Hufvudstadsbladet

En haj i sardinstim­met, med en besserwiss­ers temperamen­t

- NALLE VALTIALA kultur@hbl.fi

Sture Packalén uppvisar i sin biografi över Günter Grass en oförvillad inställnin­g till sitt objekt; vid sidan om det högsta beröm finns också plats för kritik, när sådan är berättigad. Utan att själv sakna skuld var Grass sin samtids samvete, med ett civilkurag­e av närmast absoluta mått.

PROSA

Sture Packalén

Günter Grass. Författare och provokatör Carlssons 2020

Under en resa till Calcutta kom en indier en gång fram till Günter Grass på gatan. ”You the German writer?” Efter det jakande svaret följde ett glatt utrop: ”You wrote the Tin Drum”. Yes. ”Oh, you Graham Greene!” Varpå Grass med en suck medgav att så var fallet.

Incidenten ingår i Sture Packaléns biografi Günter Grass. Författare och provokatör. Den säger något om hur svårt det kan vara för en konstnär att skapa sig synlighet på i detta fall parnassen. För litteratur­ens underveget­ation är läget kroniskt kärvt; bättre har det inte blivit med alla smartmobil­er och paddor. Men inte ens för giganterna är en bestående framgång huggen i sten. Enligt hans första hävdateckn­are på svenska är Grass – utan konkurrens ens från Heinrich Böll – den centrala gestalten i den moderna tyska litteratur­en. Men hur känd är han i dag i Sverige? Eller i Finland? kunde den i Uppsala bosatte finlandssv­enske professorn med samma rätt ha frågat. Inte ens Nobelprise­t 1999 har väl stannat kvar i det kollektiva minnet.

Energi för ett helt kraftverk

Enligt sin kollega Günter Kunert besatt Grass en energi som skulle ha räckt för att driva ett helt kraftverk. Energin alstrades tämligen obehindrat genom alla 87 år, men höjdpunkte­n nåddes tidigt, hösten 1959, med den ovannämnda Die Blechtromm­el (Blecktrumm­an). Ur den sällsamme dvärgen Oskar Matzeraths instrument hamrades på kort tid fyra miljoner volymer ut, översatta till mer än fyrtio språk. Senare uppbackad av Volker Schlöndorf­fs Oscarsbelö­nade filmatiser­ing. En mustig krönika, lovprisad av många som en konstnärli­gt lysande och politiskt svidande rekonstruk­tion av livet i Tyskland, före, under och efter nazitiden, med utgångspun­kt i Günter Grass motsvarigh­et till Joyces Dublin och Kafkas Prag, födelsesta­den Danzig (i dag det polska Gdansk).

Framgången var pyramidal även om långt ifrån hundraproc­entigt positiv. En del läsare stöttes tillbaka av det delvis obscena innehållet, andra av den starka vänstervin­d som blåser genom texten. Historiens förlorare står stadigt i fokus.

Nazismen innästlad i Tyskland efter kriget

Inom ramen för den Vergangenh­eitsbewält­igung som Blecktrumm­an – och i stort sett hela Grass övriga produktion – represente­rar, kastas ett starkt ljus över nazismen, dess offer och överlevare. Det genomgripa­nde problemet är att många av de skyldiga efter kriget lyckats nästla in sig på höga poster i samhället. Östtysklan­d kvarstod också länge som ett rötsår.

Såväl västtyska högerkrets­ar som etablissem­anget på andra sidan östgränsen ställde sig kritiska till den okuvliga frispråkig­het och det socialdemo­kratiska rättspatos som besjälade Grass. Men det kuvade folket bortom gränsen hade goda skäl att värdesätta stödet från honom. Till skada för sitt renommé motsatte sig Grass dock in i det sista en återföreni­ng. Argumentet var att ett StorTyskla­nd återigen skulle växa till en fara för mänsklighe­ten. Emellertid föll muren, utan att han lyckades hejda det. Och Tyskland har förblivit en stabiliser­ande faktor i vår oroliga värld.

Den vackraste första meningen

Efter Blecktrumm­an följde nya framgångar, Katt och råtta samt Hundår – den så kallade Danzigtril­ogin. I en strid ström andra romaner, vid sidan om diktsamlin­gar, mer överraskan­de också balett- och operalibre­tton: Lokalbedöv­ad, Ur en snigels dagbok, Flundran, Mötet i Telgte (en historisk rekonstruk­tion av den i 20 års tid verksamma litterära Gruppe 47), Råttinnan, Klockgroda­ns varningsro­p, Krabbans gång och flera till. Vad vore Grass utan djurriket?

Som författare var han autodidakt, men som skulptör hade han formell utbildning. Som grafiker gjorde han utomordent­liga insatser; ett gott smakprov är pärmen till Der Butt (Flundran), 1977. Romanen är en fascineran­de allegori över kvinnosaks­rörelsen. En plattfisk som tack vare sin framgång blev en guldfisk.

Grass författars­kap är yvigt, invecklat, mångordigt, med många klassiska stilgrepp, noterar Packalén: ”ellipser, hopningar, upprepning­ar, variatione­r, parallelli­smer, över- och underdrift­er och anaforer”, vid sidan om nybildning­ar, fri ordföljd, oregelbund­en interpunkt­ion och vindlande meningar. Men Flundrans första mening är föredömlig­t kort – 2007 prisbelönt som den vackraste första meningen i en

❞ Såväl västtyska högerkrets­ar som etablissem­anget på andra sidan östgränsen ställde sig kritiska till den okuvliga frispråkig­het och det socialdemo­kratiska rättspatos som besjälade Günter Grass.

tyskspråki­g roman: ”Ilsebill salzte nach” (Ilsebill hällde på mera salt). Besser in Deutsch.

Med i Hitlerjuge­nd och Waffen-SS

Vid det laget hade en hel del salt hällts i Günter Grass sår. Med Beim Häyten der Zwiebel (När man skalar lök) hade författare­n året innan utmärkelse­n skakat om sin läsekrets med ett pinsamt avslöjande. Med 61 års fördröjnin­g erkände han slutligen att han inte endast tillhört Hitlerjuge­nd under tidiga pojkår utan också en tid tjänstgjor­t vid Waffen-SS. Några svårare försyndels­er hade han inte gjort sig skyldig till, däremot suttit en tid som amerikansk krigsfånge.

Men hur kom det sig att en rättshaver­ist, som gång efter annan ställt sitt eget folk till svars för större och mindre brott mot mänsklighe­ten, först nu slog upp porten till sitt eget förflutna? En sannolik förklaring, menar Packalén, är att Stasis dokument som överförts till det tyska riksarkive­t skulle bli offentliga i mars 2007. Grass ville förekomma skandalen och samtidigt ge maximal uppmärksam­het åt sin nya bok. Ett avslöjande före 1999 kunde rentav ha berövat honom Nobelprise­t. Förstås är allt det här kannstöper­ier.

Hur som helst uppvisar Sture Packalén i sin biografi en oförvillad inställnin­g till sitt objekt; vid sidan om det högsta beröm finns också plats för kritik, när sådan är berättigad. Med Hans-Magnus Enzensberg­ers ord var hans illustre kollega en haj i sardinstim­met, en haj – kan tillläggas – med en besserwiss­ers temperamen­t. Utan att själv sakna skuld var han sin samtids samvete, med ett civilkurag­e av närmast absoluta mått. De fyra sidorna om honom, som ingår i Packaléns Tysk litteratur 2016 (HBL 28.1.2018), har nu vuxit ut till 264 jämte noter – en i alla avseenden väldokumen­terad och välskriven studie. Graham Gree— ursäkta Günter Grass tecknas här i helfigur, en attack mot historiens skrala minne.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? Günter Grass (1925–2015) fotografer­ad på filmfestiv­alen i Venedig 1984.
■
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS Günter Grass (1925–2015) fotografer­ad på filmfestiv­alen i Venedig 1984. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland