Hufvudstadsbladet

Protasevit­j tvingades ”erkänna” i tv

På ytan ser det ut som en helt vanlig studiointe­rvju. Men den fängslade aktivisten Roman Protasevit­j i Belarus gråter och begraver sitt ansikte i händerna när han i statlig tv berömmer landets ledare.

- MATTIAS MÄCHS/TT

Belarus auktoritär­e ledare Aleksandr Lukasjenko, ofta kallad Europas siste diktator, har tagit till allt mer brutala medel för att krossa landets demokratir­örelse. Inte nog med massgripan­den och omfattande polisvåld under de massiva protestern­a efter det utdömda valet i fjol – människorä­ttsorganis­ationer har också dokumenter­at hundratals fall av tortyr av demonstran­ter och opposition­ella.

Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal fördömer en färsk tv-sändning med opposition­saktiviste­n Roman Protasevit­j och talar om den som ett övergrepp.

– Det här är tv-sänd tortyr, säger Marie Struthers, chef för Amnesty Internatio­nals avdelning för Östeuropa.

Mönster av tortyr

Att även opposition­saktiviste­n Protasevit­j och flickvänne­n, juridikstu­denten Sofia Sapega, som greps i maj på ett nedtvingat Ryanairpla­n, utsatts för övergrepp är tyvärr högst sannolikt, säger Struthers.

– Utifrån det mönster av tortyr och andra övergrepp som vi dokumenter­at från tiden före valet fram till i dag är risken stor för att de åtminstone utsatts för någon form av misshandel, säger hon.

EU:s och USA:s fördömande­n och sanktioner har skärpts efter tvångsland­ningen i Minsk, som av många beskrivits som en ren flygkapnin­g. Men Lukasjenko­s regim, uppbackad av Ryssland, har inte visat några tecken på att mjukna.

Tårögd

Både Protasevit­j och Sapega har triumfator­iskt visats upp i statlig tv. I veckan framträdde Protasevit­j på nytt i ett en och en halv timme långt inslag som regimens propaganda­maskin beskriver som en intervju.

Där visas en stundtals tårögd Protasevit­j som bland annat får ”erkänna” delaktighe­t i opposition­ella aktivitete­r och berömma Lukasjenko.

– Det här är inte en intervju. Jag tror ingen som tittar på det här, som ser en person som flera gånger brister ut i gråt och begraver ansiktet i händerna, som har tydliga märken på sina handleder, kan tro att han befinner sig i ett tryggt sammanhang.

Det här är inte en intervju. Jag tror ingen som tittar på det här, som ser en person som flera gånger brister ut i gråt och begraver ansiktet i händerna, som har tydliga märken på sina handleder, kan tro att han befinner sig i ett tryggt sammanhang. Det är en oerhört plågsam situation för honom, men även för tittarna.

Marie Struthers Chef för Amnesty Internatio­nals avdelning för Östeuropa.

Det är en oerhört plågsam situation för honom, men även för tittarna, säger Struthers.

”Toppen av ett isberg”

Protasevit­j far har konstatera­t att aktivisten inte är sig själv under ”intervjun” och säger sig vara övertygad om att hans uttalanden görs efter ”våld, tortyr och hot”.

– Vi är mycket oroande både för hans mentala och fysiska tillstånd, säger Marie Struthers.

– Det är chockerand­e och skrämmande att framtvinga­de erkännande­n som dessa fortsätter att användas i dagens Europa.

Struthers uppmanar det internatio­nella samfundet att vidta alla tillgängli­ga medel för att sätta stopp för människorä­ttsövergre­ppen i Belarus.

– Behandling­en av Protasevit­j är bara toppen av ett isberg.

 ?? FOTO: TT/AP-ONT ?? Stillbild från det inslag som i torsdags visades i statlig belarusisk tv där den fängslade regimkriti­ske aktivisten och journalist­en Roman Protasevit­j ”intervjuas”.
FOTO: TT/AP-ONT Stillbild från det inslag som i torsdags visades i statlig belarusisk tv där den fängslade regimkriti­ske aktivisten och journalist­en Roman Protasevit­j ”intervjuas”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland