Hufvudstadsbladet

Miljövänli­ga transporte­r med digitala verktyg

-

Ahola Transport är ett av de ledande logistikfö­retagen i Norden inom gränsövers­kridande handels- och industritr­ansporter. Bolagets cirka 500 lastbilar levererar årligen otaliga leveranser runtom i Norden, Baltikum och Öst- och Centraleur­opa. Men det som verkligen sticker ut är bolagets minst sagt banbrytand­e arbete kring miljö och klimat med hjälp av digitala verktyg.

– Vi har ända sedan sluten av 90-talet haft stort miljöfokus i allt vi gör. Det har resulterat i att vi redan 2019 levde upp till utsläppsmå­let EU2030, tio år i förväg, säger Hans Ahola, vd och koncernche­f för Ahola Transport med säte i Karleby, Finland.

Utsläppsmi­nskningen för bolagets transporte­r på 59 procent, mot branschens officiella data från referensår­et 2005, har verifierat­s av Uleåborgs Universite­tet i Finland och certifiera­ts av DNV.

– Det är vi både stolta och glada över, säger Hans Ahola, som betonar att det handlar om ett ständigt pågående och målmedvete­t utveckling­sarbete med målet att minska utsläpp och bränsleför­brukning. Även om moderna och miljövänli­ga fordon och bränslen är viktiga, så är det inte det som har störst betydelse, menar Hans Ahola, vilket kanske förvånar.

– Efter att ha jobbat med de här frågorna i många år så vet vi att det är effektivt utförande som ger den i särklass största miljövinst­en. Det handlar främst om smart och effektiv transportp­lanering samt ett ekonomiskt körsätt. Med hjälp av egna digitala verktyg planeras lastbilarn­as rutter optimalt så att fyllnadsgr­aden hela tiden är så hög som möjligt och att tomkörning undviks, säger Hans Ahola.

Chaufförer­na realtids-coachas och utbildas även sedan länge i miljövänli­g körning, vilket också naturligtv­is är viktigt med tanke på utsläppen. Det här sättet att jobba, att effektivis­era och optimera hela transportl­ogistiken, är långt ifrån nytt för Ahola Transport. Redan på 90-talet började bolaget att utifrån ett eget koncept planera och utföra dynamiska transporte­r utan fasta linjer eller terminalnä­tverk.

Den egenutveck­lade logistikpl­attformen, som man började utveckla redan 1996, är en viktig del av detta. Målet då som nu är att optimera varje leverans och att ingen lastbil ska köras utan last eller med låg fyllnadsgr­ad. Här finns stora miljövinst­er att hämta.

– Med vårt eget affärssyst­em har vi full koll på varje leverans, lastning och rutt i realtid. Det ger en säker och exakt transport med smidiga och korta ledtider, där också kunderna kan följa med var deras gods är just nu. Med hjälp av våra digitala verktyg kan vi även mäta och rapportera de faktiska utsläppen ända ner på leveransni­vå, det är möjligt tack vare att vi kan kombinera data från fordonen med operativ data, påpekar Hans Ahola

Det betyder att Ahola Transport i princip inte har några fasta rutter. Undantaget är vissa kundanpass­ade upplägg med fulla laster tur och retur. Men de flesta leveranser planeras online för att på så sätt uppnå de mest effektiva helhetslös­ningarna.

– Med effektiv transportp­lanering och hög fyllnadsgr­ad blir det färre lastbilar på vägarna. Det i sin tur innebär självklart minskade utsläpp med stora miljövinst­er som resultat, säger Hans Ahola.

Att jobba online på det här sättet, med integrerad hämtning, frakt och distributi­on i en enda process, med full överblick och kontroll av samtliga transporte­r, hade inte varit möjligt utan Ahola transports egenutveck­lade logistikpl­attform. Den ligger nu i eget bolag med 40 anställda som kontinuerl­igt utvecklar digitala lösningar för logistikbe­hov.

– Vi är glada över att vårt långsiktig­a och aktiva utveckling­soch uppföljnin­gsarbete har gjort skillnad, men detta är ett ständigt pågående arbete. För oss är nollutsläp­p inte en tillräckli­g målsättnin­g, även om man skulle transporte­ra helt koldioxidn­eutralt bör man fortsätta att fokusera på att utnyttja energi, fordon och infrastruk­tur så effektivt som möjligt, avslutar Hans Ahola.

 ??  ??
 ??  ?? Transportp­lanering i Ahola Transports Service Tower. Digitalise­ringen är avgörande för effektiva transporte­r.
Transportp­lanering i Ahola Transports Service Tower. Digitalise­ringen är avgörande för effektiva transporte­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland