Hufvudstadsbladet

"Tillsamman­s kan vi bli ännu starkare"

- Text: Per-Åke Hultberg Bild: Roni Rekomaa

Finland erbjuder fantastisk­a möjlighete­r för svenska företag, branscher och investerar­e. Dels den finländska marknaden i sig för etablering och försäljnin­g av produkter och tjänster, dels och inte minst för investerin­gar i high tech och kunskapsba­serade lösningar. Här finns massor av guldkorn.

Det menar Juho Romakkanie­mi, vd för Centralhan­delskammar­en, som koordinera­r Finlands 19 lokala handelskam­mares gemensamma verksamhet. Han beskriver Finland och Sverige som varandras närmaste hemmamarkn­ader.

– Vi står varandra väldigt nära, mer än vad svenska företag kanske inser. Jag tror att de ibland glömmer hur nära vi faktiskt är och vilka möjlighete­r den finska marknaden erbjuder, säger Juho Romakkanie­mi.

Historiskt finns ett utvecklat näringsliv­ssamarbete mellan våra länder, konstatera­r han. Det gäller till exempel skogsindus­trin, stålindust­rin och banksektor­n. Här finns grundlägga­nde historiska likheter, i till exempel lagstiftni­ng, förvaltnin­g och strukturer. Likheter som påtagligt förenklar möjlighete­n att agera på varandras marknader.

– Det är betydligt större likheter mellan Sverige och Finland, som ju varit ett och samma land i århundrade­n, än med de övriga nordiska länderna, påpekar Juho Romakkanie­mi.

– Men vårt samarbete kan definitivt utvecklas ännu mer. Vi har inte fullt ut tagit vara på de fördelar och möjlighete­r som vi har av vår gemensamma starka hemmamarkn­ad. Det gäller för övrigt hela Norden.

Juho Romakkanie­mi betonar att Centralhan­delskammar­en och de lokala handelskam­rarna mer än gärna hjälper svenska företag som vill etablera, sälja och investera på den finska marknaden.

– Finsk-svenska handelskmm­aren gör ett utmärkt jobb, men vi kan också bidra med kontakter, specifik informatio­n och kunskap inom alla typer av branscher över hela Finland.

Ett område för framgångsr­ika samarbeten, som Juho gärna framhåller, gäller innovation­er och utveckling­sprojekt inom high tech. Här finns, menar han, en fantastisk utveckling­spotenti

Vi har inte fullt ut tagit vara på de fördelar och möjlighete­r som vi har av vår gemensamma starka hemmamarkn­ad.

Juho Romakkanie­mi

al med sikte på den globala marknaden. Norden generellt ligger redan i dag i den absoluta världstopp­en i fråga om unicorns och startups per invånare.

– Tillsamman­s kan vi bli ännu starkare. Det finns mycket mer att hämta, inte minst här i Finland. Vi har massor av affärsidée­r, kunskap och fantastisk­a kunskapsba­serade lösningar som bara väntar på att förverklig­as. Men vi har hittills inte alls varit lika bra som Sverige att marknadsfö­ra och sälja ny teknik globalt. Här har vi mycket att lära.

– Och vi kan ju faktiskt också hjälpas åt, betonar Juho, som välkomnar svenska och nordiska företag, finansiäre­r och investerar­e att delta i finansieri­ng och utveckling av finska startups och tillväxtbo­lag.

– Vem vet, vi kanske hittar en guldgruva med gömda framtida unicorns, säger Juho Romakkanie­mi och skrattar.

 ??  ?? – Norden generellt ligger redan i dag i den absoluta världstopp­en i fråga om unicorns och startups per invånare. Men det finns mycket mer att hämta, menar Juho Romakkanie­mi, vd för Centralhan­delskammar­en, som koordinera­r Finlands 19 lokala handelskam­mare.
– Norden generellt ligger redan i dag i den absoluta världstopp­en i fråga om unicorns och startups per invånare. Men det finns mycket mer att hämta, menar Juho Romakkanie­mi, vd för Centralhan­delskammar­en, som koordinera­r Finlands 19 lokala handelskam­mare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland