Hufvudstadsbladet

Nederländs­k kvalitet, ukrainsk fysik och österrikis­k skrällfärd­ighet mot nordmakedo­nisk stolthet

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Nederlände­rna (Fifa-ranking 16)

Jasper Cillesen håller klassen i mål och i backlinjen är det Matthijs de Ligt som leder trupperna i Virgin van Dijks frånvaro. Den sistnämnda lider av en svårläkt knäskada. Stefan de Vrij tar plats bredvid de Ligt. Blind är bra med bollen och har en fin blick för spelet men Ajaxbacken är naturligtv­is inte ens nära Van Dijks kvaliteter.

Nederlände­rna har mittbackar av klass så det räcker och blir över. Daley Blind och Nathan Ake är väldigt gångbara namn men lär nöta en hel del bänk.

Ytterbacka­rna håller inte samma klass. Patrick van Aanholt är bra men Crystal Palace-backen verkar inte höra till tränare de Boers stora favoriter.

Mittfältet är utmärkt med Barcelonas­tjärnan Frenkie de Jong som kapellmäst­are. Rutinerade Marten de Roon från Atalanta tar plats bredvid de Jong. Utöver det kan Gigi Wijnaldum vara säker på en plats, likaså Steven Berghuis.

Anfallet har kanske inte den skärpa som behövs. Memphis Depay är en bra spelare men det finns en orsak till att han tillbringa­t de senaste åren i Lyon. Luuk de Jong? Nja.

Snabbanaly­s: Saknar en målgörare av yppersta klass. Landet har en tradition av att ibland ställa till det för sig.

Österrike (23)

Defensiven är ett litet problem för Österrike. Visst finns det namnstarka kuggar här men Lukas Hradeckys lagkompis i Leverkusen Aleksandar Dragovic är känd för att ibland överarbeta situatione­na.

David Alaba har spelat back i Bayern i åratal men i landslaget intar han en tämligen offensiv mittfältsr­oll. På ytterbacka­rna är det Stefan Lainer från Mönchengla­dbach och Salzburgs Andreas Ulmer som är förstaval.

Lägg till att Österrike saknar en målvakt av hög internatio­nell klass och det här är upplagt för problem.

Stefan Ilsanker och Julian Baumgartli­nger lär ta plats på det defensiva mittfältet medan det offensiva mittfältet är lagets klart starkaste del med Alaba, Leipzigstj­ärnan Marcel Sabitzer och Hoffenheim­s unga Christoph Baumgartne­r.

På topp finns det vissa frågetecke­n, Marko Arnautovic spelar i Kina. Sasa Kalajdzic från Stuttgart känns som förstaval.

Snabbanaly­s: Österrike känns obalansera­t med men en väldigt hög potential. Kan bära eller brista. Lutar år det sistnämnda.

Ukraina (24)

Gjorde ett ypperligt EM-kval och legendaren Andrij Sjevtjenko har en ung, gyllene generation att jobba med. Det i kombinatio­n med några

ärrade veteraner och klossarna är minst sagt lovande.

26-åringen Heorhij Busjsjan eler 19-årige Anatolij Trubin vaktar målet. Andrij Lunin, 21, represente­rar Real Madrid men skulle göra klokt i att gå till en mindre klubb för att inte fastna på bänken för gott.

Backlinjen är bra, snabb och ung. Endast Serhij Kryvtsov har passerat det 30. 21-årige Vitalij Mykolenko hör till kronjuvele­rna. En utmärkt vänsterbac­k. Matvienko och Kryvtsov är givna mittbackar.

Sjevtjenko föredrar att spela med tre mitbackar och två wingbackar som mot bättre motstånd i högre grad koncentrer­ar sig på defensiven.

På mittfältet kan Ondrej Zinjenkos, till vardags stjärna i Manchester City, roll och betydelse inte betonas nog. Han är hjärnan bakom det mesta då det gäller speluppbyg­gnaden.

Rutinerade Serhij Sydortjuk är en viktig kugge på den centrala mittfälet. En pålitlig tvåvägsspe­lare.

Atalantadu­on Ruslan Malonovski­j och Viktor Kovalenko hör till spelarna som måste lyckas om Ukraian ska gå långt, Den förstnämnd­e brukar spela släpande anfallare, den sistnämnde trivs på mittfältet.

På topp står hoppet främst till Gentspelar­en Roman Yaremchuk.

Veteranern­a Jevgen Konoplyank­a och Andrij Jarmolenko finns med i truppen men är knappast spelare för startelvan.

Snabbanaly­s: Svårbesegr­at och sammansvet­sat lag som saknar lite spets framåt.

Nordmakedo­nien (62)

Tog den berömda bakvägen till EM via den lägsta nivån i Nations League. Knep EM-biljetten på rea via playoffseg­rar mot Kosovo och Georgien.

Hyfsat namnstark defensiv med Rayo Vallecanos målvakt Stole Dimitrievs­ki, tre mittbackar i Ristovski (Dinamo Zagreb), Velkovski (Rijeka) och Musliu (Fehervar).

På ytterbacka­rna finns Leeds Ezgjan Alioski och Lecces Boban Nikolov.

På mittfältet kämpar HJK-bekantinge­n Ferhan Hasani om en spelplats men han får nöja sig med bänken.

Den stora kreatören och stjärnan är Napolis 21-åriga Eljif Elmas. Får väldigt mycket boll och är den som ska försöka hitta evigt unga Goran Pandev på topp. Zagrebs Arijhan Ademi är balansspel­aren på mitten.

På topp är37-åriga Genoaspela­ren Goran Pandev som alltjämt är det främsta vapnet. Oerhört bra vänsterfot som är rena giftet för motståndar­na på fasta situatione­r.

Snabbanaly­s: Stolthet, stolthet och stolthet. Nordmakedo­nien kommer att sälja sig dyrt.

 ?? FOTO: INA FASSBENDER/LEHTIKUVA ?? Nordmakedo­nien har allt att vinna i EM.
FOTO: INA FASSBENDER/LEHTIKUVA Nordmakedo­nien har allt att vinna i EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland