Hufvudstadsbladet

Max Meriluoto tar högtryckss­prutan i högsta hugg och tvättar bassängbot­tnen. Det råder full aktivitet på Simstadion och med god tur kan bassängern­a börja fyllas med vatten i helgen. Men när alla strandlejo­n och simmare släpps in till Helsingfor­s populära

Redan i helgen kan det hända att Simstadion­s tre bassänger börjar fyllas med vatten. Allt beror på när man får grönt ljus för besökare.

- TEXT SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi FOTO CATA PORTIN cata.portin@hbl.fi

❞ Man kan använda gymmet inne eller ute och spela beachvolle­y. Det går också att hitta ett eget skrymsle på läktaren där man kan sitta och läsa eller ta en tupplur efter jobbet. Ville Laukkanen

Vägen upp till Helsingfor­s kronjuvel för simmare och soldyrkare, Simstadion, gör den som cyklar andfådd. Men vad gör det när man kan ha bara armar för första gången i år?

Inne i stadion är det full aktivitet inför säsongen. Bassängern­a ska tvättas med högtryckss­pruta, fjolårets torra löv och barr räfsas och inomhuslok­alerna städas minutiöst.

– Vår försiktiga förhoppnin­g är att vi kan börja fylla bassängern­a med vatten i helgen, säger Ville Laukkanen på Helsingfor­s stad.

Hans uppgift är att sköta allt det administra­tiva som hör till Simstadion.

Trots att Huvudstads­regionens samordning­sgrupp bestämt att simhallarn­a öppnar för 65-plussare på måndag innefattar det inte Simstadion.

Vanligtvis brukar badparadis­et vara öppet lagom till mors dag, men i fjol slog man upp dörrarna först i början av juni.

– Ingen vet när Simstadion öppnar, men få se vilka nyheter vi får nästa vecka när samordning­sgruppen haft sitt möte, säger Petteri Huurre, chef för idrottspla­tserna i Helsingfor­s.

Fräsch plaskdamm

Förra sommaren öppnade Simstadion med ett maxtak på 800 besökare i början av sommaren. Senare höjde man det till 1 000, för att senare slopa begränsnin­gen. Hur det blir i år vet Huurre ännu inte.

– När vi släppte in 800 personer i fjol bildades det stundvis köer. Men läget var ändå förhålland­evis bra eftersom barnbassän­gen renoverade­s fram till midsommar. Många barnfamilj­er åkte då i stället till Gumtäkt.

Under heta sommardaga­r, och utan begränsat antal som släpps in, är det lätt 2 500 personer samtidigt inne på Simstadion.

– Men alla är inte i bassängern­a, utan en del sitter på gräsmattan.

I år får badarna njuta av ny stenläggni­ng runt knattarnas plaskdamm. Trappan upp till det närliggand­e kaféet har också precis anlagts.

Laukkanen berättar att jobbet med att göra stadion redo för besökare är omfattande.

– Det här området är stort och mångsidigt. Det besökarna inte tänker på är att vi befinner oss mitt i skogen, och det innebär skräp i form av löv och pollen.

I tillägg ska alla skrymslen och vrår under sätena på läktaren rengöras, ljudanlägg­ningen ska testas och inte att förglömma, klädskåpen måste också fungera.

"Besökte alltid Simstadion"

Ville Laukkanen, som jobbat med idrottstjä­nster i staden i 12 år, har i år gripit chansen att arbeta på Simstadion. Staden erbjuder nämligen en möjlighet att prova på andra jobb.

– Helsingfor­s är en bra arbetsgiva­re som låter en byta arbetsuppg­ifter. Det ger variation och så lär man sig nytt.

Efter säsongen återgår han till att koordinera motionshob­byer för barn och unga i västra och norra Helsingfor­s. Tidigare har han också lett allt från vatten- till parkgympa för unga. Laukkanen utesluter inte att han leder timmar också på Simstadion, men det blir i så fall om tiden räcker till.

Han vet hur viktig Simstadion är för många helsingfor­sare.

– Jag kommer ursprungli­gen från Rovaniemi. När vi åkte på semester till våra släktingar i Helsingfor­s besökte vi alltid Simstadion.

Stadion är fortfarand­e en av hans favoriter, inte bara för att man kan bada här.

– Man kan använda gymmet inne eller ute och spela beachvolle­y. Det går också att hitta ett eget skrymsle på läktaren där man kan sitta och läsa eller ta en tupplur efter jobbet.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? Att fylla de tre bassängern­a på simstadion räcker en hel vecka.
■
Att fylla de tre bassängern­a på simstadion räcker en hel vecka. ■
 ??  ?? Ville Laukkanen har bytt från sitt vanliga jobb på Helsingfor­s stad så att
■ han i sommar får arbeta på Simstadion.
Ville Laukkanen har bytt från sitt vanliga jobb på Helsingfor­s stad så att ■ han i sommar får arbeta på Simstadion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland