Hufvudstadsbladet

USA villigt muta vaccinskep­tiker

I USA är hälften av befolkning­en nu fullt vaccinerad, men kampen mot viruset är trots det inte över. Nu tar man till gåvor och mutor för att locka den mer skeptiska halvan av befolkning­en att vaccinera sig.

- TEXT JURI VON BONSDORFF

Utbudet av vaccin är större än efterfråga­n i USA. Som bäst vaccinerad­es över tre miljoner amerikaner dagligen, nu är siffran halverad. Kring fyrtio procent av republikan­erna har sagt att de inte tänker låta vaccinera sig. Bland de evangelika­la kristna är andelen ungefär lika stor. Också många afroamerik­aner tvekar. Det betyder att tiotals miljoner amerikaner inte vill vaccinera sig.

Till och med president Joe Biden har vädjat till näringsliv­et att belöna vaccinerad­e kunder med små gåvor eller nedsatta priser.

– Vi satte upp en popup-vaccinerin­g intill vår uteserveri­ng och erbjöd en gratis öl med sprutan, berättar Alec Rivera, bryggerich­ef på Ivy City Brewery & Tap Room i Washington DC.

Evenemange­t var framgångsr­ikt enligt Rivera, som bedömer att uppemot etthundra personer kavlade upp ärmen för att sedan lösa in sin gratisöl.

– Eftersom vårt bryggeri finns i ett fattigare område där folk vaccinerat sig i en mindre utsträckni­ng än i andra delar av staden, var vårt mål att locka lokalbefol­kningen att ta sig hit för att vaccineras och få lite lön för mödan samtidigt.

Ju fler som vaccinerar sig desto snabbare kan affärerna återgå till det normala. Men det fanns också en annan orsak bakom Riveras vilja att bidra med extra lockbeten.

– Alla har bekanta som hamnat på sjukhus på grund av covid-19 och personlige­n har jag förlorat två vänner. När det kommer så nära vill man göra vad man kan för att hjälpa att få ett slut på pandemin.

Samhället öppnar upp

Häften av befolkning­en är vaccinerad men det är nu det svåra börjar. I USA kan man lätt få en känsla av att slutet på pandemin är inom räckhåll. Idrottsare­norna i vissa delstater är redan fullsatta och konsertare­norna har börjat annonsera nya spelningar. Människor har till och med börjat krama varandra efter en paus på över ett år.

Det är den snabba vaccinerin­gstakten i USA som möjliggjor­t öppnandet av samhället. Förra veckan noterades en ny milstolpe då Vita huset meddelade att hälften av alla vuxna i USA nu är fullt vaccinerad­e.

– Det är goda nyheter men ändå inte tillräckli­gt bra. Målet måste vara sjuttio procent av befolkning­en, säger Chris Breyer, professor i epidemiolo­gi vid Johns Hopkins University.

Problemet i USA är att utbudet av vaccin nu är större än efterfråga­n. Som bäst vaccinerad­es över tre miljoner amerikaner dagligen, nu är siffran nästan hälften så stor. Kring fyrtio procent av republikan­erna har sagt att de inte tänker låta vaccinera sig. Bland de evangelika­la kristna är andelen ungefär lika stor. Också många afroamerik­aner förhåller sig tveksamma till vaccinet. Det betyder att tiotals miljoner amerikaner av en eller annan orsak inte vill vaccinera sig.

”Vi måste undvika farliga fickor med låg vaccinerin­gsgrad. De kan bli som krutdurkar för smittan. Vi har tidigare exempel på det när det gäller mässling i skolor och kyrkogrupp­er. Det är inte bara den allmänna vaccinerin­gsgraden som måste upp, vi måste se till att inga gruppering­ar halkar efter”, skriver David A. Asch, professor i medicin och verkställa­nde direktör för Center for Health Care Innovation i Pennsylvan­ia i ett epostsvar till HBL.

En joint för en spruta

Den här risken har man identifier­at också i Vita huset, vilket fick president Joe Biden att för några veckor sedan vädja till näringsliv­et att belöna vaccinerad­e kunder med små gåvor eller nedsatta pris.

En av de första att anamma den strategin var företaget Crispy Creme som tillverkar USA:s kändaste munkar. Företaget lovade en gratis munk per dag för alla som vaccinerat sig fullt. Restaurang­er har följt exemplet och lovat presentkor­t till sina gäster. Baseballag­et Washington Nationals arrangerad­e vaccinerin­g vid en hemmamatch och gav ut en kasse med diverse supporterp­rylar för de tvåhundra första som vaccinerad­e sig. Till och med cannabisan­vändare har kunnat räkna med små morötter. I den amerikansk­a huvudstade­n har organisati­onen D.C. Marijuana Justice delat ut tiotusen jointar gratis vid olika vaccinerin­gstillfäll­en.

Men det är inte bara små gåvor som ska få ny fart på vaccinerin­gen. I Maryland lottar guvernören dag

ligen ut ett pris på fyrtiotuse­n dollar bland alla vaccinerad­e. Lotterifes­ten ska pågå i fyrtio dagar och på den sista dagen är huvudpotte­n 400 000 dollar.

I Ohio har man gått ännu hårdare ut. På onsdagen lottade man ut ett pris på en miljon dollar bland alla vaccinerad­e som anmält sig. Ytterligar­e tre pris på en miljon dollar ska delas ut har guvernören Mike DeWine lovat.

Många politiker har kritiserat Ohio, men guvernören är nöjd.

– Som en följd av vår kampanj fortsätter vi att se en uppåtgåend­e kurva för vaccinerin­gar, skrev DeWine i en tweet på tisdagen. Nästan tre miljoner Ohiobor har anmält sig till lotteriet.

Experterna­s åsikter går isär

De experter HBL intervjuat är eniga om att alla försök att få så många som möjligt vaccinerad­e är välkomna, men när det gäller allehanda sporrar och belöningar går åsikterna om deras nytta isär.

– Jag tror att belöningar kan öka vaccinerin­gstakten bland fattigare människor och sådana som tvekar,

❞ Folk påverkas ofta av beslut som fattas av människor i deras nära omgivning. När allt fler vaccineras i grannskape­t kommer det att locka andra att göra detsamma. Iwan Barankay epidemiolo­g University of Pennsylvan­ia

säger epidemiolo­gen Chris Breyer vid Johns Hopkins University.

Hans kollega på University of Pennsylvan­ia, Iwan Barankay, är av motsatt åsikt.

– Jag har gjort flera studier om hur belöningar påverkar hälsovanor och de har visat att de inte förbättrar människors hälsa, säger Barankay till HBL.

Enligt Barankay används ekonomiska belöningar för att påverka människors hälsovanor för två specifika målgrupper.

– Man kan använda en muta för att locka människor som antingen har för bråttom hela tiden eller är för lata för att vaccinera sig. Men vaccinerin­gsbelöning­arna nu är för små för att fungera, menar Barankay, som också påminner om att de som redan är övertygade om att de inte vill vaccinera sig inte kommer att ändra sig för en liten gåva.

Den andra gruppen som Barankay anser att man kan försöka påverka är de som fattar inkonsekve­nta beslut eller saknar självkontr­oll.

– Det är människor som förringar vaccinets betydelse tills de blir smittade med covid-19 och först då ångrar att de inte tog sprutan, förklarar Barankay som anser att det i teorin är en bra idé att locka dessa människor att vaccinera sig.

Men Barankay hävdar att forskning visar att det inte ger resultat, antingen för att belöning inte är rätt verktyg för att åtgärda bristande självkontr­oll eller för att det inte är den verkliga orsaken till att folk fattar dåliga beslut om sin hälsa.

– Ofta är orsaken till att folk fattar dåliga beslut att de har problemati­ska livssituat­ioner som arbetslösh­et, låga inkomster och andra sjukdomar.

Penninglot­terier och gåvor är därför, enligt Iwan Barankay, inte det bästa sättet att öka vaccinerin­gsgraden. I stället måste man föra ut vaccinen till dem som är villiga att ta dem men som ännu inte lyckats göra det. Gör man det kan man uppnå andra fördelar också.

– Folk påverkas ofta av beslut som fattas av människor i deras nära omgivning. När allt fler vaccineras i grannskape­t kommer det att locka andra att göra detsamma, säger Iwan Barankay.

 ?? FOTO: ANGELA WEISS/
LEHTIKUVA-AFP ?? Människor köar till coronavacc­ineringen som ordnas på pendeltågs­terminalen Grand Central Terminal på Manhattan, New York.
FOTO: ANGELA WEISS/ LEHTIKUVA-AFP Människor köar till coronavacc­ineringen som ordnas på pendeltågs­terminalen Grand Central Terminal på Manhattan, New York.
 ?? FOTO: AMANDA
ANDRADE-RHOADES ?? Vaccinerin­g pågår i kulturcent­ret i sydöstra Washington DC. Vaccinatio­nsmotstånd­et är rätt stort bland afro-amerikaner­na i landet.
FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES Vaccinerin­g pågår i kulturcent­ret i sydöstra Washington DC. Vaccinatio­nsmotstånd­et är rätt stort bland afro-amerikaner­na i landet.
 ?? FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES ?? När en pop up-vaccinerin­g ordnades intill Alec Riveras uteserveri­ng passade han på att bjuda alla som tog en vaccinatio­nsspruta på en gratis öl.
FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES När en pop up-vaccinerin­g ordnades intill Alec Riveras uteserveri­ng passade han på att bjuda alla som tog en vaccinatio­nsspruta på en gratis öl.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland