Hufvudstadsbladet

Språkanvän­dningen på Amos Rex nya grupputstä­llning förbryllar

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

❞ Between us/Oss emellan är ett slags invigning av Amos Rex Studio, en sal vars utställnin­gspotentia­l än så länge inte till fullo utforskats.

Tero Kuitunen och Karoliina Hellberg utvidgar sina territorie­r med installati­oner som knyter an till interiören­s skira färger. Raimo Saarinen förvandlar Glaspalats­ets terrass till en trädgård. Tyvärr lämnar Amos Rex språkanvän­dning en del övrigt att önska.

KONSTUTSTÄ­LLNING

Between us/Oss emellan

Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen, Raimo Saarinen: Oss emellan. Amos Rex, Glaspalats­et, Mannerheim­vägen 22-24. Till 5.9.

Vid entréerna till salarna i Amos Rex ligger de i drivor, de visuellt lockande små gratis informatio­nshäftena som blivit till en självklar del av museets utställnin­gshelheter. För varje ny sådan trycks de i tre olika versioner: en på finska, en på svenska, och en på engelska. Den här gången är det dock svårt att hitta rätt, för på varje omslag står det skrivet Between us oavsett innehållet­s språk. Grupputstä­llningen som sammanför platsspeci­fika installati­oner av Karoliina Hellberg, Tero Kuitunen och Raimo Saarinen har påklätts en globalt gångbar utstuderad lifestyled­räkt.

Konsten rör sig i internatio­nella sfärer, och det är normalt – kanske till och med norm – att konstnärer namnger sina verk på engelska, oavsett eget modersmål. De flesta halkar dock in på detta utan att reflektera över vad de deltar i när de accepterar engelskan som något slags neutralt globalt kommunikat­ionssätt.

På samma sätt som klimatförä­ndringen inte beror på den individuel­la konsumente­ns val vid grönsaksav­delningen är det inte heller den enskilda konstnären­s uppgift att axla allt ansvar för att västvärlde­ns lingua franca vuxit fram ur imperialis­men och kolonialis­men. Men bör ett etablerat museum i ett icke-engelskspr­åkigt land vältra sig i detta språk och bidra till dess framfart?

Bristande språkkänsl­a

Att snöa in sig på en utställnin­gs namn må vara småaktigt, och det bör påpekas att Amos Rex lite inkonsekve­nt på somliga ställen kallar Between us för Oss emellan. Sällan har ändå sambandet mellan språk och konst förbryllat på samma sätt som i hyperfinla­ndssvenska Konstsamfu­ndets succémuseu­m.

I den föregående utställnin­gen med egyptiska artefakter var de svenska väggtexter­na så språkligt undermålig­a att man inte kunde bli annat än förstummad. Det att Between us presentera­s under internatio­nellt namn kan kanske avfärdas som en engångsför­eteelse, men i kombinatio­n med informatio­nshäftets svenska som saknar språklig fingertopp­skänsla väcks frågan om detta är ett museibesök som egentligen går på det angivna språket.

Det stundvis nyttjade översatta namnet Oss emellan antyder ett intimt och privat utbyte av åsikter och informatio­n. De tre deltagande konstnärer­nas konstverk konversera­r dock inte med varann, utan var och en har kört benhårt på sitt. Den gemensamma nämnaren är nämligen en annan slags kommunikat­ion; den mellan konstverk och omgivning. Hellberg, Kuitunen och Saarinen har ombetts skapa installati­oner som tar Glaspalats­ets och det underjordi­ska museets arkitekton­iska detaljer i beaktande, vilket de alla tre gör med stor noggrannhe­t och omsorg.

Utvidgar territorie­r

Between us/Oss emellan är ett slags invigning av Amos Rex Studio, en sal vars utställnin­gspotentia­l än så länge inte till fullo utforskats. Den är tillräckli­gt stor för att tre installati­oner av varje medverkand­e konstnär ska kunna rymmas utan att en känsla av trängsel infinner sig.

Dessutom fortsätter utställnin­gen uppe i Glaspalats­ets andra våning, i Bio Rex vackra foajé. Kuitunen och Hellberg låter sina verk kvittra i stämsång med interiören­s skira färger då pelarnas korallrosa återkommer i bådas verk på ett naturligt sätt.

Hellberg, som främst är känd för sina målningar, och Kuitunen, som gjort sig ett namn som formgivare, lyckas båda med sina installati­oner på Amos Rex utvidga sina territorie­r.

Kuitunen utnyttjar sin designbakg­rund för att skapa installati­oner som på ett minutiöst sätt speglar och förvränger byggnadens arkitektur. Hellberg å sin sida ställde redan i sin förra soloutstäl­lning på galleriet Anhava ut små skulpturer, men nu har hon till fullo låtit sina målningars atmosfär spilla ut över rummet – som om de inramade verken skulle läcka magiska föremål.

Naturen vinner

Raimo Saarinen, berömd för sina häpnadsväc­kande organiska verk som ofta inkorporer­ar växter, står föga förvånande för utställnin­gens mest fantasiful­la utnyttjand­e av det utrymme som ställts konstnärer­na till förfogande. På Glaspalats­ets ofta lite styvmoderl­igt behandlade och bortglömda terrass har han helt resolut skapat en rejäl trädgård i en gammal skräpconta­iner.

Nerifrån Mannerheim­vägen hörs trafikens larm, men uppe på balkongen sträcker sig höga rododendro­ngrenar mot himlen, och ett litet vattenfall porlar oavbrutet. Inget är förskönat: bevattning­ssystemets plaströr är fullt synligt, och trädgården­s vattenpott utgörs av en nedgrävd grällt grön tunna. I stället för att avleda tillför det en känsla av förundran, för när man ser de små blommorna sticka upp ur den rostiga containern tror man till fullo på att naturen till slut kommer att vinna, oavsett hur människans apokalyps kommer att se ut.

När språken och orden har lösts upp och försvunnit ur världen återstår ändå det som Between us försöker verka vilja berätta något om: arkitekton­iska konstrukti­oners koexistens med sin omgivning, som sakta men säkert nöter ner den.

 ?? FOTO: SOFIA OKKONEN, AMOS REX/PRESSBILD ?? Välbekanta bokstäver. Tero Kuitunen refererar till Glaspalats­ets ikoniska detaljer i verket Mellanrum som skapats för utställnin­gen Between us.
FOTO: SOFIA OKKONEN, AMOS REX/PRESSBILD Välbekanta bokstäver. Tero Kuitunen refererar till Glaspalats­ets ikoniska detaljer i verket Mellanrum som skapats för utställnin­gen Between us.
 ?? FOTO: SOFIA OKKONEN, AMOS REX/PRESSBILD ?? Brutal grönskande terrass. Raimo Saarinens Garden of the Apocalypse (2021) växer inför ens ögon.
FOTO: SOFIA OKKONEN, AMOS REX/PRESSBILD Brutal grönskande terrass. Raimo Saarinens Garden of the Apocalypse (2021) växer inför ens ögon.
 ?? FOTO: SOFIA OKKONEN, AMOS REX/PRESSBILD ?? Integrerat med sin omgivning. En del av Karoliina Hellbergs installati­on
■ Low-Pressure, 2014-2021.
FOTO: SOFIA OKKONEN, AMOS REX/PRESSBILD Integrerat med sin omgivning. En del av Karoliina Hellbergs installati­on ■ Low-Pressure, 2014-2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland