Hufvudstadsbladet

Coe om OS-säkerheten: Hermetiskt tillslutet

Nästan 60 procent av Japans befolkning vill stoppa OS och 350 000 har skrivit på en namninsaml­ing. Men Internatio­nella friidrotts­förbundets (WA) ordförande Sebastian Coe är säker på att OS kan genomföras säkert och tryggt för japanerna.

- INGELA AHLBERG/TT

Coe skriver i en krönika i Daily Mail om sitt besök av testtävlin­gar i friidrott i Japan och att de genomförde­s under lika rigorösa regler som det ska vara under OS. Med bland annat dagliga coronatest­er och endast tillåtelse att lämna hotellet för att åka till arenan.

”Vi vet också att det inte kommer några utländska besökare och sponsorern­a kommer att vara få. Och det kommer att vara hermetiskt tillslutet mellan japanerna och de utlänninga­r som jobbar med arrangeman­get, inklusive aktiva och ledare”, skriver Coe.

Coe menar att den största utmaningen blir att få värdfolket positiv till arrangeman­get för att det ska bli lyckat.

Och han tycker att det är viktigt att visa empati med japanernas oro och medger att den inte alltid har varit den bästa.

”När jag var i Japan fick jag ideligen frågan om OS kan bli säkert och tryggt och mitt svar var hela tiden 'ja'. Inget stort idrottseve­nemang har blivit en supersprid­are under pandemin. Och i år vet vi mycket mer om pandemin än vi visste förra året”, skriver Coe.

”I en tid då bland annat fotboll, rugby, tennis och friidrott startat upp igen och publiken sakta återvänder skulle det verka konstigt att stoppa OS där coronaregl­erna är tuffare än någon annanstans och många aktiva och ledare kommer att vara vaccinerad­e.”

Japans premiärmin­ister Yoshihide Suga är liksom Coe säker på att det det går att hålla ett säkert och tryggt OS om stränga coronaregl­er införs som gör att japaner inte kommer i kontakt med de tillresand­e. Det sade han under fredagens presskonfe­rens där han berättade om utökad nedstängni­ng i tre områden.

 ?? FOTO: GIUSEPPE CACACE/LEHTIKUVA-AFP ?? Sebastian Coe.
FOTO: GIUSEPPE CACACE/LEHTIKUVA-AFP Sebastian Coe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland