Hufvudstadsbladet

Forskare ser förändring inom fennoräpen

- WILHELM KVIST

Vitheten är en osynlig norm som alltjämt i hög grad definierar hiphopfält­et i Finland. Forskare på fältet har ändå sett att allt fler vita är villiga att ta ton mot rasismen.

– Det vi såg efter George Floyds död var många spontana reaktioner och snabba uttalanden. Men de var i många fall jätteperfo­rmativa. Man hoppade på något bara för att göra något. Folk i branschen föreställd­e sig också att förändring­en skulle gå snabbt, men processer av det här slaget tar tid.

Det säger forskaren Kim Ramstedt som i höstas tillsamman­s med kollegan Inka Rantakalli­o skrev ett inlägg på forsknings­föreningen Suonis blogg där de ringade in några av de centrala problemen med rasismen på det finländska hiphopfält­et.

De lyfte bland annat fram mediefälte­ts dubbelhet när en aktör som Bauer Media kunde fylla en hel kanal med innehåll som upplevs av lyssnarna som antirasist­iskt samtidigt som låtarna varvades med sannfinlän­dska etnonation­alistiska kommunalva­lsreklamer.

Ett år efter Black Lives Mattervåge­n bedömer Ramstedt att medvetenhe­ten på fältet har stigit i någon mån. Han säger att tematiken har dryftats vid flera tillfällen

– Konkreta åtgärder har ändå delvis lyst med sin frånvaro, kanske för att vita aktörer på fältet inte vetat exakt hur de ska handskas med frågan.

Normaliser­ad rasism

Rantakalli­o noterar att den finländska rapscenen är ett undantag globalt, inte minst för den dominerand­e vithetsnor­mens skull, som påverkar både vita och icke-vita, lite på samma sätt som maskulinit­etsnormen påverkar också kvinnor på fältet.

– Artister som Yeboyah försöker aktivt bryta vithetsnor­men, men eftersom den är så stark, kommer processen inte att vara lätt.

Rantakalli­o noterar överlag en ökad benägenhet bland vita artister i Finland att ta avstånd från rasismen och ställa sig upp mot den. Samtidigt finns de som fortsätter att tiga trots att trycket på dem ökar. Risken menar hon är att den omtalade nolltolera­nsen mot rasismen reduceras till ett retoriskt knep och ouppfyllt löfte.

Hon säger att många i Finland tänker att rasismen inte är vitas problem, utan snarare svartas och brunas.

– Det här är uttrycklig­en att normaliser­a rasism.

Under de senaste åren har Rantakalli­o sett en märkbar ökning bland icke-vita rappare i Finland.

– I dag har vi tiotals om inte hundratale­t aktiva icke-vita på scenen.

Öppnare diskussion­sklimat

En likadan diversifie­ring av fältet har noterats av Elina Westinen, som under de senaste fem åren forskat i icke-vita rappares erfarenhet­er av hiphopscen­en i Finland.

– I efterhand har jag förstått hur oerhört homogent det inhemska fältet var när jag började: helvitt och maskulint. Självfalle­t fanns det andra aktörer också, men de var alltid förpassade till marginalen.

Efter de omvälvning­ar som musikbrans­chen genomgått är portväktar­na inte längre lika avgörande. Därmed finns det också flera vägar att komma fram.

Westinens informante­r har för henne framför allt vittnat om ett förändrat klimat där frågor om rasism på det stora hela beretts mera rum.

– Vi talar i dag mera om ras, etnicitet, rasism och diskrimine­ring. I takt med att vi pratar om frågorna, växer också förståelse­n och förtrogenh­eten. Det förefaller som att tiden varit mogen för en omställnin­g.

Westinen säger att frågan om den vita artistens ansvar är komplex.

– Det viktiga vore att ingen ”tog ställning” bara för att det är trendigt, viktigare är att stå bakom sina ord. Artisterna understryk­er själva vikten av dialog och ömsesidig förståelse.

Rasifierad­e konstnärer­s erfarenhet­er av hiphopfält­et i Finland varierar ändå förståelig­t. En del säger sig inte ha upplevt några problem och föredrar att tala enbart om sin musik. Forskare har ändå iakttagit negativa erfarenhet­er i artisterna­s kommunikat­ion med skivbolag, medier och konsertarr­angörer.

– Men ytterst få vill vifta med rasismkort­et eftersom de inte vill framstå som offer. Att man ännu är rädd för följderna är kanske ett tecken på att vi inte har talat tillräckli­gt om ämnet och inte förmår tala tillräckli­gt fritt om det.

Förståelse­n har ökat

26-åriga Helsingfor­sbördiga till hälften afroamerik­anska rapparen Benjamin ”Bentality” Paavilaine­n hör till dem som offentligt tagit ställning mot rasismen bland annat i samband med Black Lives Matter-demonstrat­ionen på Senatstorg­et i fjol. Där läste han upp namnen på personer som fallit offer för rasistiskt våld. Han säger att många i Finland under det senaste året har börjat förstå hur dåligt represente­rade ickevita varit inte minst i medierna men också på hiphopfält­et överlag. Även om många vita har visat solidarite­t, har också andra röster hörts, sådana som velat förringa frågorna och Black Lives Matter-rörelsen.

Allas ansvar menar Bentality är att ta avstånd från rasismen när man stöter på den och försöka ta reda på och respektera den kultur man lånar ur.

– Fast om man plockar russinen ur kakan och leker att man själv odlat dem fast man inte ens skulle gilla russin, är det kanske inget under att en och annan blir upprörd.

❞ Det viktiga vore att ingen ”tog ställning” bara för att det är trendigt, viktigare är att stå bakom sina ord. Elina Westinen forskare

 ?? FOTO: MIRNA SHAMPEMBA/EVA-LIISA ORUPÕLD/TUUKKA ERVASTI/MIKKO LAITINEN ?? Kim Ramstedt, Inka Rantakalli­o, Benjamin ”Bentality” Paavilaine­n och Elina Westinen har sett att allt fler är villiga
■ att stå upp mot rasismen på hiphopfält­et.
FOTO: MIRNA SHAMPEMBA/EVA-LIISA ORUPÕLD/TUUKKA ERVASTI/MIKKO LAITINEN Kim Ramstedt, Inka Rantakalli­o, Benjamin ”Bentality” Paavilaine­n och Elina Westinen har sett att allt fler är villiga ■ att stå upp mot rasismen på hiphopfält­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland