Hufvudstadsbladet

Ungdomar utmanade myndighete­r på Jodelchatt

Vem får rösta och vem får kandidera i kommunalva­let? Och varför kan vi inte gå in för elektronis­k röstning? Kring detta kretsade det mesta intresset när Justitiemi­nisteriets tjänstemän svarade på valfrågor i mobilappen Jodel.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Seriösa och välgrundad­e frågor blandades med okunskap och nonsens när Justitiemi­nisteriets valexperte­r debuterade på Jodel i syfte att nå unga väljare och väcka intresse för kommunalva­let.

Jodel är en mobilappli­kation där användarna chattar anonymt med varandra, ofta inom en kort fysisk radie. Normalt är samtalsämn­ena avlägsna kommunalva­let. Exempelvis trendade i centrala Helsingfor­s på onsdagen en fråga om någon är på väg till Berghäll för att dricka vin.

Mot den bakgrunden lyckades Justitiemi­nisteriet väcka en hyfsad debatt bland en svårnådd målgrupp. Joddlarna fick klarhet i att man kan förhandsrö­sta utanför sin hemkommun, vilket få kände till. Minst lika stort var intresset för villkoren för utländska medborgare att få rösta, och för alla medborgare som bytt hemkommun nyligen. Vidare ifrågasatt­es att personer med straffregi­ster får kandidera.

Tjänstemän­nen upplyste joddlarna om att utländska medborgare som bott i en och samma kommun i Finland i minst två år fram till 23 april i år får rösta i kommunalva­let. Den som flyttat nyligen får rösta i den kommun där hen var skriven per 23 april. Vidare upplystes joddlarna om att rätten att kandidera är en grundlägga­nde rättighet, men att det är väljarens sak att avgöra vem hen röstar på.

Flera frågeställ­are utgick från att valdeltaga­ndet skulle öka om man kunde rösta elektronis­kt. Andra däremot förkastade tanken och påpekade att ett sådant valsystem vore sårbart för påverkan och osäkert med tanke på valhemligh­eten. Tjänstemän­nen noterade att då frågan utreddes 2017 kom man fram till att riskerna vore större än nyttan.

Många verkade också osäkra på om det alls är värt att rösta – ofta med argumentet att de inte litar på partierna även om de hittar en trovärdig kandidat, eller att de vet att deras kandidat ändå inte blir invald.

Ministerie­ts tjänstemän uppmanade väljarna att bekanta sig med partiernas program eftersom rösten tillfaller partiet. De påpekade att det lönar sig att rösta i kommunalva­let om man vill påverka vardagliga samhällsfr­ågor, men tillade att det absolut inte är något tvång utan en medborgerl­ig rättighet.

Chatten böljade mellan större, principiel­la och små, konkreta frågor. Bland annat undrade flera personer varför det finns en blyertspen­na i valbåset då siffran kan raderas med suddgummi. Tjänstemän­nen svarade att blyerts är funktionss­äkrast, men att man kan ta med sig en egen kulspets- eller bläckpenna. Det går bra att använda en sådan bara bläcket inte sölar ned valsedeln och siffran inte syns genom densamma.

En annan detaljfråg­a handlade om man ska skriva siffran 7 på valsedeln med eller utan streck. Svaret löd att bägge sätten duger om funktionär­erna bara kan tyda siffran rätt.

På en fråga vad tjänstemän­nen anser om folk som fotografer­ar sin ifyllda valsedel och postar bilden på sociala medier löd svaret att valhemligh­eten är väljarens rätt och skyldighet i vallokalen och att man hellre ska leta andra sätt att stötta sin kandidat.

I frågorna avspeglade­s en viss misstro mot politiken överlag, som varför det alls lönar sig att rösta ”då besluten ändå tas bakom stängda dörrar”. En misstro till valsysteme­t syntes också.

”Ska man bara tro på klyschan att vi har hederliga val, hur bevisar ni det?”, löd en fråga.

Tjänstemän­nen svarade att hederlighe­ten säkerställ­s bland annat genom att flera partier är represente­rade i valmyndigh­eterna och genom att rösterna kan räknas på nytt.

 ?? FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ/LEHTIKUVA ?? Flera frågeställ­are utgick från att valdeltaga­ndet skulle öka om man kunde rösta elektronis­kt. Andra förkastade tanken och påpekade att ett sådant valsystem vore sårbart för påverkan.
FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ/LEHTIKUVA Flera frågeställ­are utgick från att valdeltaga­ndet skulle öka om man kunde rösta elektronis­kt. Andra förkastade tanken och påpekade att ett sådant valsystem vore sårbart för påverkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland