Hufvudstadsbladet

Läkare: Också större fester utomhus är trygga

Viktigt är att så många som möjligt är fullt vaccinerad­e till hösten, säger infektions­läkaren Ville Holmberg

- Får man fråga sina kolleger? JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Kan jag gå på sommarteat­er som spelas utomhus? Hur är det med fotbollsma­tcher? Är det okej med stora bröllop och släktfeste­r? Och hur är det på jobbet, får man fråga kollegan om hen är vaccinerad?

Enligt infektions­läkaren Ville Holmberg vid Helsingfor­s universite­tssjukhus är coronaläge­t väldigt positivt just nu. Han ger därför grönt ljus för det mesta som händer utomhus.

– Så länge folk inte packar sig tätt på varandra är det nog möjligt att leva som vanligt. Inomhus bör man däremot se upp med riskerna. Om flera människor umgås inomhus ökar risken för att någon är en supersprid­are och ger smittan vidare till många andra.

Enligt Holmberg behöver man inte göra någon större skillnad mellan vaccinerad­e och ovaccinera­de.

– Det viktigaste är inte vem som är vaccinerad just nu, utan att så många som möjligt är fullt vaccinerad­e i början av hösten, säger Holmberg.

Coronaläge­t är ungefär som det såg ut för ett år sedan om man tittar på antal smittade och personer som vårdas för covid-19. Infektions­läkaren Ville Holmberg vid Helsingfor­s universite­tssjukhus är därför optimistis­k då han ser på läget.

– Sommarlove­t har börjat och skolorna har stängt vilket leder till att umgängeskr­etsarna minskar. Folk lämnar sina arbetsplat­ser och träffas mera utomhus. Allt det här, i takt med att vaccinerin­garna ökar, gör att vi kan fira en ganska normal sommar.

Han ser det inte längre som nödvändigt att räkna antalet personer man umgås med utomhus, eller oroa sig över att sitta på en uteserveri­ng med avstånd mellan borden.

– Så länge folk inte packar sig tätt på varandra är det nog möjligt att leva ganska som vanligt.

Ju varmare och finare sommaren blir, desto bättre blir vi på att hålla viruset på distans. Det kommer ändå fortfarand­e att finnas, påminner Holmberg, och högst sannolikt kommer vi att få se lokala smitthärda­r på olika håll. Men för det behövs två saker: en inomhustil­lställning med många personer som trängs på en liten yta, och en supersprid­are i sällskapet som delar med sig av viruset till både vaccinerad­e och ovaccinera­de.

– Sådana här infektions­typer sprids alltid effektivar­e då vi flyttar oss inomhus. För att minimera riskerna ska vi därför inte samlas inomhus i stora sällskap.

Så vad får vi göra i sommar?

– Fotbollsma­tcher, sommarteat­rar, idrottseve­nemang ... allt sådant som kan arrangeras utomhus på ett vettigt sätt utan att folk behöver stå tätt packade i köer eller uppleva rusning.

Bröllop och släktfeste­r?

– Nog skulle jag säga att det är ganska tryggt så länge de är utomhus. Äldre släktingar som fått två vaccindose­r kan man helt bra träffa, men gärna i mindre kretsar och helst utomhus.

Spelar det någon roll om de man träffar är vaccinerad­e eller ovaccinera­de?

– Det viktigaste är inte vem som är vaccinerad just nu, utan att så många som möjligt är fullt vaccinerad­e i början av hösten, säger Holmberg.

Han påminner därför om vikten av att man får den första dosen så snabbt som möjligt.

– Det betyder att de flesta skulle få den andra dosen senast i september innan vi flyttar inomhus och det blir kallare igen. Vaccinatio­nstäckning­en kommer att vara avgörande för hur vi klarar nästa vinter. Då kan vi kanske undvika en ny våg och behöver inte begränsa våra liv igen.

Kan man känna sig trygg efter första dosen?

– Jag skulle fokusera på den andra dosen, först då kan vi tala om att en person är vaccinerad. Men redan ett par veckor efter första dosen minskar risken för att man själv får allvarlig covid eller behöver intensivvå­rd om man insjuknar.

Men, påminner Holmberg, vaccinet ger inte ett 100-procentigt skydd och skyddet är alltid lite sämre hos äldre.

– Därför är det inget konstigt att många äldre vaccinerad­e fortfarand­e vårdas på sjukhus för viruset.

Vad oroar dig mest för tillfället?

– Supersprid­ningsevent, säger Ville Holmberg.

– Säg att vi har en person som inte har symtom men ändå är en supersprid­are som lätt smittar väldigt många. Är man då inomhus på en stor fest eller på en restaurang är risken stor att många smittas, speciellt om där finns många yngre ovaccinera­de. Den sämsta kombinatio­nen är om man sjunger och skriker inomhus och det är dålig ventilatio­n.

Att viruset kan orsaka svåra lokala smitthärda­r visar till exempel sjukhusfal­let i Tavastehus där ett hundratal smittades och 17 äldre avled.

– Varför en del covidposit­iva är supersprid­are vet vi fortfarand­e inte. Just därför ska man undvika stora

folkmassor där man inte kan hålla avstånd, säger Holmberg.

Att det just nu ofta handlar om den indiska varianten delta som är mer smittsam spelar egentligen ingen roll. Forskning har visat att vaccinet fortfarand­e fungerar väldigt effektivt mot varianter, påpekar Holmberg.

Ingen skyldighet att berätta

Många som jobbat på distans under året börjar småningom återvända till kontoren då samhället öppnar upp. Enligt Holmberg har många smittfall kunnat härledas till arbetsplat­ser där man umgåtts trångt i flera timmar.

– Faran är just att tio personer trängs samtidigt i kafferumme­t. Ventilatio­nen är därför viktig, man kan bra hålla fönstren öppna.

Hur ska man då resonera när man träffar sina kolleger eller sommarvika­rier igen? – Det är viktigt att se till att det inte uppstår någon diskrimine­ring mellan vaccinerad­e och ovaccinera­de. Arbetsgiva­ren har inte rätt att kräva att man vaccinerar sig och får inte heller fråga eftersom det rör sig om en privat hälsosak.

– Det är inte artigt att fråga eftersom det kan sätta den andra i en besvärlig situation. Detsamma gäller hos frisören eller tandläkare­n.

Använd fantasin

Ville Holmberg har genom hela krisen vädjat till det sunda förnuftet. Nu gäller det dessutom att använda sin fantasi för att fundera ut hur man kan ordna tillställn­ingar och träffas på säkra sätt.

– Tänk dig en fotbollsma­tch. Att det sitter tusen personer på läktaren kan vara hur tryggt som helst, men för att ta sig dit kanske man packat in sig i en trång bil eller buss, och så går man på restaurang i ett mindre sällskap efteråt och sitter inomhus på öl i tre timmar. Det är det som är farligt.

Hur är det då med de omdebatter­ade reserestri­ktionerna?

– Att resa inom landet är inga problem. Nu kan du ju testa dig snabbt var som helst om du uppvisar symtom på corona, säger Holmberg.

– När det gäller utrikesres­or tycker jag det verkar ganska vettigt som det är nu, vi har valt en europeisk medelväg. Risken med resor är alltid att nya varianter sprids, så jag tycker det är bra att man tvingas visa upp ett vaccininty­g eller låta testa sig om man kommer in i landet.

Så länge det finns länder med en ovaccinera­d befolkning kommer viruset att cirkulera i världen, och därför kommer det länge att vara aktuellt att begränsa resandet i någon form, menar Holmberg.

– Vaccinet är vår enda räddning globalt. Alla andra åtgärder handlar om att bromsa smittsprid­ningen, men de kan aldrig ta oss ur krisen.

När kan vi då andas ut?

– Klarar vi ännu den här sommaren finns det goda möjlighete­r att få en ganska normal höst och vinter här på hemmaplan. Sannolikt kommer vi i något skede att behöva ett boostervac­cin. Men just nu kan vi nog vara ganska lugna.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Infektions­läkaren Ville Holmberg känner sig trygg med att sitta på en uteserveri­ng och ta sig en öl. – Jag är dessutom fullt vaccinerad så jag känner mig bekväm med det.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Infektions­läkaren Ville Holmberg känner sig trygg med att sitta på en uteserveri­ng och ta sig en öl. – Jag är dessutom fullt vaccinerad så jag känner mig bekväm med det.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EMILIA NYBERG ?? Sommarteat­rar som spelas ute i det fria är rätt trygga i nuläget, på samma sätt som större fester i trädgården. Enligt infektions­läkaren Ville Holmberg är riskerna att smittas små så länge man hålls utomhus.
FOTO: EMILIA NYBERG Sommarteat­rar som spelas ute i det fria är rätt trygga i nuläget, på samma sätt som större fester i trädgården. Enligt infektions­läkaren Ville Holmberg är riskerna att smittas små så länge man hålls utomhus.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Finland hör till de länder där man klarat distansarb­etet allra bäst, berättar Ville Holmberg.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Finland hör till de länder där man klarat distansarb­etet allra bäst, berättar Ville Holmberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland