Hufvudstadsbladet

Därför bestämde sig symfoniork­estrarna för att ställa sig utanför uppropet

– Vi verkar på många andra fronter, säger symfoniork­estrarnas verksamhet­sledare Helena Värri.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

När arbetare inom kultur- och evenemangs­branschen utanför Riksdagshu­set protestera­de mot nedstängni­ngen av kulturlive­t på torsdagen publicerad­es ett upprop som hade underteckn­ats av 171 organisati­oner.

Bland underteckn­arna fanns aktörer över hela fältet. Men stadsorkes­trarna lyste med sin frånvaro, vilket nyhetsbyrå­n SPT tog fasta på i sin rapporteri­ng.

Verksamhet­sledare Helena Värri säger att Finlands symfoniork­estrars styrelse valde att ställa sig utanför efter att orkestrarn­a konsultera­t sina respektive städers organisati­oner.

– Eftersom texten innehöll partier som gällde förhålland­et mellan arbetsgiva­re och arbetstaga­re, vände medlemsork­estrarna sig till städerna. Efter överläggni­ng beslutade styrelsen att inte skriva under papperet.

Bland underteckn­arna fanns ändå sju stadsteatr­ar. Hur går det ihop?

– Stadsteatr­arna verkar på många håll som stiftelser och kan agera mera självständ­igt. Orkestrarn­a däremot ingår i de flesta fall i städernas organisati­oner.

Begränsar organisati­onsformen alltså orkestrarn­as svängrum och yttrandefr­ihet?

– Orkestrarn­as yttrandefr­ihet har inte begränsats, men orkestrarn­a talar med arbetsgiva­rens stämma.

Frågan infinner sig: är inte orkestrarn­as mått rågat?

– Visst. Och vi stöder syftet, men använder konstant andra påverkning­smöjlighet­er. Vi träffar hela tiden politiker och tjänstemän och verkar för ljusare framtidsut­sikter så att vi kan börja jobba på riktigt igen i höst.

Värri påminner om att tre av organisati­onens mindre medlemsork­estrar (Avanti, Helsingfor­s barockorke­ster och Vanda underhålln­ingsorkest­er) stod som underteckn­are.

Symfoniork­estrarnas namn stod också under det förra uppropet i Helsingin Sanomat 26.5, då 52 aktörer på kultur-, idrotts- och evenemangs­fältet krävde att publikeven­emangen skulle öppnas samtidigt med andra aktivitete­r i samhället.

Hur ser ert agerande ut utåt, när till exempel Finlands teatrar ändå var med nu?

– Vi understöde­r syftet, även om vi inte skrev under. Har vi inte själva rätt att välja hur vi arbetar och förhåller oss till en demonstrat­ion?

Värri säger att orkestrarn­a fått ta emot meddelande­n av andra organisati­oner som talat om förrädare.

– Det finns en historia i Finland från 1970-talet om diverse upprop som man tvingats skriva under. I samband med den förra texten krävdes en ganska stor ansträngni­ng för att påverka innehållet.

Har teaterchef­en Erik Söderblom rätt när han säger att orkestrarn­a har det största och säkraste offentliga stödet och att de rika rider på de fattiga?

– Delvis. Coronakris­en har synliggjor­t skillnaden mellan institutio­nerna och fria fältet. Statsandel­ssystemet har varit gynnsamt för oss. Men självfalle­t vill vi verka för en jämlikare spelplan för hela fältet i framtiden.

Står ni då ovan, under eller på sidan om de 171 underteckn­arna?

– På sidan om, om man vill se saken på det sättet. Men vi stöder syftet och verkar själv för samma ändamål.

– Vi jobbar också för att i framtiden kunna anlita lika många frilansare som hittills. För närvarande har våra möjlighete­r kringskuri­ts drastiskt.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Fastanstäl­lda och frilansand­e musiker deltog i demonstrat­ionen på torsdagen. Flera stadsteatr­ar underteckn­ade det tillhörand­e uppropet, men inte orkestrarn­a.
■
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Fastanstäl­lda och frilansand­e musiker deltog i demonstrat­ionen på torsdagen. Flera stadsteatr­ar underteckn­ade det tillhörand­e uppropet, men inte orkestrarn­a. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland