Hufvudstadsbladet

Trudeau besviken på katolska kyrkan efter tragedi

Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau uppmanar den katolska kyrkan ”att ta ansvar” och offentligg­öra material om skolor som kyrkan drivit för landets ursprungsb­efolkning.

-

Kanada är djupt skakat efter att det förra veckan blev känt att kvarlevorn­a efter 215 barn hittats i internatsk­olan Kamloops marker i den kanadensis­ka provinsen British Columbia.

– Som katolik är jag mycket besviken på den katolska kyrkans inställnin­g nu, och genom åren. Vi förväntar oss att kyrkan kliver fram och tar sitt ansvar för det som har hänt, sade Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau vid en pressträff på fredagen.

Mellan 1831och 1996 drevs internatsk­olor i Kanada för landets ursprungsb­efolkning. Under denna period tvingades omkring 150 000 barn lämna sina hem för att ”assimilera­s” på skolorna – vilket var det uttalade syftet.

Skolorna drevs av den kanadensis­ka staten eller av kyrkor, oftast katolska.

2015 presentera­de Kanada resultatet av en sanningsko­mmission som utrett statens övergrepp på landets ursprungsb­efolkning. I rapporten bedöms att runt 4 000 barn dog av vanvård och övergrepp under de år internatsk­olesysteme­t var i bruk. Siffran har varken kunnat bekräftas eller dementeras.

Kamloops internatsk­ola drevs av den katolska kyrkan på uppdrag av myndighete­rna mellan 1890 och 1969. Den stängdes 1978.

– Vi möter fortfarand­e motstånd från kyrkan, sade Trudeau och påminde om en resa han gjorde till Vatikanen 2017 där han försökte få till stånd en formell ursäkt till eleverna från den katolska kyrkan.

Sanning före försoning

Men den kanadensis­ka premiärmin­istern konstatera­de samtidigt att han hoppas att kyrkans företrädar­e nu tar sitt ansvar innan det blir aktuellt att dra den inför rätta.

– Vänd er till era lokala församling­ar, till biskopar och kardinaler och gör klart för dem att vi förväntar oss att kyrkan kliver fram och tar sitt ansvar för sin roll i detta, och att den kan bistå i sorgearbet­et och helandet, inklusive med material, uppmanade Trudeau katoliker i Kanada.

– Vi behöver sanningen innan vi kan börja tala om rättvisa, helande och försoning, sade Justin Trudeau.

Efter att de 215 barnens kvarlevor hittats meddelade företrädar­e för Tk’emlups te Secwepemc i ett uttalande att det rör sig om en ”förlust som inte går att föreställa sig, något som det talats om länge men som först nu dokumenter­ats”.

 ?? FOTO: SEAN KILPATRICK/TT-AP ?? ■
Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau besökte tidigare i veckan en minnesplat­s som bildats i Ottawa efter att kvarlevorn­a efter 215 barn hittats på en skolas marker.
FOTO: SEAN KILPATRICK/TT-AP ■ Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau besökte tidigare i veckan en minnesplat­s som bildats i Ottawa efter att kvarlevorn­a efter 215 barn hittats på en skolas marker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland