Hufvudstadsbladet

M/S Aurora Botnia – miljövänli­g färja i världsklas­s snart i trafik

En ny färja på rutten VasaUmeå tas i trafik av Wasaline under denna sommar.

-

Färjan som är i högsta världsklas­s är som ett flytande laboratori­um, en viktig del i det regionala utveckling­sarbetet. För snart tio år sedan togs ett strategisk­t beslut om att driva ett nybyggnads­projekt av en miljövänli­g ROPAXfärja för trafiken över Kvarken, mellan Vasa och Umeå. Resultatet Aurora Botnia, som färjan heter, är en av världens mest miljövänli­ga och effektiva bil- och passagerar­färjor.

Den har tillverkat­s i Finland av Rauma Marine Constructi­ons. De fyra huvudmaski­nerna har levererats av Wärtsilä, som är en världsleda­nde finsk aktör inom marintekno­logi. Här kombineras batteridri­ft, flytande naturgas och biogas. Dessutom möjlighet till eldrift vid ankomst och avgång. Framdrift sker med el-drivna Azipodprop­ellrar från ABB.

Färjan är ett konkret steg mot att förverklig­a visionen om ett smart marint ekosystem där hela den marina industrin jobbar tillsamman­s med målet att uppnå en hållbar framtid. I praktiken innebär det att färjan kommer att fungera som ett flytande testlabora­torium, länkad till Wärtsiläs Smart Technology Hub i Vasa. Det betyder övervaknin­g och hantering i realtid. Målsättnin­gen är att det ska bidra till nya innovativa lösningar som kan hjälpa marinindus­trin att möta framtidens miljökrav.

Aurora Botnia har för övrigt betydligt större godskapaci­tet än den gamla färjan Wasa Express. De investerin­gar som nu pågår i terminaler­na i Umeå och Vasa gör dessutom att både överfart, last och lossning kommer att gå betydligt snabbare. Ytterligar­e ett plus är att två dagliga turer som hittills, nu fördubblas.

 ??  ?? Den nya färjan M/S Aurora som snart tas i trafik kommer att fungera som ett flytande testlabora­torium, länkad till Wärtsiläs Smart Technology Hub i Vasa.
Den nya färjan M/S Aurora som snart tas i trafik kommer att fungera som ett flytande testlabora­torium, länkad till Wärtsiläs Smart Technology Hub i Vasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland