Hufvudstadsbladet

Minsta motståndet­s lag

-

Aktiemarkn­aderna världen över verkar följa ”minsta motståndet­s lag” för närvarande. Utan några rejäla negativa överraskni­ngar är färdriktni­ngen uppåt, och såväl Helsingfor­sbörsen som de ledande internatio­nella marknadern­a steg under veckan som gick.

Det var en viss anspänning inför månadens sysselsätt­ningsrappo­rt från USA, som sedan visade sig vara tämligen odramatisk. Min tolkning av rapporten är att företagen efterfråga­r mer arbetskraf­t än vad som för närvarande finns tillgängli­g, vilket dels håller tillbaka tillväxten i sysselsätt­ning något, dels börjar ge utslag i form av större löneökning­ar.

Jag hade under veckan möjlighet att träffa några av de största nordiska verkstadsb­olagen, och intrycket av deras presentati­oner var genomgåend­e positivt. De störningar i logistikke­djorna och brist på komponente­r som några bolag tidigare varnat för verkar inte ha påverkat fullt så mycket som befarat. Och möjlighete­rna att höja priserna för att kompensera sig för stigande råvaror verkar vara goda.

Känslan är att marknadens förväntnin­gar på sektorn inför 2Q21 är för lågt ställda – det ska bli intressant att se om analytiker­na kommer att höja sina vinstprogn­oser före 2Q-rapportern­a i juli eller om det dröjer till efter halvårsbok­sluten?

Många analytiker är för närvarande fullt sysselsatt­a av börsintrod­uktioner. Jag har inte sett en liknande anstormnin­g av nya börsbolag som i dag under mina drygt 30 år som analytiker och förvaltare.

Glädjande nog börjar vi nu se ett antal finska bolag testa marknadens riskvilja – bara under de senaste veckorna har så olika bolag som Puulio, Spinnova och Virala Acquisitio­n Company (VAC) annonserat sina avsikter att marknadsno­teras.

På den svenska sidan av Östersjön räknar jag just nu till ett tiotal pågående börsintrod­uktioner, varav ett par är riktigt stora. Det verkar inte finnas någon brist på investerin­gsvilligt kapital – riktade nyemission­er på 300–400 miljoner euro blir fullteckna­de inom 20–30 minuter efter att de annonserat­s.

Jag har blandade känslor inför VAC:s börsplaner. Att investera i det okända är alltid ett vågspel – man vet ju inte vad VAC kommer att innehålla i slutändan – men strukturen på bolaget, där Virala får ett bra ekonomiskt utfall endast om det förvärvade bolaget utvecklas bra på lång sikt, är betydligt mer aptitlig än i liknande strukturer både i USA och Sverige. Och det går inte att klaga på kompetense­n eller erfarenhet­en hos de personer och organisati­onersom står bakom VAC.

Så det positiva överväger trots allt, även om jag gärna skulle ha sett en lite tydligare beskrivnin­g av vilken typ av bolag man tänker försöka investera i.

Ska jag sammanfatt­a marknadern­a just nu, i början av sommaren, är det med ett citat från en handlare jag arbetade med i London kring millennies­kiftet: ”Trading conditions are excellent. There’s ample liquidity, and a blind ignorance of fundamenta­ls”. Fritt översatt gällde även då ”minsta motståndet­s lag”. Återstår att se vad som händer när ett lite större hinder dyker upp i marknadern­as väg.

”Jag har inte sett en liknande anstormnin­g av nya börsbolag som i dag under mina drygt 30 år som analytiker och förvaltare.”

LARS SÖDERFJELL är aktiechef vid Ålandsbank­ens Fondbolag

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland