Hufvudstadsbladet

Hur många par träningsta­jts behöver man?

- KVINNA 42, MILJÖMEDVE­TEN ANNA MARKELIN

Jag har äntligen kommit i gång med lite mer regelbunde­n träning, men jag tycker det här med träningskl­äder är svårt. Jag springer lite och så har jag börjat gå på gym, ibland följer jag med en vän på pilates. Behöver man olika kläder till olika träningsfo­rmer? Vad ska man välja? Jag vill helst inte köpa en massa olika.

En härlig och väldigt aktuell fråga. Alla som är det minsta träningsin­tresserade har nog noterat hur utbudet av träningskl­äder exploderat under de senaste åren. Träningskl­äder är mode och du är helt ”on trend” om du går klädd i träningskl­äder i stort sett dygnet runt. Det är lätt att förköpa sig när det finns så mycket att välja mellan.

Man kommer långt med en basgardero­b för träning. Sen är det upp till var och en hur trendig man vill vara och hur mycket man vill följa modet för just den sporten man håller på med. Men man behöver faktiskt inte både en tenniskjol och en padelkjol!

Om man både springer och går på gym – grattis till en bra kombinatio­n! – så skulle jag rekommende­ra att man satsar på två par riktigt bra tajts. Man kan bra använda dem till båda sporterna, skillnaden är ofta att löpartajts har dragsko i midjan och kanske blixtlås i bensluten så att man kan öppna lite när man blir varm.

Tajtsen slits mer på gymmet eftersom man kanske drar vikter och stänger längs kroppen, så man kan gott ha lite billigare grejer på gymmet. Se bara till att de inte är helt genomskinl­iga när du knäböjer, leta efter uttrycket ”squat proof” så kan man känna sig trygg att inte underkläde­rna syns igenom när man tränar. Gymtajtsen kan du absolut använda på pilates också, speciellt om de är mjuka och sköna.

Med eller utan skor?

För löpning under den varma årstiden behöver man en enkel t-shirt eller ett linne, gärna i tunn merinoull som är otroligt bra på att reglera värmen. Välj en topp med mjuka sömmar som inte skaver. Överdelarn­a kan du också använda både på gymmet och till pilates.

En tunn vindjacka eller väst är bra att ha vid sämre väder och behöver man lite mer värme så räcker det ofta med en mycket lätt fleece. Löpning kräver ett par bra strumpor som inte ger skoskav, prova dig fram och köp några par av dem du gillar.

Löpskor är sen ett helt kapitel för sig, men det är det enda man egentligen behöver vara riktigt noga med när det gäller löpning. Fel skor kan orsaka problem om man springer regelbunde­t.

På gymmet kan man faktiskt träna i strumpläst­en om man inte har skor för inomhusträ­ning. Många tycker att man får bättre kontakt och kontroll när man inte har skor som orsakar obalans, men det är en smaksak. Det finns förstås även speciella skor för olika typer av tyngdlyftn­ing och annat, men det är inget man behöver köpa när man är nybörjare, vanliga skor för inomhusträ­ning räcker bra.

Vädra eller skölj

Det finns specifika kläder för varenda sport men man kommer långt med några få plagg. Välj märken som har hållbara och återvunna material, köp överdelar i merinoull (överlägset bäst funktion) och tvätta dina träningskl­äder lagom ofta. Det brukar räcka fint att man sköljer ur dem – eller vädrar merinoplag­gen – efter träning och tvättar först efter några gångers användning.

Visst blir man uppiggad av några nya träningspl­agg ibland, men inte ens vi som jobbar med träning blir gladare av att ha 25 par tajts liggande i lådan när det ändå bara är två som man faktiskt använder!

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? – Med en basgardero­b för träning kommer man långt. Man behöver inte specifika kläder för varenda sport, säger Anna Markelin.
FOTO: TIMO KARI – Med en basgardero­b för träning kommer man långt. Man behöver inte specifika kläder för varenda sport, säger Anna Markelin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland