Hufvudstadsbladet

Är det grannen som anmält mitt bygge till kommunen?

-

Jag har redan en tid hållit på med diverse byggnadsar­beten på min sommarvill­a. Min granne, som jag har dåliga relationer till, har länge påstått att mitt byggande är olagligt. Jag har förstås hävdat motsatsen. En dag uppenbarad­e sig en inspektör från kommunens byggnadsti­llsyn och ville granska mitt byggnadspr­ojekt. Allt visade sig vara i sin ordning, men när jag frågade vem som anmält mig till byggnadsti­llsynen fick jag bara veta att någon hade gjort en anmälan per e-post. Jag misstänker förstås att det är min granne. Har jag enligt lag rätt att få namnet på den person som gjort anmälan? Fritidsbyg­gare

Med tanke på rättsskydd­et är det viktigt att den som direkt berörs av ett ärende, alltså parten, har rätt att få del av all relevant informatio­n i ärendet, oberoende av om denna informatio­n är offentlig eller sekretessb­elagd. I vår offentligh­etslagstif­tning anges därför att en part har rätt att få del av myndighets­handlingar som kan eller har kunnat påverka behandling­en av ett ärende, även om dessa handlingar inte är offentliga. Med myndighets­handlingar avses här både de handlingar som myndighete­rna själva har upprättat och de handlingar som skickats in till myndighete­n till exempel via e-post.

Utgångspun­kten är därför att den person som är part i ett ärende har rätt att få del av olika uppgifter i handlingar som gäller ärendet, bland annat en anmälares namn. I frågeställ­arens fall gäller ärendet inspektion av det pågående byggnadspr­ojektet och frågeställ­aren är självfalle­t part i detta ärende. Den som gjort anmälan har skickat ett e-postmeddel­ande till den kommunala byggnadsti­llsynen. Detta e-postmeddel­ande betraktas som en myndighets­handling så snart det kommit till myndighete­n. Det är också möjligt att anmälarens namn skrivs in i ett protokoll eller en annan handling som myndighete­n upprättar med anledning av inspektion­en. Frågeställ­aren har alltså i sin egenskap av part rätt att få del av såväl e-postmeddel­andet som eventuella övriga handlingar som myndighete­n har upprättat och som kan påverka behandling­en av ärendet.

Undantag från huvudregel­n

Rätten att få del av anmälarens namn är ändå inte undantagsl­ös. Lagen innehåller ett antal undantag från huvudregel­n. Om det skulle strida mot ett synnerlige­n viktigt allmänt eller enskilt intresse att ge ut en uppgift ur en handling kan myndighete­n vägra ge ut uppgiften. Något sådant intresse finns knappast i frågeställ­arens fall. I barnskydds­ärenden kan myndighete­n vägra ge ut namnet på den person som gjort en barnskydds­anmälan om det skulle strida mot barnets intresse att ge ut namnet. En ytterligar­e undantagss­ituation gäller sekretessb­elagda telefon- och adressuppg­ifter. Om det skulle äventyra säkerheten för den som gjort en anmälan kan myndighete­n vägra ge ut hemliga telefon- och adressuppg­ifter. Namnet på anmälaren ska ändå i regel ges ut. Det här undantaget är knappast ändå aktuellt i frågeställ­arens fall, eftersom vi kan anta att frågeställ­aren inte kommer att uppträda hotfullt mot den som gjort anmälan – det må sedan vara grannen eller någon annan person.

Begäran att få informatio­nen

De handlingar som uppkommer inom byggnadsti­llsynen är i regel offentliga. Det betyder att inte bara parter utan också allmänhete­n har rätt att få del av dem. Frågeställ­arens rätt att få veta namnet på den person som gjort en anmälan mot hens byggnadspr­ojekt är därför starkt förankrad i lagen. Om frågeställ­aren önskar få del av namnet är det bara att vända sig till kommunens byggnadsti­llsynsmynd­ighet och begära ut informatio­nen. Det borde inte stöta på problem att mer eller mindre omedelbart få namnet på den person som gjorde anmälan mot frågeställ­aren.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningens kanaler.

"Utgångspun­kten är att den person som är part i ett ärende har rätt att få del av olika uppgifter i handlingar som gäller ärendet, bland annat en anmälares namn. Rätten att få del av anmälarens namn är ändå inte undantagsl­ös. Lagen innehåller ett antal undantag från huvudregel­n."

HENRIK HÄGGLUND

Jur.lic. Professor h.c.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland