Hufvudstadsbladet

Får bara män skida en kungssträc­ka?

-

Jag har egentligen inte förstått hur priviligie­rad jag varit då jag som kvinna tävlat i triathlon och åtskilliga gånger fått kämpa mig igenom grenens kungssträc­ka, 3,8 km simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning, tillsamman­s med män och andra kvinnor i olika åldrar. I grenen är sträckorna de samma, för damer, herrar och oberoende av vilken ålderskate­gori man tävlar i. Det är lika brutalt och jämställt för alla.

De gånger jag har ställt mig på startstrec­ket i någon distriktst­ävling i skidåkning har jag förundrat mig över varför damerna oftast skidar 5 kilometer jämfört med herrar som tävlar på dubbelt- eller tredubbelt så lång sträcka. Tävlingen blir mycket olika för de olika klasserna och någon matematisk ekvation har inte förekommit som grund för utformning­en av damers och herrars skidsträck­or. Hur man riktigt tänkt har stört mig mer än att min uthållighe­tskapacite­t inte kommit till sin rätt på en så kort normaldist­ans.

Jag är inte ensam i mina tankar kring kvinnors sträckor i längdskidå­kning. Vi bad våra finlandssv­enska skidåkare svara på en enkät om hur de upplever skidsträck­orna och om det finns önskemål om förändring.

Svaren tyder på det som jag anat. Männen är nöjda så som det är men kvinnor vill skida längre, i alla fall lite närmare de sträckor som männen skidar. De flesta vill att juniorsträ­ckorna jämställs så att flickor och pojkar åker samma sträckor och veteranåka­rna vill ha samma kilometrar oberoende av kön. Flera kvinnor svarar att de vill testa på den redan nämnda kungssträc­kan, 50 km med intervalls­tart som i dag endast finns i herråkarna­s tävlingska­lender. Många kvinnor önskar även en längre stafettstr­äcka än 5 kilometer, främst då herrar vanligtvis tävlar på motsvarand­e 10 kilometer.

Många kommentera­r i det öppna kommentars­fältet att det är fint att deras åsikter hörs.

Varför har ingen förändring skett fastän det verkar finnas ett klart intresse av att förändra skidsträck­orna, speciellt från damåkarnas sida? Det är OS och världscupe­ns distanser som långt styr hur de nationella tävlingarn­a utformas, liksom underhålln­ingsfaktor­n i tävlingsfo­rmatet. Är du en tävlingssk­idåkare som vill syssla med din idrott på heltid måste du träna för de sträckor som skidas på högsta internatio­nella nivå.

Har damerna hälften kortare distans här är det självklart att träningsup­plägget blir format enligt detta och kan avvika mycket från hur en herråkare förbereder sig för sin motsvarand­e distans. Vill du kunna livnära dej på din idrott är du även bunden till de intäkter sporten överlag drar in i ett publikintr­esse.

Det tycks finnas en allmän uppfattnin­g om att damernas starter blir tråkigare ifall att sträckorna förlängs liksom att startfälte­t spjälkas upp för mycket. Denna logik följs inte i friidrotte­n där damer löper 10 000 meter på bana och tävlingen inte på något vis är tråkigare än männens motsvarand­e lopp.

Det är hög tid för att se kvinnorna som jämbördiga utövare av längdskidå­kning och inte som en anpassad grupp till männens utövande av sporten. Längdskidå­kningen behöver ett lyft i sin image och något motsvarand­e skulle kunna bidra med ett önskat uppsving för grenen. I alla fall skulle det vara fint att få se en värdetävli­ng med lika sträckor för båda könen.

Det skulle inte bara behöva innebära längre sträckor för damer utan personlige­n skulle jag hellre följa med en herrstafet­t där männen skidar fem kilometer i stället för tio.

”De gånger jag har ställt mig på startstrec­ket i någon distriktst­ävling i skidåkning har jag förundrat mig över varför damerna oftast skidar 5 kilometer jämfört med herrar som tävlar på dubbelt- eller tredubbelt så lång sträcka.”

HENRIKA BACKLUND är generalsek­reterare för Finlands Svenska Idrott FSI

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland