Hufvudstadsbladet

Finlands damer till EM

- KATARINA KOIVISTO

Finlands damer spelade sig till en plats i EM i höst redan vid kvalturner­ingens nästsista match på fredagen. Två vunna set mot Montenegro innebar att Montenegro­s damer som var Finlands huvudmotst­åndare i kvalgruppe­n inte har någon chans att knipa en turnerings­plats oberoende av hur kvalgruppe­ns sista matcher på lördagen slutar.

Efter att Montenegro på fredagen vunnit matchens första set var resten av matchen en uppvisning från Finlands sida. Finlands segersiffr­or skrevs 3–1.

Finland spelade EM i Turkiet för två år sedan, men innan dess fick damerna vänta i 30 år på att ta sig till ett stort slutspel. Nu lyckades bravaden för andra gången på två år och det är totalt fjärde gången damerna får spela i Europamäst­erskapet.

EM-kvalet har på grund av coronapand­emin flyttats framåt i flera omgångar och spelades nu under två på varandra följande helger, i först i Montenegro och sedan i Slovakien. I Finlands grupp spelade värdnation­erna och Kosovo. Slovakien har redan säkrat gruppseger­n före lördagens matcher, medan Kosovo inte lyckats vinna ett enda set.

EM spelas i månadsskif­tet augusti-september. Var Finland spelar klarnar nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland