Hufvudstadsbladet

”Vi hade sett fram emot en fullsatt arena”

På söndag skrivs fotbollshi­storia på flera sätt i Göteborg. Men festen uteblir när det för första gången ska spelas en Champions League-final på svensk mark. – Det är klart att det är jättetråki­gt. Det här är ju lite en ”once in a lifetime”-grej, säger ti

- LASSE MANNHEIMER/TT

Det har visserlige­n spelats Champions League-finaler i Sverige förr, men då har det handlat om en av två matcher i ett dubbelmöte. När det gäller stora enskilda finaler är det på klubblagsn­ivå i stället de två Europa League-finalerna på herrsidan – 2004 på Ullevi och 2017 på Friends arena – som sticker ut.

Men på söndag bryts ny mark när Champions League-bucklan för första gången ska delas ut på Gamla Ullevi. Chelsea och Barcelona kommer till Göteborg för att göra upp om titeln på damsidan.

– Man ska känna stolthet som göteborgar­e att det spelas en Champions League-final på Gamla Ullevi, säger den tidigare svenska landslagss­tjärnan Lotta Schelin, som är officiell ambassadör för söndagens final. – På alla tidigare medaljer står det saker som München, London eller var man har spelat. På deras medaljer kommer det stå Göteborg. Och det är stort.

Tilldelade­s finalen 2019

Sedan våren 2019 har staden förberett sig för det historiska evenemange­t. Dessvärre blir det inte alls den sprakande fotbollshe­lg man hade tänkt sig. Inga fullsatta läktare, inga tillresta supportrar, inga fanzoner på stan och inga ungdomar som får chansen att se sina stora idoler på nära håll.

– Allting som man hade kunnat göra runt omkring, att samla mycket människor och skapa folkfest – det hade varit det optimala. Det fanns sådana fantastisk­a möjlighete­r att göra något stort. Det är klart att det känns jättetråki­gt, för det är ju lite en ”once in a lifetime”grej att arrangera ett sådant här stort evenemang, säger Schelin.

Chelsea–Barcelona blir den första matchen på Gamla Ullevi sedan i december. För att gräsmattan ska vara i topptrim har herrklubba­rna IFK Göteborg, Gais och Örgryte tvingats flytta sina inledande matcher under våren.

Lotta Schelin vet vad en Champions League-final betyder. Under sin aktiva karriär tog hon tre titlar på fem finaler med franska Lyon och tycker inte att man ska underskatt­a värdet av en stor final i Sverige, publiklös eller ej.

– Det är ju skitstort. Det är den största turneringe­n vi har på klubbnivå, så den är minnesvärd för spelarna.

 ?? BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? Förra landslagss­tjärnan Lotta Schelin.
BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT Förra landslagss­tjärnan Lotta Schelin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland