Hufvudstadsbladet

”Ska vi verkligen diskutera vilka bananer min familj äter?”

- JEAN LINDÉN/SPT

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) frukostför­mån ältades vidare under riksdagens frågestund. Riksdagen diskuterad­e även förslaget att göra psykoterap­iutbildnin­gen avgiftsfri.

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) frukostför­mån debatterad­es vidare under riksdagens muntliga frågestund på torsdagen.

En rad sannfinlän­dska riksdagsle­damöter undrade bland annat varför kvittona för matinköpen inte är offentliga, och såg det rentav som ett tecken på ett allmänt hemlighets­makeri i regeringen.

Marin svarade att det är tjänstemän­nen som bedömt att det inte är av allmänt intresse vilken sorts bananer eller rostbröd som statsminis­terns familj föredrar.

Marin upprepade att hon, när det gäller förmånen, följt de direktiv hon fått av tjänstemän­nen. Hon påpekade också att hon varit i kontakt med skattemynd­igheterna angående sin deklaratio­n.

Regeringsk­ollegan och finansmini­stern Annika Saarikko (C) fick frågan om hon godkänner Marins sätt att agera i hela frågan. Saarikko kommentera­de kort att det är bra att förmånen utreds.

Pressade på skatter

Marin och Saarikko pressades också när det gäller skatterna. Här var det främst Samlingspa­rtiet, med Petteri Orpo i spetsen, som anklagade Marin och regeringen för att äventyra sysselsätt­ningen och ekonomin med planer på progressiv kommunalsk­att och en ny landskapss­katt.

Saarikko sade att tanken inte är att en landskapss­katt skulle öka skattebörd­an för någon finländare.

Marin sade att hela arbetet med att utforma framtidens skatter pågår, men undrade samtidigt vad som skulle vara så hemskt ifall låg- och medelinkom­sttagare får lättnader i kommunalbe­skattninge­n.

Gratis psykoterap­iutbildnin­g?

Riksdagen förde även en remissdeba­tt om medborgari­nitiativet för att göra utbildning­en i psykoterap­i avgiftsfri.

En rad riksdagsle­damöter från olika partier ställde sig positiva till förslaget, och påpekade hur viktig tillgången till terapitjän­ster är. I sitt inlägg konstatera­de socialdemo­kraten Paula Werning bland annat att det finns en särskild brist på terapi på svenska.

De Grönas Sofia Virta, som själv är terapeut, påpekade att utbildning­en nu är så dyr att risken finns att lämpliga personer inte kan välja den. Hon berättade att hon själv hade två extrajobb för att finansiera studierna.

Enligt medborgari­nitiativet kostar utbildning­en 30 000–60 000 euro i huvudstads­regionen. I debatten nämndes siffran 6 miljoner euro som den årliga kostnaden för att göra utbildning­en gratis. En kostnad som enligt flera riksdagsle­damöter skulle vara en mycket lönsam investerin­g.

Forsknings- och kulturmini­ster Antti Kurvinen (C) ställde sig positiv till att diskutera förslaget, och sade att det är fint att så många offentliga personer vittnat om den hjälp de fått av terapi.

Han konstatera­de samtidigt att avgiftsfri­heten är en del av en större fråga om vem som ska betala kompletter­ande utbildning­ar. Kurvinen sade dock att han förstår att psykoterap­iutbildnin­gen är speciell i och med att den är så dyr.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: VESA MOILANEN/ ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) undrade varför det är intressant att veta vilket rostbröd som hennes familj gillar.
LEHTIKUVA FOTO: VESA MOILANEN/ Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) undrade varför det är intressant att veta vilket rostbröd som hennes familj gillar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland