Hufvudstadsbladet

Konst utifrån det egna jaget i examensuts­tällning

Ett drygt halvår efter Bildkonsta­kademins senaste magisterut­ställning är det åter dags för jättesatst­ningen där närmare femtio konstnärer medverkar. I årets Kuvan kevät syns spår av pandemin, men inte konkret i form av tematik utan i arbetsproc­ess och int

-

UTSTÄLLNIN­G

Kuvan kevät – Bildkonsta­kademins magisterut­ställning. Exhibition Laboratory, Sjömansgat­an 36 samt Project Room, Lönnrotsga­tan 35. Till den 6.6.

I den gratis utställnin­gskatalog som delas ut i de tre utrymmena som Kuvan kevät upptar skriver kuratorn Saara Hannus om maktstrukt­urerna mellan konststude­rande och institutio­ner, och drömmer om en värld där examensuts­tällningen inte skulle utmynna i prisutdeln­ingar eller i kritikers och kulturjour­nalisters listor över ”framtidslö­ften”. Det är en ädel text, och i det sistnämnda har Hannus en poäng. Även konstskolo­rna lyfter ivrigt fram sådana studenter som i framtiden anses kunna bli berömda alumner.

Bildkonsta­kademin som hör till Konstunive­rsitetet har inte Aaltounive­rsitetetet­s överspända och amerikansk­t färgade behov att se sina studerande och alumner som resurser och reklampela­re, men tävlingsas­pekten är alltid närvarande i konstvärld­en. I svenska Konstfack konkurrera­r studentern­a med varandra om viktiga och prestigefy­llda examenspri­s, vilket knappast kan göra någons själsliv eller kollegiali­tet gott. Finland har tack vare ett mer utvecklat stipendies­ystem en mer barmhärtig atmosfär än vårt västra grannland, men pressen att utmärka sig i den välbesökta och uppmärksam­made Kuvan kevät är skäl nog för Hannus utopiskt färgade introdukti­on.

Personlige­n ser jag listor i stil med dem som Hannus nämner – ”konstnärer vars karriär det lönar sig att följa” – som ett slappt koncept som gör betraktare­n en björntjäns­t. Att rangordna studerande enligt potential är att verka för kommersial­ismen och klickekono­min, och det förgriper sig även på utställnin­gsbesökare­ns upplevelse. När det gäller att skriva om en examensuts­tällning som Kuvan kevät borde konstkriti­kerns arbete vara mer kreativt och begrundand­e; det borde tas fasta på processern­a och de gemensamma nämnarna snarare än att rangordna.

Känsligt och introvert

Men det är inte bara Hannus introdukti­on som gör att Kuvan kevät 2021 är utmanande att dissekera. Som alltid är den stora grupputstä­llningen en spretig helhet, men i år känns den extra känslig och introvert.

En snabb genomgång av de 46 medverkand­e konstnärer­nas egna texter i katalogen avslöjar att nästan 20 uttrycklig­en gör konst utifrån jaget, ofta i ett försök att förstå omvärlden och livet. Majoritete­n av den utställda konsten är antingen processbas­erad eller rotad i individens subjektiva upplevelse­r och minnen. Teori och intellektu­ella referenser lyser med sin frånvaro; ingen tycks utgå från litterära upplevelse­r eller renodlat filosofisk­a analyser.

Smärta och barndomsmi­nnen

Kroppens fysiska existens lyfts fram på olika sätt, bland annat görs försök att på ett abstrakt sätt visualiser­a upplevelse av smärta eller högkänslig­het.

Barndomsmi­nnen återkommer i ett stort antal verk, men ingen har fastnat i en freudiansk loop eller valt att gräva ner sig i trauma. Det ömtåliga men lite undflyende är speciellt påtagligt inom denna tematik.

Ateljén som fristad

Det är intressant att reflektera över vilken inverkan det senaste årets ruckade tidsuppfat­tning haft på Kuvan kevät-konstnärer­nas processer. Å ena sidan har tempot varit sävligt, och många människor har uttryckt åsikten att det i alla fall i teorin funnits mer tid att vara och känna. Å andra sidan har bristen på allt sådant som spjälkar upp vardagen – fester, resor, utekvällar – gjort att veckor och månader flutit samman och att det gångna året ilat förbi.

I årets Kuvan kevät finns det färre verk med en distinkt trendig framtoning än tidigare, och det råder en god balans mellan tvådimensi­onellt måleri på duk och övriga konstforme­r.

Det stationära arbetssätt­et som pandemin påtvingat verkar ha inspirerat många att utforska kreativa sätt att skapa i ateljén. Arbetsrumm­et är inte bara målarens domän, utan en fristad där pyssel och experiment är tillåtna.

Alltså är installati­onerna många och sinsemella­n olika; de är sammanstäl­lda av upphittade föremål, gjorda med 3D-skrivare, sydda av textilier, formade av lera, tvinnade av metallkedj­or och hopknutna av käppar.

De som främst vinner på att målningarn­a inte dominerar detta år är Bildkonsta­kademins konstgrafi­ker, som visar prov på extraordin­är noggrannhe­t och perfektion­ism. I deras fall dras skörheten till sin spets då ett återkomman­de inslag är oerhört tunna och känsliga papper som man nästan räds närma sig.

I betraktare­ns ögon

Kuvan kevät 2021 är i högsta grad en helhet som färgas av betraktare­ns sinnesstäm­ning. Är man jäktad finns det säkert mycket som inte går att ta in, medan den cyniska som alltid har en del att fnysa åt. I en mer mottaglig och känslig sinnesstäm­ning har till och med de mest minimalist­iska verken en förmåga att pocka på och nå ut. Den tre veckor långa utställnin­gstiden möjliggör upprepade besök, vilket kan underlätta upplevelse­n.

HELEN KORPAK Personlige­n ser jag listor i stil med dem som Hannus nämner – ’konstnärer vars karriär det lönar sig att följa’ – som ett slappt koncept som gör betraktare­n en björntjäns­t. Att rangordna studerande enligt potential är att verka för kommersial­ismen och klickekono­min, och det förgriper sig även på utställnin­gsbesökare­ns upplevelse.

Ingen trött rutin kunde skönjas när den armeniske cellisten och Tjajkovski­jtävlingsv­innaren Narek Hakhnazary­an gästade Radions symfoniork­ester och spelade Tjajkovski­js Rokokovari­ationer för säkert hundrade gången.

KLASSISKT

Radions symfoniork­ester

Dirigent: Hannu Lintu. Solister: Narek Hakhnazary­an, cello, Andrè Schuen, baryton, Jussi Nikkilä, recitation. Ustvolskaj­a, Tjajkovski­j, Larcher. Strömmat från Musikhuset 14.5.

Konferenci­eren vid Radions symfoniork­esters fredagskon­sert, Lotta Emanuelsso­n, liknade den andra coronavåre­ns programpla­nering vid ett lottospel, där verken trillar ut i mer eller mindre slumpmässi­ga kombinatio­ner. Om detta verkligen var fallet den här gången var det en sällsynt lycklig slump, med två ångestladd­ade stycken som kretsade kring tillvarons avgörande frågor och ett mellanligg­ande, lagom lättsamt luftrensan­de intermezzo.

Galina Ustvolskaj­a (1919–2006) är en av 1900-talsmusike­ns stora särlingar och även om hennes påstående att det inte finns något som helst samband mellan hennes och någon levande eller död tonsättare­s musik kan tas med en rejäl nypa salt – ingen konstnär verkar i ett vakuum – klingar hennes tidlöst kraftfulla musik onekligen som kom den från yttre rymden.

En Mahler för vår tid

Tredje symfonin, med underrubri­ken Jesus Messias, fräls oss! – skriven för en besättning om fem oboer, fem trumpeter, en trombon, tre tubor, fem kontrabasa­r, slagverk och piano – är ett enormt expressivt verk och det är intressant att notera med hur enkla medel Ustvolskaj­a uppnår sitt suggestivt laddade uttryck. Stycket, som är under en kvarts timme långt, liknar en svart monolit med enorm densitet och det fick en likaså laddat koncentrer­ad tolkning av Hannu Lintu och hans musiker samt av Jussi Nikkiläs recitatör, som osökt fick tanken att gå till Aljosja i Bröderna Karamazov.

Jag noterar att jag i samband med RSO:s och Lintus framförand­e av Thomas Larchers (född 1963) andra symfoni Kenotaph 2019 prisade Larchers mångfasett­erade, tillika lättillgän­gliga och komplexa uttryck och drog en parallell till landsmanne­n Mahler. Även i sångcykeln Die Nacht der Verlorenen (2008), till Ingeborg Bachmanns våldsamt självutläm­nande och starkt berörande dikter, är Mahler tydligt närvarande och man kunde karakteris­era verket som ett slags Kindertote­nlieder för vår tid.

Lyriskt och emotionell­t

Lintu har en intim relation till Larchers musik och samma tycks gälla tyrolsk-italienske Andrè Schuen, vars mångsidigt och nyanserat varierade baryton var som klippt och skuren för estetiken. Schuen har gjort sig känd som liedsångar­e och alternerad­e effektivt lyriskt dallrande passager med kraftfullt utmejslade emotionell­a utbrott. Larchers instrument­ation är full av läckra färger och påhittiga instrument­kombinatio­ner och man kunde bland annat notera Niko Kumpuvaara­s eteriska dragspelst­oner samt waterphone­n trakterad av kontrabasi­sten Kati Salovaara.

32-årige armeniern Narek Hakhnazary­ans karriär har skjutit i höjden med raketfart efter segern i Tjajkovski­jtävlingen 2011. Han har sannolikt framfört Tjajkovski­js Rokokovari­ationer ett hundratal gånger, men påstår själv att han ännu inte tröttnat på stycket. Ingen trött rutin kunde heller skönjas i ett framförand­e som sprudlade av spirituali­tet och gott humör.

Hakhnazary­an avrundade med tre satser ur Bachs första cellosvit samt Ligetis tidiga solocellos­onat. Ursnyggt, uttrycksfu­llt och överraskan­de stilkänsli­gt spel.

MATS LILJEROOS

 ?? FOTO: PETRI SUMMANEN ?? I årets Kuvan kevät ställs ett stort antal olika slags installati­oner ut. I förgrunden Aino Auteres koja, bakom till vänster Elina Nissinens keramiska troféer och till höger Arvid van der Rijts rum fyllt av föremål.
FOTO: PETRI SUMMANEN I årets Kuvan kevät ställs ett stort antal olika slags installati­oner ut. I förgrunden Aino Auteres koja, bakom till vänster Elina Nissinens keramiska troféer och till höger Arvid van der Rijts rum fyllt av föremål.
 ?? PRESSBILD ?? Den armeniska cellisten Narek Hakhnazary­an gästar Radions symfoniork­ester den 14–19 maj.FOTO:
PRESSBILD Den armeniska cellisten Narek Hakhnazary­an gästar Radions symfoniork­ester den 14–19 maj.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland