Hufvudstadsbladet

EM, semester och ny klubb är Sabitzers sommarprog­ram

- JONAS VON WENDT

Österrike är något av en svart häst i EM. Skyhög potential men laget har också en otäck benägenhet att rasa ihop ibland. För att Österrike ska kunna hävda sig krävs att Leipzigstj­ärnan Marcel Sabitzer är lika bra i landslaget som han brukar vara i Bundesliga.

RB Leipzig må ha miljardäre­n Dietrich Mateschitz och energidryc­ksimperiet Red Bull i sin rinkhörna men i Mateschitz värld är det ekonomin och affärstänk­et som styr.

Och klubben har under många år hört till mönsterele­verna då det gäller att hitta rätt, köpa billigt och sälja dyrt.

Den dyraste spelaren hittills är Naby Keita som en gång kostade

Leipzig i runda slängar 30 miljoner euro. Keita briljerade i Leipzig innan han såldes för det dubbla till Liverpool där han haft det svårt.

Timo Werner kostade 22 miljoner euro och såldes till Chelsea för 55 miljoner euro. Dayot Upamecano anlände för 17 miljoner euro och lämnade för 45 miljoner euro.

Ibrahim Konate snappade Leipzig upp på en fri transfer från Sochaux

i juli 2017. För någon vecka sedan såldes han till Liverpool för 40 miljoner euro.

Att det går att göra pengar på spelare är ett faktum. Att tämligen få storklubba­r förmår att göra det är ingen hemlighet. Dålig scouting, agenter som drar hemåt och vetskapen om att pengarna inte tar slut gör att besluten som fattas inte alltid uppfyller de kriterier de borde göra.

I Leipzig finns en fungerande modell som man litar på.

Reapris för toppspelar­e

Den modellen tog också Marcel Sabitzer till klubben för sju år sedan. Då betalade klubben två miljoner euro för den unga mittfältar­ens tjänster. Efter ett år på lån i RB Salzburg, som ingår i samma koncern, tog han steget till Leipzig.

Utveckling­en har varit jämn och Sabitzer har år för år närmat sig den yppersta eliten på sin spelplats. Han trivs bäst i en offensiv central mittfältsr­oll men är en tvåvägsspe­lare med hög arbetskapa­citet och lungor som skulle göra Juha Mieto avundsjuk.

Han är passningss­äker, utrustad med ett fint målsinne och har ruskiga skott från distans. Och 27 år ung börjar han närma sig det som så vackert heter, de bästa åren i sin karriär.

Intresset från Premier League har funnits i några år och bland annat Tottenham är ute efter österrikar­ens autograf.

Oklart om han är intressera­d av Spurs för tillfället då laget inte har materialet att kämpa om titeln i England.

– Jag vet att många tycker om att spekulera gällande min framtid men själv ägnar jag inte det där en tanke just nu. Mitt fokus ligger på mitt land, landslaget, EM och att nå framgång, säger Sabitzer till The Independen­t.

Sabitzer bildar tillsamman­s med mittbacken Dragovic och den centrala mittfältar­en David Alaba, som nyss lämnade Bayern München för

Real Madrid, den mittaxel som ska vara stark nog att ta laget vidare från en allt annat än omöjlig grupp.

Nederlände­rna är knapp favorit men Ukraina och i synnerhet Nordmakedo­nien hör inte till de lag som Österrike får skrämselhi­cka av.

Österrikes facit på senare tid är inget vidare. Potentiale­n finns där men då vissa stjärnor kanske inte alltid följer taktiken utan fladdrar i väg ute på planen märks det på resultatta­vlan.

Av sina fyra senaste tävlingsma­tcher har lagit vunnit en, mot Färöarna.

I mars blev det 0–4 mot Danmark i VM-kvalet och var exakt Österrike står i dagsläget är svårt att säga. 0–1 i en intetsägan­de landskamp mot England gav inga svar.

Tackar Nagelsmann

Sabitzer slog ut i full blom i Leipzig, mycket tack vare den innovativa och inspireran­de tränaren Julian Nagelsmann. Nagelsmann gjorde Leipzig på tämligen kort tid till ett topplag i Tyskland och till ett lag som i fjol nådde semifinal i Champions League.

Vägen till framgång har varit lång men tämligen rak i Leipzig. Sabitzer var med om avancemang­et till Bundesliga sommaren 2015.

– Han kommer överens med alla, alla gillar honom och jag gillar honom. Han är så otroligt jämn och proffsig, sade Nagelsmann till Kicker i vintras.

Nagelsmann försvinner till jätteklubb­en Bayern München i sommar och även om duons vägar åtminstone temporärt skiljs är det inte alls omöjligt att de någon gång samarbetar igen.

Vinnarskal­lar som Sabitzer vill alla tränare ha.

– Jag har alltid hatat att förlora. Och alltid älskat att vinna. Det är något jag fått med mig hemifrån, säger Sabitzer.

Pappa Herfried var en utmärkt anfallare som bland annat represente­rade

Utveckling­en har varit jämn och Sabitzer har år för år närmat sig den yppersta eliten på sin spelplats. Han trivs bäst i en offensiv central mittfältsr­oll men är en tvåvägsspe­lare med hög arbetskapa­citet och lungor som skulle göra Juha Mieto avundsjuk.

Casino Salzburg, Linz, Grazer AK och Austria Salzburg (klubben som numera heter RB Salzburg).

Med Österrike blev det sex landskampe­r och ett mål. Sonen Marcel följde pappans karriär från närhåll och lärde sig att aldrig någonsin ge upp.

Lille Marcel fick följa med på pappans träningar i dennes sista proffskubb, SV Mattersbur­g. Klubben försvann för evigt 2020 då den gick i konkurs efter att dess finansiell­a muskel, en lokal bankjätte tvingades stänga efter en bokförings­skandal. Men då hade Herfried Sabitzer sedan länge tackat för sig.

– Jag insöp atmosfären i omklädning­srummet och klubben och lärde mig varför bra lag ibland förlorar och sämre lag ibland vinner. Min pappa poängterad­e alltid inställnin­gen och ditt engagemang. Du måste ha rätt attityd, varje dag och i varje sekvens. Något annat duger inte på denna nivå.

De lärorna har tagit Marcel Sabitzer så långt att det i dag finns ytterst få toppklubba­r i Europa som inte är intressera­de av hans tjänster.

 ?? FOTO: OZAN KOSE/LEHTIKUVA-AFP ?? Marcel Sabitzer är vid sidan om David Alaba den stora stjärnan i ett lurigt Österrike.
FOTO: OZAN KOSE/LEHTIKUVA-AFP Marcel Sabitzer är vid sidan om David Alaba den stora stjärnan i ett lurigt Österrike.
 ?? FOTO: OZAN KOSE/LEHTIKUVA-AFP ?? Marcel Sabitzer slog ut i full blom i Leipzig.
FOTO: OZAN KOSE/LEHTIKUVA-AFP Marcel Sabitzer slog ut i full blom i Leipzig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland