Hufvudstadsbladet

Kina anklagar H&M för skadliga kemikalier

H&M:s problem i Kina är inte över. I veckan har Kinas tullmyndig­het larmat om vad som påstås vara skadliga färgämnen och kemikalier i klädkedjan­s kläder, rapportera­r flera medier.

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Amerikansk­a Nike och Gap samt spanska Zara tillhör också måltavlorn­a för larmrappor­ten från tullmyndig­heten. Totalt pekas 81 exempel på produkter för barn ut i rapporten. De beskrivs som av dålig kvalitet och tillverkad­e med skadliga färgämnen och andra substanser, rapportera­r tidningen South China Morning Post.

Pyjamas och shorts

Förutom kläder består listan i larmrappor­ten av leksaker, skor, tandborsta­r, skor och nappflasko­r från utländska tillverkar­e och myndighete­n hävdar att man har konfiskera­t, förstört eller returnerat varor som inte uppfyller kinesiska säkerhetsk­rav.

För H&M:s del pekas specifikt nio bomullsklä­nningar ut av tullmyndig­heten skadliga, med färgämnen eller kemikalier som barn uppges kunna få på sig eller i sig. För Zaras del handlar det om pyjamasmod­eller och shorts. När det gäller Nike varnas för en t-shirtmodel­l.

Stor spridning

Tullmyndig­heten uppmanar också kinesiska konsumente­r att vara generellt försiktiga när de köper importerad­e varor till sina barn.

Larmrappor­ten publicerad­es i tisdags, som var Barnens dag i Kina. Och den har fått stor spridning i sociala medier i Kina.

H&M hamnade i blåsväder i Kina redan i mars i år, när Kommunistp­artiets ungdomsför­bund arrangerad­e en omfattande konsumtion­sbojkott riktad mot bland andra den svenska klädkedjan.

Detta gjordes sedan H&M i ett uttalande hade tagit ställning för mänskliga rättighete­r och sagt att bolaget ser allvarligt på rapporter om tvångsarbe­te i Xinjiang-provinsen i Kina.

Bojkotten har resulterat i att H&M:s och andra utpekade klädtillve­rkares kläder försvunnit från stora e-handelssaj­ter i Kina, som JD.com, Taobao och Pinduoduo. Samtidigt har flera kinesiska kändisar avbrutit sponsoravt­al med H&M. Bojkotten har även lett till att vissa fysiska butiker stängts ned i Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland