Hufvudstadsbladet

EU är inrikespol­itik

-

Är EU en inrikes- eller utrikesare­na? Frågan är banal, men tyvärr aktuellare än någonsin i landet som lutar sig över statsminis­terns morgonmål.

Paavo Lipponen, statsminis­ter 1995–2003, levererade nyligen (Morgonetta­n i teve 15.5.2021) en obehaglig men förmodlige­n rimlig kommentar: Intresset för EU-frågor har minskat bland politikern­a i samma takt som unionens motståndar­e har blivit aktivare.

Enligt Lipponen är vi därtill dåligt nätverkade på EU-nivå och erfarenhet­erna av arbete i unionen har tunnats ut.

Finlands styrka från de första åren har med andra ord decimerats. Vår kompetens har snävats in.

Det handlar inte om en grånad ex-politikers längtan efter en tid då allt var bättre. (Vilket det faktiskt var om man ser till statsminis­terns övergripan­de intresse för EUfrågor.)

Lipponens oro är befogad ur många synvinklar. Det vi får ut av medlemskap­et är en funktion av vilken tyngd våra regeringsp­olitiker har i EU. Men kedjan är längre än så: Ministrarn­as arbete underlätta­s om våra nationella politiker – riksdagsle­damöterna – är beredda att stå upp för vår EU-politik.

Utrymmet för en aktiv politik i

EU är inte en konstant, det varierar med det mod, den passion, det intresse, det kunnande våra ledande politiker visar i EU-frågor.

Just nu pekar den barometern på lågtryck.

Debaclet i riksdagen nyligen om unionens stora återhämtni­ngspaket ökade kanske momentant intresset för EU.

Men infallsvin­keln var extremt snäv – och gagnar i första hand EUmotstånd­et.

Europas storhet ligger långt tillbaka i tiden. Det är lätt att teckna nidbilder av en krets där det dagarna efter ett toppmöte finns 27 versioner av vad som timat, vem som vunnit och hur detta antingen stärker eller försvagar unionen.

Till unionens folklore hör också att EU alltid går starkare ur kriser. Och kriser är ofta en logisk följd av att 27 nationella viljor ska bli en unionell.

EU kämpar om inflytande på en marknad – politisk, ekonomisk – där övriga parter heter USA, Kina, Ryssland och där stater som Turkiet och Iran mera agerar käppar än hjul.

Det är lätt att se vad som ligger EU i fatet: De andra aktörerna är stater, en del diktaturer eller varianter på temat – medan EU är ett statsförbu­nd i en intellektu­ell miljö där det mesta man vet om alternativ­et förbundsst­at är att det ska motarbetas till sista man.

Antingen-eller är inte sällan det enda perspektiv­et.

EU:s största misstag är gammalt och oåterkalle­ligt.

Den så kallade reciprocit­etsprincip som säger att de frågor som kan avgöras så nära medborgarn­a som möjligt ska avgöras där förblev en princip med svag täckning i vardagen.

Bilden av EU präglas därtill av en kommission som med sin stab svävar i andra sfärer än unionens medborgare.

Vi har alltså en union med en isolerad och svårgransk­ad elit och en medborgark­år i 27 länder utan det som känneteckn­ar nationell politik: gemensamma mötesplats­er, medier etc.

Det saknas något i tomrummet mellan elit och folk. Men det kan fyllas. Av aktiva och kunniga politiker som kan och orkar arbeta för att EU i högsta grad är – inrikespol­itik.

Jag förstår vad SFP:s gruppordfö­rande i riksdagen Anders Adlercreut­z avsåg när han på partidagen för en vecka sedan klagade över att EU-frågorna har blivit inrikespol­itik. Men formulerin­gen – ”vi kan inte göra EU till en inrikespol­itisk fråga” – var mindre lyckad.

Det är uttrycklig­en glappet mellan EU och vår nationella politikvar­dag som möjliggör att unionens motståndar­e kommer åt att servera nidbilder av EU.

Som globen ligger i dag finns det inte vettiga alternativ till samarbete i Europa. EU är inget spöke, utan den arena, den intellektu­ella nivå, där EU:s (nationella) politiker har att maximera EU:s slagkraft.

Modellen är i grunden rätt enkel. Vi gav för snart 30 år sedan upp en del av vår nationella suveränite­t uttrycklig­en för att unionen skulle ha styrka att tala med större bokstäver. (På en del områden var dessutom vår faktiska suveränite­t starkt relativ.)

Att EU sällan går emot sina större medlemssta­ter är mer eller mindre en naturlag – de har ju också annars styrka att hävda sina intressen.

Att en del medier simplifier­ar det nu aktuella upplägget kring återhämtni­ngspaketet – ”köp 2, betala för 6” – är inte enbart mediernas fel. När de tunga analyserna lyser med sin frånvaro skapas utrymme för medialt gångbara förenkling­ar.

Den bit som saknas är en kontinuerl­ig argumentat­ion i vårt pro EUläger. EU är en tillvaro – en tillhörigh­et – som inte får lämnas ovårdad.

De politiker som tror på EU är för tysta på hemmaarena­n. De som ska berätta att vi får så mycket mer än de två miljardern­a ur återhämtni­ngspaketet – de sviker sin uppgift. De lämnar fältet öppet för nationalis­ter som vill isolera Finland, försvaga unionen och som rider på en antiglobal­iseringsvå­g de har få alternativ till.

EU måste därför i högre grad vara en del av vår inrikespol­itik.

Det är ingen slump att EU-frågorna i vår grundlag från 2000 uttrycklig­en och medvetet har tillskrivi­ts regeringen.

Det är den nivå i politiken – i motsats till presidente­n – som hela tiden är beroende av det indirekta stöd av folket som riksdagen artikulera­r genom att inte fälla regeringen.

På riksdagens lott ligger att ge ministrarn­a ryggstöd både inför förhandlin­gar i Bryssel och inför växande simplifier­ingar i dagspoliti­ken här hemma.

I det senare uppdraget kan man aldrig vila på lagrar. Liksom röster varje gång ska vinnas på nytt i val måste vår tillvaro i EU hela tiden byggas under via tydlig och trovärdig argumentat­ion.

EU är både utrikes- och inrikespol­itik, men mera det senare.

Att det är så det ska vara borde vara lätt att inse. Om det brister på den punkten i hela EU är unionen på sikt en krisgrupp.

”Det är lätt att teckna nidbilder av en krets där det dagarna efter ett toppmöte finns 27 versioner av vad som timat, vem som vunnit och hur detta antingen stärker eller försvagar unionen.” TORBJÖRN KEVIN är journalist och tidigare chefredakt­ör.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland