Hufvudstadsbladet

Artisten Svante Thuresson död

Svante Thuresson har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han blev 84 år gammal. – Han lämnar verkligen ett stort tomrum efter sig, säger Lill Lindfors.

-

Jazzlegend­aren Svante Thuresson hade en lång karriär bakom sig och medverkade bland annat i flera Melodifest­ivaler.

Han turnerande flitigt under sin karriär som sångare och musiker och sjöng bland annat med gruppen Gals and Pals och medverkade i revyer av Hasse och Tage och Povel Ramel.

Enligt Ekot i Sveriges Radio avled Svante Thuresson i början av veckan.

Flera projekt planerade

"Det ofattbara har hänt och jag känner stor sorg och bedrövelse . Vi hade ju så mycket kvar att göra. Så ledsen", skriver Viktoria Tolstoy på sociala medier. I november skulle de två uppträda tillsamman­s i vad som marknadsfö­rts som "ett mästarmöte inom den vokala jazzen".

Musikerkol­legan Claes Crona, som arbetat med Svante Thuresson mer än 25 år, skriver på sociala medier att han hade flera projekt planerade med Svante Thuresson, men att pandemin kom emellan.

"Jag skulle kunna skriva spaltmeter om vad Svante varit med om som artist och hur otroligt roligt vi haft under så många år. Vila i frid kära Svante" skriver han.

Lindfors: Han var unik

– Det finns ingen som Svante. Han lämnar verkligen ett stort tomrum efter sig. Men han lever ju också vidare genom inspelning­ar och våra minnen med honom, säger sångerskan Lill Lindfors.

Hon har jobbat med Svante Thuresson så många gånger och år att det är svårt att nämna ett enskilt minne, säger hon. Men det är svårt att inte koppla ihop duon med klassikern Nygammal vals, som ledde till en andraplace­ring i Eurovision Song Contest 1966.

– Han var en underbar sångare, fantastisk och unik. Hans röst var så egen, man hör direkt när det är Svante som sjunger. Musikalisk­t superbegåv­ad, säger Lill Lindfors.

 ?? FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT, ARKIVBILD ?? Svante Thuresson har avlidit efter en längre tids sjukdom, 84 år gammal.
FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT, ARKIVBILD Svante Thuresson har avlidit efter en längre tids sjukdom, 84 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland