Hufvudstadsbladet

ÅLAND SOM BROBYGGARE

Ålänningar är vana att göra affärer både med finska fastlandet och med Sverige. Med det geografisk­a läget, mitten emellan de båda länderna, har det varit en självklarh­et i århundrade­n.

- Text: Per-Åke Hultberg Bild: Visit Åland

Det är så vi tänker, det sitter i ryggmärgen. Vi kan båda marknadern­a och fungerar som en länk till både Sverige och Finland, säger Jan-Erik Rask, vd på Ålands Näringsliv, som med sina 500 medlemmar är Ålands största företagaro­rganisatio­n.

Han beskriver Åland som en brobyggare mellan Sverige och Finland. Om det skulle finnas en fysisk bro skulle bropelarna vara just här. Att bo och verka på en ö, mitt i havet, har gjort ålänningar­na beroende av sjöfart, att alltid vara självförsö­rjande.

Det har, förklarar Jan-Erik Rask, skapat ett utpräglat entreprenö­riellt tänkande, en stark drivkraft av att vi måste klara oss själva. ”Jag måste själv agera och ta ansvar för mitt liv och min försörjnin­g.”

– Det har format Åland till ett servicesam­hälle som lever på handel och besöksnäri­ng. Här på lilla Åland med en befolkning på 30 000 personer finns hela 2 600 företag. Det säger något, konstatera­r Jan-Erik Rask.

Många företag är små men här finns också några stora, även börsnotera­de, som Ålandsbank­en och Viking Line. Här finns också ett hundratal svenska och finländska företag represente­rade. Flera butikskedj­or, till exempel svenska Claes Ohlson och H&M.

– Företag som vill etablera verksamhet här på Åland kan vända sig till oss. Vi har bra nätverk och kontakter, säger JanErik Rask och fortsätter:

– Det vore verkligen dumt av oss att inte utnyttja det oerhört strategisk­a läge vi har, både geografisk­t mitt i Östersjön och mentalt som en länk mellan Sverige och Finland.

Här passar Jan-Erik Rask på att lovorda Finsk-svenska handelskam­marens insats.

– Jag är jätteglad för deras viktiga arbete med att hjälpa finländska företag att lyckas på den svenska marknaden. Vi vill självklart på liknande sätt stödja åländska företag som vill etablera verksamhet eller göra affärer i Sverige och Finland, även globalt.

 ??  ?? Att bo och verka på en ö, mitt i havet, har gjort ålänningar­na beroende av sjöfart, att alltid vara självförsö­rjande. Det har format Åland till ett servicesam­hälle som lever på handel och besöksnäri­ng.
Att bo och verka på en ö, mitt i havet, har gjort ålänningar­na beroende av sjöfart, att alltid vara självförsö­rjande. Det har format Åland till ett servicesam­hälle som lever på handel och besöksnäri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland