Hufvudstadsbladet

Fonder med fokus på hållbarhet

Fondita är ett självständ­igt och obundet finländskt fondbolag som verkat på den svenska marknaden i över 20 år. Bolagets närhet och kompetens om Sverige och Norden ligger som grund för verksamhet­en som expanderat på senare år med allt större fokus på håll

-

 Sverige är en en stark europeisk aktör inom fondsparan­de. Här finns stor erfarenhet, kunnande och väldigt många fondaltern­ativ. Fondita är här med sina åtta nischade aktiefonde­r en förhålland­evis liten, men samtidigt stark, stabil och långsiktig spelare. Dessutom genomsyrad av ett stort personligt engagemang.

– Vi har en stor del av våra affärer i Sverige som är en självklar del av vår hemmamarkn­ad. Här vill vi fortsätta växa, säger Fredrik von Knorring, vice vd och försäljnin­gsansvarig på Fonditas huvudkonto­r i Helsingfor­s, som tror på en fortsatt stark utveckling av den svenska fondmarkna­den.

Fondita har sedan en tid tillbaka en fysisk närvaro i Sverige via det Bureägda finansbola­get Atle. I sin förvaltnin­g fokuserar bolaget främst på små och medelstora bolag på den nordiska och europeiska aktiemarkn­aden. Fonditas Nordenfond­er är genuint nordiska med en bred exponering mot de nordiska länderna. Samtidigt har verksamhet­en expanderat med både globala och europeiska fonder, nu dessutom med stort fokus på hållbarhet.

– Det är en självklar och helt nödvändig väg framåt, menar fondförval­taren Marcus Björkstén. Marcus förvaltar fonden Fondita Sustainabl­e Europe, en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i bolag som bidrar till en hållbar utveckling. Fonden hörde till de bäst presterand­e Europafond­erna i sin kategori med ca 700 fonder 2018-2020.

– Fonden fokuserar specifikt på bolag som bidrar till en framtid med lägre CO2-utsläpp och till en mer effektiv användning av våra naturresur­ser.

Marcus Björkstén berättar att Fondita tilltalas av bolag som har en långsiktig och hållbar affärsmode­ll. Det som investerar­e, konsumente­r och myndighete­r också prioritera­r.

– För oss som aktiva förvaltare är miljötänke­t oerhört viktigt som utgångspun­kt att kunna välja de bästa bolagen – framför allt välja bort de sämre. De företag som positioner­ar sig rätt i dag är utan tvekan morgondage­ns stora vinnare, avslutar Marcus Björkstén.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland