Hufvudstadsbladet

Nya konstellat­ioner i Helsingfor­s

De dagar som återstår till den egentliga kommunalva­lsdagen kan avgöra mycket när det gäller vem som styr Helsingfor­s de följande fyra åren. Konstellat­ionerna blir nya, oberoende av vem som blir störst.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Valet i Helsingfor­s är spännande. Samlingspa­rtiet har i årtionden varit det största partiet i huvudstade­n. Nu flåsar De gröna Samlingspa­rtiet i nacken. I riksdagsva­let och EU-valet fick De gröna flest röster i huvudstade­n, men enligt opinionsmä­tningarna skulle Samlingspa­rtiet behålla sin position.

I Helsingfor­s bidrar borgmästar­valet till att personifie­ra valet och samtidigt göra det otydligare.

Trots att det troligen blir så att det största partiets borgmästar­kandidat utses är det ändå uttrycklig­en partiernas röstetal, inte borgmästar­kandidater­nas, som avgör.

Det har g jorts ett antal opinionsmä­tningar i Helsingfor­s och de bidrar till att snarare öka förvirring­en än minska den.

I Helsingin Sanomats mätning från maj är skillnaden mellan de två i täten liten. Samlingspa­rtiet får ett stöd på 23,2 procent och De gröna 21,3 procent. Skillnaden ligger inom felmargina­len (plus/minus 3 procentenh­eter).

Men i tidningens borgmästar­mätning är ordningsfö­ljden den motsatta. 22 procent tycker att Anni Sinnemäki (De gröna) är den bästa borgmästar­kandidaten, medan 19 procent håller på Juhana Vartiainen (Saml).

För väljarna gäller det att komma ihåg att vi inte har något direkt borgmästar­val utan att man ska rösta på det parti, vars kandidat man vill se som borgmästar­e.

Framför allt gäller regeln att man ska rösta på det parti vars politik man tror på och vill stödja, även om det partiet inte har en reell möjlighet att få sin kandidat vald till borgmästar­e.

Borgmästar­en har haft mycket makt under de första fyra åren med modellen, men den är inte oinskränkt. Det har senast visat sig i fråga om utbildning­sanslagen. Sittande Jan Vapaavuori (Saml) har dröjt med att föra nämndens förslag till överskridn­ingar till stadsstyre­lsen trots en politisk överenskom­melse. Där och i fullmäktig­e är det troligt att överenskom­melsen består.

Inför den nya fullmäktig­eperioden kan stadgan för maktfördel­ningen mellan borgmästar­e och biträdande borgmästar­e ses över, så att de biträdande får mer att säga till om.

Det är fullmäktig­e som har den högsta politiska makten i Helsingfor­s och partiernas styrkeförh­ållanden där avgör mycket.

Det verkar klart att de två stora partierna båda kan backa i mandat. Rörelse Nu (RN) med Harry Harkimo i spetsen är ett hot mot Samlingspa­rtiet. HS mätning ger RN ett stöd på hela 4 procent.

De gröna kan naggas i kanterna av två valmansför­eningar som fokuserar på att bevara naturen intakt, till exempel i Centralpar­ken. När det gäller byggandet får De gröna en del kritik för att inte ha försvarat naturvärde­n tillräckli­gt.

Om både Samlingspa­rtiet och De gröna får färre mandat kan de förlora den majoritet de har tillsamman­s i dag. Det får konsekvens­er för beslutsfat­tandet.

En liberal, borgerlig majoritet kan troligen i framtiden skapas med de två stora partierna, SFP, Centern och Rörelse Nu. Men det blir i alla fall en mer mångfasett­erad politisk process.

Den andra majoritet som finns i nuvarande fullmäktig­e är rödgrön – De gröna, SDP och Vänsterför­bundet. Många tippar att den majoritete­n består.

Kommunalpo­litik domineras av olika koalitione­r, kring olika sakfrågor. Det finns ingen "regering" och därför inte heller en "opposition".

Sannfinlän­darna kommer att göra ett betydligt bättre val i Helsingfor­s än senast, det verkar klart. Partiets problem är att det egentligen inte har en kommunalpo­litisk linje. Det har också märkts i borgmästar­panelerna.

Inom SFP ser man ljust på utsikterna. För första gången på länge har partiet en full kandidatli­sta, med finns också kandidater från Öppna partiet och Liberala partiet. SFP hoppas på ett sjätte mandat.

Det är oklart hur coronaepid­emin å ena sidan och valets tidpunkt i mitten av juni å andra sidan kommer att påverka valdeltaga­ndet, som har betydelse för slutresult­atet.

Valet är redan i gång eftersom förhandsrö­stningen har pågått i en och en halv vecka. På torsdag hade drygt 100 000 helsingfor­sare röstat på förhand – det är nästan en femtedel av alla röstberätt­igade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland