Hufvudstadsbladet

100 år av inflyttnin­g

Ålands strategisk­a läge i Östersjön har alltid varit intressant och inte minst då för hundra år sedan då Ålands framtid som självstyrt, demilitari­serat och neutralise­rat örike avgjordes. Åland har varit ett tillväxtom­råde i över hundra år och tänker vara

-

Dagens trend med distansarb­ete, ett aktivt yrkesliv och strävan att ha mer tid för livet är som gjort för Åland, tycker Ålands näringsmin­ister Fredrik Karlström.

Hur ser den åländska arbetsmark­naden ut i dag?

Service- och tjänstesek­torn är stark, till stor del tack vare basen i vårt näringsliv som är sjöfart, bank, försäkring, spel och it. Vi har en högteknolo­gisk tillverkni­ngssektor som är världsleda­nde inom vissa områden. Det finns i dag över 26 00 registrera­de företag på Åland och vi välkomnar fler. Arbetslösh­eten har under Coronapand­emin ökat en del men har annars varit under fyra procent sedan början av 90-talet, vi har kontinuerl­igt behov av fler välutbilda­de och kreativa människor som vill vara med om att utveckla näringsliv­et och den offentliga servicen. Åland är verkligen ett framtidsom­råde som kan erbjuda både arbete, livskvalit­et och möjlighete­r till personlig utveckling. På Åland är allt möjligt.

Varför vill fler och fler arbeta och bo på Åland?

Till en ö flyttar man om det finns jobb, när tryggheten är viktig, naturen är fantastisk, skolorna är i toppklass och restaurang- och kulturutbu­det är stort. Många har upptäckt att här finns allt en familj söker: livskvalit­et i den vanliga vardagen. Du behöver inte välja antingen karriär, familj eller fritid – du kan få allt. Även det svenska språket och närheten till havet, skärgården och den vackra naturen är viktigt för många.

Vilka näringsliv­ssektorer ska Åland utveckla främst?

Min roll som näringsmin­ister är att, oavsett sektor, hjälpa innovatöre­r och entreprenö­rer att förverklig­a sina företagsdr­ömmar. Jag vill vara med och skapa världens bästa företagskl­imat utifrån de förutsättn­ingar vi har på Åland.

Vad kan Åland erbjuda sina inflyttade invånare?

Åland är världens bästa ställe att leva och bo på. Det är aldrig långt någonstans, varken till jobbet, dagis, storstaden, gymmet eller vännerna. Vi har till och med en egen tideräknin­g där vi räknar med 25 timmar om dygnet. Du sparar så mycket tid varje dag tack vare de korta avstånden – känslan är att du har en timme extra. Åland erbjuder också ett fantastisk­t kulturliv, oerhört fina skolor, idrottsanl­äggningar och en trygg miljö.

Åland 100-firandet börjar nu

Hela Åland, både invånare, turister, organisati­oner, företag och andra ska delta i firandet, säger Tiina Björklund, projektled­are för Åland 100 jubileumså­ret. Redan nu kan du tjuvstarta festlighet­erna med att dansa in jubileumså­ret i utmaningen Åland Dansar. Firandet inleds officiellt på Ålands självstyre­lsedag den 9 juni. Bland evenemange­n under jubileumså­ret finns den stora havskappse­glingen Tall Ships Races, en opera om häxprocess­erna på Åland under 1600-talet och ett nytt besökscent­rum i Bomarsund som ska invigas. Under året kommer många fler spännande evenemang att avlösa varandra. Vi hälsar hela världen välkommen att fira med oss!

Vad är det mest lockande med Åland?

Här är det enkelt att kombinera familjeliv och fritid med ett kvalificer­at arbete och en karriär. Allt du behöver finns här och vi fungerar ungefär som ett land i landet. Det är också lätt att hitta sin egen nisch och bli unik. Du får mer tid till livet. Åland har haft hundra år av inflyttnin­g. Nu välkomnar vi dig och siktar på minst hundra år till. Kontakta Åland Living (www.alandlivin­g.ax) för informatio­n om att arbeta och bo på Åland.

 ??  ?? Projektled­are för Åland 100 Tiina Björklund och näringsmin­ister Fredrik Karlström. Fotograf: Therese Andersson
Projektled­are för Åland 100 Tiina Björklund och näringsmin­ister Fredrik Karlström. Fotograf: Therese Andersson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland