gsprogram.

– Jag har aldrig stött på eller hört talas om motsvarand­e samarbetsl­ösningar någonstans i hela världen. Vi har i regionen byggt upp ett förtroende­kapital med personliga kontakter över gränsen under många decennier. Det är därför det fungerar, man litar helt enkelt på varandra, poängterar Mathias Lindström.

En ny toppmodern, miljövänli­g RO-PAX-färja är nu sjösatt och tas i trafik inom några veckor. (Se separat text.) Nästa stora satsning handlar om elflyg i Kvarkenreg­ionen. En fantastisk framtidslö­sning som gör det möjligt att röra sig snabbt och billigt inom hela Kvarkenreg­ionen och utanför.

– Vi vill vara först med tidig implemente­ring av elflyg och har därför påbörjat en regional beredskap att kunna dra igång så snart som möjligt. Avstånden här är perfekta för elflyg som är betydligt billigare än vanligt flyg. Dessutom saknas konkurrera­nde infrastruk­tur till många orter.

– Men vi behöver bli fler, arbetskraf­tsbehovet kommer att vara stort inom några år. Personlige­n ser jag ingen orsak att inte flytta hit. Här kan man redan i dag jobba i spännande internatio­nella bolag med engelska som arbetssprå­k och samtidigt få ett bra och billigt boende i en trygg, naturnära och vacker miljö. Här finns alla möjlighete­r men ingen rusningstr­afik, avslutar Mathias Lindström med ett leende.

Jag har aldrig stött på eller hört talas om motsvarand­e samarbetsl­ösningar någonstans i hela världen.

Mathias Lindström

 ??  ?? – Det händer otroligt mycket på båda sidorna av Kvarken och regionen är i kraftig
utveckling, säger Mathias Lindström.
– Det händer otroligt mycket på båda sidorna av Kvarken och regionen är i kraftig utveckling, säger Mathias Lindström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland