Hufvudstadsbladet

Finland till VM-final

Finland möter Kanada i finalen i VM i ishockey. Tyskland erbjöd hårt motstånd i semifinale­n.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Det blev en nagelbitar­e. Men Finland spelar i final i ishockey-VM i Riga.

Under slutsekund­erna pressade Toni Söderholms manskap, och 2–2 hängde i luften, men Finland höll ut – inte minst tack vare Juho Olkinuoras räddningar. Finland möter Kanada i VM-finalen.

I gruppspele­t vann Finland knappt över Tyskland med 2–1. Och Tyskland var verkligen ingen munsbit för Finland i semifinale­n. Tvärtom. I den första perioden var det Tyskland som ordnade de farligaste målchanser­na, men ändå lyckades Finland ta en 2–0-ledning före första periodpaus­en.

Iiro Pakarinens skott i tiden 13.50 såg ut att överraska Tysklands målvakt Matthias Niederberg­er ganska enkelt. Bara fem minuter senare krutade Hannes Björninen in 2–0 efter att Marko Anttila snappat upp pucken i offensiv zon.

I den andra perioden hade Finland övertaget. Men Tyskland reducerade till 2–1 då Tony Sund satt utvisad för holding. Finland lyckades inte få ut pucken ur sin zon och Matthias Plachta kunde slå in en rökare bakom Juho Olkinuora. Det blev dock inte fler mål i matchen, fast Tyskland inledde tredje perioden med storm, och hade många bra lägen att utjämna.

Det slutligen avgörande ögonblicke­t kunde ha varit då Markus Eisenschmi­d stod alldeles ledig vid bakre målstolpen i slutsekund­erna. Men Olli Määttä lyckades störa passningen så pass mycket med sin klubba att Eisenschmi­d inte träffade pucken.

Finland spelar för tolfte gången i final i herrarnas ishockey-VM. Det har blivit guld tre gånger, 1995, 2011 och 2019. Den nuvarande chefsträna­ren Jukka Jalonen lotsade Finland också 2011 och 2019.

I finalen möter Finland igen Kanada. Lagen möttes också i finalen 2019, då Finland vann guld. I gruppspele­t slog Finland Kanada efter strafflägg­ning.

?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Finland firade segern över Tyskland.