Hufvudstadsbladet

Veteran och debutant vill nå framgång i Tokyo

För veteranen Katja Karjalaine­n och debutanten Piia Reitti är förberedel­serna inför paralympis­ka spelen i full gång. Om två och en halv månad försvarar duon de blåvita färgerna i Tokyo.

- IRA AALTONEN

Katja Karjalaine­n, 58, silvermeda­ljör i paralympis­ka spelen i London 2012, är den pararyttar­e som den finländska publiken bäst känner till.

Ridning finns på schemat i Tokyo då de paralympis­ka spelen avgörs efter att OS hållits i den japanska huvudstade­n. Pararidnin­gen står på programmet 26–30 augusti och då kommer medaljer att delas ut i dressyrrit­t som rids i fem olika kategorier enligt ryttarnas funktionsv­ariation.

Karjalaine­n, som tävlar i kategori 1, har både synskada och rörelsevar­iation då både känsel och koordinati­onsförmåga fattas i ben, armar och underkropp­en på grund av en vaskulitsj­ukdom (inflammati­on i blodkärlen). Sjukdomen gör att hennes klassifice­ring nu varit på samma nivå i några år, och de klasser som rids, innehåller bara skritt. Hon får vara utrustad med två ridspön och använda dem använda försiktigt då hon saknar kraft och koordinati­on i benen. Tyglarna har speciella “knappar” som håller tygeltaget mer kontroller­at.

Hennes häst Dr Doolittle är en erfaren 18-åring som har tävlat internatio­nellt och med framgång nästan överallt med undantag av de paralympis­ka spelen. Dr Doolittle är, trots sin ålder, pigg och alert, men också mycket klok och medveten om att med Karjalaine­n ska ritten gå lugnt till.

För hästens konditions­träning och uppiggande skogslänka­r står heltidsass­istenten Noora Nyberg och med henne på ryggen vet hästen att han också får busas lite. Men aldrig med Karjalaine­n – ryttare och häst känner varandra utan och innan och de tränar tillsamman­s femsex gånger i veckan, varav minst en gång under uppsyn av landslagst­ränaren Janne Bergh.

Nyberg värmer upp hästen och kollar humöret innan Karjalaine­n sätter sig i sadeln – det har någon enstaka gång hänt att Karjalaine­n låtit bli att rida då hästen varit alltför pigg och vild av sig. Samarbetet mellan Karjalaine­n och Nyberg började 2013 och Nyberg sköter mycket av det praktiska som gäller hästskötse­l. På tävlingar får en hjälprytta­re värma upp hästen högst 30 minuter inför start, så även Nyberg ser emot att komma i väg till Tokyo.

I stallet ser man hur bra förhålland­et mellan häst och ryttare är – Dr Doolittle sörplar i sig lite gröt, men bara då Karjalaine­n själv håller hinken framför honom. De båda sköter om hästen och man ser att han njuter av att stå i centrum.

Paralympis­ka spelen är förstås det stora målet. Vad som händer efter det är lite öppet för Karjalaine­ns del. Med tanke på Dr Doolittles ålder är det klart att det är hans sista paralympis­ka spel. För Karjalaine­ns del är det inte lika säkert.

– Hittar vi en sponsor som möjliggör att vi kan få en ny, yngre häst är jag naturligtv­is beredd att fortsätta – ridsport är en gren där erfarenhet är guld värd och så länge man kommer upp på hästryggen och känner sig där säker ska jag fortsätta, säger hon.

Reitti hittade bra häst

För Piia Reitti är förberedel­serna inför paralympis­ka spelen i full gång.

Reitti, 31, har tränat flitigt hos landslagst­ränaren Janne Bergh i Helsingfor­s men också i Hyvinge tillsamman­s med personliga tränaren Håkan Wahlman.

Reitti och Wahlman har finslipat på samarbete med den nya hästen Humeri.

– Jag tittade på försäljnin­gsannonsen för Humeri flera gånger men var inte alls intressera­d av hästen. Det var först då jag såg en video på honom som jag ändrade åsikt, säger Reitti.

– Skritten imponerade på mig och fick mig att köra till Orivesi och ta mig en närmare titt på hästen. I dressyr är hästens rena och lediga gångarter av stor betydelse, och skritten är den del man minst kan bättra på.

Dessutom tyckte Reitti att Humeri inte var tillräckli­gt gammal och erfaren för henne.

– Som sexåring är han lite ung och utan egentlig tävlingser­farenhet, men då han till lynnet verkade snäll och samarbetsv­illig, gjorde jag slag i saken och har inte behövt ångra mig, säger hon.

Samtidigt som Reitti och Humeri kommit bra i gång med sitt samarbete påpekar tränaren Wahlman att det är för tidigt att veta hur långt samarbetet kommer att bära.

– Internatio­nellt är nivån mycket hög och det kommer att ta några år innan vi ser vad det blir av den här unga hästen.

I de paralympis­ka spelen i Tokyo kommer Reitti att tävla med Supremo.

Reitti tävlar i kategori 4 och diagnostic­erades med ryggradsre­umatism för sju år sedan. Sjukdomen ställer höga krav både på hästhållni­ng och på träning.

– En dag på Janne Berghs träning behövde jag hjälpa till med den vänstra handen för att få tygeltaget att släppa, då den högra blev helt känslolös och overksam. Men sådant händer – värre är det de dagar som värken, i synnerhet i axelledern­a är så stark att jag inte alls kan rida.

– Till all tur hjälper min man Ari med i stallet vid behov, och min nioåriga dotter håller på att växa upp till en riktig hästflicka och mammas hjälpreda, säger hon.

 ?? FOTO: HARRI KAPUSTAMÄK­I/ LEHTIKUVA ?? Katja Karjalaine­n förbereder sig för sina fjärde paralympis­ka spel. I Rio de Janeiro 2016 slutade hon på sjundeplat­s.
FOTO: HARRI KAPUSTAMÄK­I/ LEHTIKUVA Katja Karjalaine­n förbereder sig för sina fjärde paralympis­ka spel. I Rio de Janeiro 2016 slutade hon på sjundeplat­s.
 ?? FOTO: IRA AALTONEN ?? Piia Reitti och nya hästen Humeri.
FOTO: IRA AALTONEN Piia Reitti och nya hästen Humeri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland