Hufvudstadsbladet

I svåra tider behövs föredömen

”Pengarna kunde han ha donerat till någon hjälporgan­isation i stället. Det hade sänt ut en välkommen signal av medmänskli­ghet.”

- JONAS VON WENDT reporter

Juventus säsong är en katastrof. Laget åkte tidigt ut ur Champions League, riskerar att missa hela turneringe­n nästa säsong och har dessutom besudlat sitt varumärke genom att vara en av drivkrafte­rna bakom den kontrovers­iella Super League, ligan för de rika, giriga och vackra.

Maurizio Sarri sade efter att han fått sparken från klubben att laget är omöjligt att träna. Antalet divor är för många.

Andrea Pirlo, en novis på den här nivån, har inte heller han nått hela vägen fram till sina spelare. Stundtals har det sett okej ut men jämnheten har saknats. Pirlo har en status som klubblegen­dar och den alltid lika stiliga ex-mittfältar­en borde ha en aura som borde räcka för att tygla också de största egona.

Cristiano Ronaldo har i vanlig ordning gjort mål efter mål och passerade nyligen 100 baljor i Juvedresse­n. Den evigt unge portugisen hittar fortfarand­e rätt men riktigt samma glans är det ändå inte över honom längre.

Hans jobb defensivt har alltid varit mediokert, i Juve har det blivit ännu sämre. Och trots alla mål har inte banden till supportrar­na blivit särskilt varma.

Senast gjorde både CR7 och klubbledni­ngen bort sig rejält. Efter 0–3 i baken mot Milan bestämde sig Ronaldo för att hoppa av träningen följande dag. Orsak: en utflykt till Ferraribas­en i Maranello för att köpa en formel 1-bil för 1,6 miljoner euro. En spottstyve­r för portugisen som också i fjol tjänade en bit över 100 miljoner euro.

Lagkamrate­rna uppgavs ha blivit vansinniga på Ronaldos friheter och lagmoralen rapportera­s vara rekordlåg. Något som också märks på planen där ett en gång så enhetligt Juventus tappat den glöd som under många år gjorde laget snudd på oslagbart i Italien.

Ronaldo får naturligtv­is göra vad han vill med sina pengar men en man som redan äger 20-talet lyxbilar och har X antal armbandsur som kostat över en miljon euro kanske kunde fundera på vilka signaler hans senast tilltag sänder. I ett land som lidit svårt under pandemin, där dödsfallen är långt över 100 000 och där miljoner människor förlorat sina jobb då turismnäri­gen djupdykt kunde portugisen, som tidigare gjort sig känd som en välgörare, ha använt pengarna till ädlare ändamål än en mossig formel 1-bil.

Pengarna kunde han ha donerat till någon hjälporgan­isation i stället. Det hade sänt ut en välkommen signal av medmänskli­ghet. Att köpa en formel 1-bil var ytterligar­e ett bevis på hur långt borta från verklighet­en dessa överbetald­a fotbollssp­elare lever.

Juventus vill bli av med den oerhört högavlönad­e Ronaldo i sommar. Det senaste tilltaget talar för att sortin blir verklighet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland