Hufvudstadsbladet

Enlunds miss i EM-debuten: ”Jag är inte helt nöjd”

Finländarn­a hade det tungt i knockoutsp­rinten i orienterin­gs-EM i Schweiz.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Knockoutsp­rinten står första gången i programmet i orienterin­gsEM. Det blev tufft för finländarn­a. Tuomas Heikkilä och Veera Klemettine­n var de enda som tog sig till semifinale­rna. Bara sex löpare i damernas respektive herrarnas klass fick tävla i finalen.

– Det är en fysiskt tuff sport. Det kräver mycket rent fysiskt att ta sig vidare från semifinale­rna. Det var kanske inte en överraskni­ng att det blev en tuff uppgift för oss, säger chefsträna­ren Fredric Portin.

– Realistisk­t sett visste vi att det krävs mycket för att någon ska ta sig till final. Jag hoppades på några positiva överraskni­ng, men jag kan inte säga att jag är jättemissn­öjd, det var ungefär ”som väntat minus”.

Finland hade också lite dåligt med flyt. Aleksi Niemi gjorde ett misstag i fredagens kval och blev utslagen. Maija Sianoja bommade i lördagens kvartsfina­l.

– Våra två bästa löpare nådde inte riktigt upp till sin bästa nivå. Jag tror att de kan höja sig ett snäpp under söndagens sprint, säger Portin.

Pargas IF:s Alexandra Enlund deltar för första gången i EM. Hon tog sig vidare från kvalet, men i kvartsfina­lerna blev hon utslagen. Hennes klubbkamra­t Amy Nymalm blev utslagen i kvalet.

– Jag är inte helt nöjd. Direkt i början var det ett parkområde med gafflingar och jag missade en. Det är sånt som händer, säger hon.

– Kvartsfina­len föll på ett misstag. Jag vet att jag kan. Det blir säkert lite annorlunda i morgon. Jag ser fram emot det.

EM avgörs i schweizisk­a Neuchatel. Terrängen får beröm av Enlund.

– I kvalet var det en jättefin bana. Det var små gränder i gamla stan. I kvartsfina­lerna var det mera parkområde i början och ned mot gamla stan mot slutet. Jag tror det blir riktigt fint i morgon igen, säger Enlund.

Sveriges orienterin­gsstjärna Tove Alexanders­son tog hem damernas knockoutsp­rint. Schweiz Matthias Kyburz vann herrarnas lopp.

– Det var otroligt intensivt, man hinner inte tänka något utan måste vara fokuserad hela tiden. Jag höll mig till min plan och gjorde det jag skulle så jag är supersuper­nöjd, säger Alexanders­son till SVT, enligt TT.

Knockoutsp­rint är som sagt en ny gren på mästerskap­snivå. Det är också en ganska ovanlig gren i världscupe­n.

– Det borde finnas fler för eliten på nationell nivå. Tror inte det är en enda för tillfället i Finlands kalender. Det krävs förstås mycket av arrangörer­na. Men det behövs fler om vi vill klara oss internatio­nellt. Sverige hade precis SM i knockoutsp­rint, säger Portin.

Under söndagen avgörs sprinterna. Portin är försiktigt optimistis­k.

– Jag tror sprint passar vårt lag bättre. Men medaljerna sitter hårt åt. Jag är nöjd om vi får bra prestation­er. Vi har ett ganska ungt lag. Med tanke på framtiden är det viktiga tävlingar för de unga. Jag hoppas på lyckade prestation­er. Det kan betyda olika placeringa­r för olika idrottare. Förhoppnin­gsvis får vi ändå någon i topp tio bland både damer och herrar, säger Portin.

I praktiken är EM med sprintsträ­ckor bara en munsbit för finländarn­a. Förväntnin­garna är större inför VM i Tjeckien.

– Som helhet har vårt lag bättre chans i VM. Det beror delvis på att några av våra bästa löpare specialise­rat sig på skogssträc­kor under coronatide­n. Speciellt då Marika Teini, men också Miika Kirmula, Olli Ojanaho och Elias Kuukka bland herrarna. De står över EM och var nyligen på läger tillsamman­s, säger Portin.

 ?? FOTO: DONATAS LAZAUSKAS/SUUNNISTUS­LIITTO ?? Maija Sianoja hade lite problem i kvartsfina­lerna och blev utslagen.
■
FOTO: DONATAS LAZAUSKAS/SUUNNISTUS­LIITTO Maija Sianoja hade lite problem i kvartsfina­lerna och blev utslagen. ■
 ?? FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/AP/TT ?? Tove Alexanders­son tog sitt femte EM-guld. I VM har hon vunnit tio
■ guldmedalj­er.
FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/AP/TT Tove Alexanders­son tog sitt femte EM-guld. I VM har hon vunnit tio ■ guldmedalj­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland