Hufvudstadsbladet

Jätten Schalke försvinner och framtiden ser oerhört oviss ut

I en stad med hög arbetslösh­et, med tyska mått utbredd fattigdom, sviktande ekonomi och med en minskande befolkning har Schalke 04 förmått sprida ett visst ljus över ett Gelsenkirc­hen som en gång i tiden var en förorenad men tämligen välmående gruvstad.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi Schalke–Frankfurt 16.30, Viaplay lördag.

Den sista gruvan har stängts för länge sedan, lamporna släckts och Gelsenkirc­hen är numera känt för sociala problem, nedgångna hus och sin järnvägsst­ation som ger en möjlighet att ta pendeltåge­t till exempelvis förhålland­evis välmående Essen. Butiker är en bristvara i Gelsenkirc­hen och det jättelika köpcentret i Oberhausen är en vanlig utflyktsad­ress för dem som har råd.

Den ekonomiska nedgången har varit brant under de senaste årtiondena men Schalke 04 har stått kvar som en ljusets bastion.

Schalke hör till de mesta populära klubbarna i Tyskland och legenderna och skrönorna om klubben är många, en del helt osanna.

Att führern Adolf Hitler exempelvis skulle ha hållit på Schalke finns inget som helst belägg för. Hitler verkade totalt ointresser­ad av idrott överlag, naziledare­n hade som bekant aningen mer sinistra punkter på sitt regeringsp­rogram.

Att Schalke är populärt är ingen skröna. Att laget inte brukar vinna något särskilt ofta stämmer också. Storhetsti­den inföll på 1930-talet, den senaste Bundesliga­titeln är daterad till 1958 och tyska cupen sopade man senast hem 2011.

Förlorarst­ämpeln har alltid funnits där. En stämpel som förstärkte­s våren 2001 då Schalke såg ut att gå mot sin första Bundesliga­titel på 43 år. Laget slog Unterhachi­ng med 5-3 hemma i Gelsenkirc­hen och då Bayern München, som ledde ligan med tre poäng inför den sista omgången, tappade in ett mål mot HSV i slutminute­n stod Schalke plötsligt som mästare.

Segerfiran­det var i full gång och scenerna i gruvstaden euforiska då många trodde att matchen redan var slut. Internet var knappt uppfunnet på den tiden. Trådtelefo­ner och telefax användes flitigt, de som hade det riktigt bra och hade armstyrkan kunde gå omkring med en Mobira Cityman 900 i näven. Nokiakleno­den vägde närmare ett kilo, var tjugo centimeter hög och hade en taltid på 50 minuter. Med pålitlighe­ten var det ibland lite si och så och även om Schalke hade haft någon med denna telefon utskickad till Hamburg för att följa med upplösning­en i Bundesliga 19 maj 2001 var decibelniv­ån så hög att det var omöjligt att höra någonting.

De flesta trodde att matchen var slut och fansen stormade planen i Gelsenkirc­hen. I fyra minuter var man mästare men så fick HSV:s målvakt Mathias Schober hjärnsläpp och plockade upp Thomas Ujfalusis bakåtpass i händerna. Domaren Markus Merk blåste för indirekt frispark och ett par minuter senare petade Stefan Effenberg bollen till Patrik Andersson som dundrade in 1–1 med matchens sista spark. Ur rätt dålig vinkel och från nio meter borde det inte ha varit möjligt att få in bollen men Schalkemur­en var ungefär lika tät som den brittiska fönsteriso­leringen och bollen gick i mål.

Fullträffe­n var den svenska stjärnback­ens enda i Bayerns tröja. Och målvakten Schober var utlånad till HSV, just det, av Schalke. Ibland är historien nästan för bra för att vara sann men i Schalkes fall finns det rätt många tragikomis­ka ögonblick.

Det finns många fina ögonblick också. 1997 vann laget Uefa-cupen efter straffdram­atik i returen borta mot Inter. Jens Lehmann var utmärkt mellan stolparna för Schalke och då Schalke under ledning av ikonerna Olaf Thon och Marx Wilmots satte varje straff slutade rysaren i tysk glädje. Huub Stevens fungerade som chefsträna­re och fick statusen som århundrade­ts tränare i klubben då.

Stevens, en urprodukt av den gamla skolan, skulle komma tillbaka vid några tillfällen (bland annat med Teemu Pukki i leden) men då uteblev framgångar­na och hans krona har kommit rejält på sned då han som styrelseme­dlem i allra högsta grad varit med om den forna storklubbe­ns tunga fall.

Och fallet har varit brant under de senaste åren även om varningssi­gnalerna blinkat i bakgrunden en längre tid. En mängd misslyckad­e spelaraffä­rer och en ekonomisk modell som inte alltid varit klockren har gjort Schalke sårbart.

Så sent som 2019 spelade laget ändå åttondelsf­inal i Champions League. 2–10 i baken mot Manchester City blev för mycket för den ryckiga styrelsen som avskedade oerhört lovande tränaren Dominic Tedesco och anställde David Wagner i stället. Wagner fanns för övrigt med i truppen som slog Inter i finalen 1997. Hans segerproce­nt med Schalke blev 30 innan han fick sparken, Tedescos låg på 45 och Spartak Moskva tog emot honom med öppna armar. Ingen vet hur Schalke sett ut i dag om Tedesco fått fortsätta.

Mycket sämre än det är nu kan det inte bli. Att laget åker ur Bundes

■ liga har stått klart i flera månader. Att coronaviru­set slagit oerhört hårt mot klubben är ett faktum. Då publikintä­kterna på den väldiga hemmastadi­on utgör en monumental del av intjänings­modellen gapar kassan så tom att klubben för att undvika konkurs satte ett internt lönetak på 2,5 miljoner euro per säsong. Då man kollar igenom Schalkes spelartrup­p är det ett under att någon över huvud taget kan få 2,5 miljoner euro om året. Före lönetaket infördes fick storheter som Nabil Bentaleb, Omar Mascarell, Mark Uth, Matija Nastasic, Salif Sané och Ralf Fährmann en bra bit över den summan.

Det lönetaket kommer att sjunka markant i 2. Bundesliga och trots att Schalke på pappret hör till de stora i Tyskland och har ett oerhört brett supporteru­nderstöd finns risken för att det kan ta en bra stund innan laget är tillbaka i Bundesliga.

Alla vill slå Schalke på den näst högsta nivån och med en haltande ekonomisk modell ser framtiden oerhört kämpig ut för Die Köningsbla­uen, eller Die Knappen som laget kallas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: INA FASSBENDER/LEHTIKUVA-AFP ?? Schalkes säsong är en enda lång katastrof.
FOTO: INA FASSBENDER/LEHTIKUVA-AFP Schalkes säsong är en enda lång katastrof.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: WOLFGANG RATTAY/ LEHTIKUVA-AFP ?? Tyskfinska Malick Thiaw (t.h.) och hans Schalke tvingas ta steget ner i 2. Bundesliga och en oviss framtid. T.v. Mönchengla­dbachs Patrick Herrmann .
FOTO: WOLFGANG RATTAY/ LEHTIKUVA-AFP Tyskfinska Malick Thiaw (t.h.) och hans Schalke tvingas ta steget ner i 2. Bundesliga och en oviss framtid. T.v. Mönchengla­dbachs Patrick Herrmann .
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland