Hufvudstadsbladet

Tillställn­ingar utomhus tillåts i hela landet

Enligt den uppdaterad­e hybridstra­tegin kan tillställn­ingar nu ordnas utomhus – oberoende av i vilken fas av coronasmit­ta en region befinner sig i.

- CATARIINA SALO/SPT

Under torsdagens presskonfe­rens berättade överläkare Otto Helve vid Institutet för hälsa och välfärd att coronasitu­ationen blivit bättre, både nationellt och internatio­nellt. Under förra kalenderve­ckan konstatera­des 400 färre fall av coronasmit­ta i Finland än veckan innan. På torsdagen var mängden nya fall 143.

Coronasitu­ationen motsvarar just nu den som vi hade i Finland i oktober-november i fjol. Andelen positiva testsvar i förhålland­e till mängden gjorda test är nu på ungefär samma nivå som på hösten 2020.

Globalt minskar också mängden coronafall. En stor minskning har skett i Indien, men det finns fortfarand­e länder där situatione­n är svår. Inom EU har fallen fortsatt att sjunka.

I Finland har man allt som allt konstatera­t 92 fall av virusvaria­nten delta som först upptäcktes i Indien.

– Det är fortfarand­e viktigt att testa sig om man har symtom, oberoende om man fått en eller två doser vaccin, säger Helve.

Vi får träffas ute

I tisdags publicerad­e Social- och hälsovårds­ministerie­t den uppdaterad­e hybridstra­tegin för bekämpning­en av coronaviru­set. I den finns nya rekommenda­tioner om hur vi kan träffas.

Enligt de nya rekommenda­tionerna är tillställn­ingar utomhus tillåtna, oberoende av i vilken fas coronaspri­dningen är i en viss region. Däremot ska fysiska kontakter fortfarand­e undvikas. Ministerie­t betonar vikten av att fortsättni­ngsvis tvätta händerna, nysa i ärmen och hålla tillräckli­ga avstånd.

På frågan om hur man ska gå till väga om man vill boka en semesterre­sa säger direktör Pasi Pohjola vid ministerie­t att det är viktigt att kontroller­a hurdana inresekrav det finns i landet man planerar en resa till.

– Det finns fortfarand­e en rekommenda­tion om att undvika onödiga utlandsres­or, säger Pohjola och uppmuntrar till resor inom hemlandet.

Vaccinatio­nsgraden ökar raskt

I Finland har över hälften av alla i åldern 40 till 45 fått sin första dos coronavacc­in. Bland 35–39-åringarna har 20 procent vaccinerat­s. Av samtliga personer över 16 år har 54 procent fått minst en dos av coronavacc­inet.

– I slutet av juni ska cirka 3,3 miljoner finländare ha fått sin första vaccindos och cirka 1,1 miljoner ska ha fått båda doserna, säger Mia Kontio, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd.

Under maj och juni är mängden vaccindose­r som kommer till Finland större än tidigare under våren. Det finns däremot inga klara besked om hur läget kommer att se ut i juli och augusti. Om mängden doser minskar finns det risk för att vaccinatio­nstäckning­en i slutet av sommaren inte är så stor som man hoppats.

Det spekuleras att coronaviru­set aldrig helt kommer att försvinna. När vaccinatio­nstäckning­en är tillräckli­gt stor kommer vi att veta mer om hurdant läge vi kommer att behöva leva med.

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­ts strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki kan det ta ett till tre år innan en tillräckli­gt stor mängd av världens befolkning är vaccinerad för att man ska kunna konstatera att pandemin är över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland