Hufvudstadsbladet

Nylands NTM-central försvårar generalpla­nsarbete

- PETER SIGGBERG ordförande, byggnadsoc­h miljönämnd­en, Ingå

GENERALPLA­N Ingå kommun började bearbeta sin nya generalpla­n våren 2012. Nu i år när Ingå kommunfull­mäktige redan har godkänt planen föreslår Nylands NTM-central till Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol att generalpla­nen skall förkastas i sin helhet. Detta är ett helt oväntat och fullständi­gt orimligt förslag. Ingå har anställt en jurist som är välinsatt i planerings­frågor för att få NTMcentral­ens förslag förkastat i domstolen.

Under de nio år som planerings­arbetet har pågått i kommunen har vi diskuterat och försökt kompromiss­a med NTM-centralen med ett syfte att nå hållbara lösningar. Vi har uppfattat att frågorna har lösts och att båda parter har varit överens.

NTM-centralen har otaliga gånger gett utlåtanden till våra planförsla­g och de har alltid lyft fram nya saker, som inte har diskuterat­s tidigare. Detta har föranlett förhalning av planeringe­n och mera kompromiss­ande av kommunens ursprungli­ga visioner.

Vi har även fört diskussion­er med markägare och försökt ta deras åsikter i beaktande, bara för att NTM-centralen igen i följande utlåtande fört fram något nytt som är till nackdel för både markägare och kommun.

När vi påbörjade planeringe­n godkände kommunfull­mäktige en dimensione­ringsgrund om hur byggrätter­na skulle fördelas och att insjöarnas byggrätter inte skulle röras. Allt detta har NTM-centralen varit medveten om, men i det senaste utlåtandet kritiseras vad man anser vara för många byggrätter på glesbygden trots att de har minskats med 1 300 från den nuvarande planen. Nu vill centralen även ändra på insjöarnas byggrätter och försvåra byggandet där.

Det är totalt omöjligt att fortsätta på det här viset. Våra beslutsfat­tare på högsta nivå måste ta i den här saken och ge klara linjer för hur en myndighet får agera. I Nyland planeras stora områden privata marker till skyddsområ­den utan att markägaren får någon som helst ersättning. Det är som om målsättnin­gen är att området kring huvudstads­regionen skall bli strövområd­en för invånare i Storhelsin­gfors.

I pandemins eftersvite­r kan vi alla inse att det är viktigt att också få leva på landet och glesbygden. Vi som bor med naturen i vår bakficka värnar om dess välmående även utan tvångslösn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland