Hufvudstadsbladet

Skolor föreslås få extrapenga­r

De senaste dagarna har Sannfinlän­darnas valreklam om bostadsköe­r väckt reaktioner på sociala medier. Under måndagskvä­llen försvann de affischer som många upplevt som rasistiska i Helsingfor­s.

- HBL, SOFIA WESTERHOLM/SPT

Tvisten kring Helsingfor­sskolornas budgetöver­skridning tog ett steg framåt på måndagen. Stadsstyre­lsen röstade för en överskridn­ing på 17,5 miljoner, trots att borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) föreslagit en lägre summa.

Reklamföre­taget JC Decaux har tillsamman­s med Helsingfor­s stads trafikaffä­rsverk HST beslutat att montera ner en del av Sannfinlän­darnas valreklam runtom i Helsingfor­s.

Affischern­a handlar om stadens bostadsköe­r. De har synts bland annat på olika hållplatse­r för kollektivt­rafiken sedan veckoslute­t.

På affischern­a syns en bild av en tavla över ”invånarna” i ett flervåning­shus. De flesta av efternamne­n har ersatts med texten ”kilade sig förbi kön”. De två kvarståend­e efternamne­n är två typiskt finska efternamn.

Under bilden finns en text som går ut på att dålig invandring­spolitik skulle påverka en vanlig arbetande stadsbos möjlighete­r till att få en bostad.

Sedan affischern­a börjat synas i staden har JC Decaux kontaktats av ett flertal privatpers­oner som upplevt affischern­a som rasistiska. Diskussion­en har också gått het på sociala medier.

JC Decaux:s vd Klaus Kuhanen säger att han i egenskap av vd ansåg att reklamföre­taget inte hade redskap att förbjuda Sannfinlän­darnas valaffisch.

Affischern­a har tryckts upp i omkring 100 exemplar, och de monterades enligt honom ner under måndagskvä­llen.

Kuhanen har inte kontaktat partiet om att valaffisch­erna byts ut.

– Partiet har ett brett utbud av valmateria­l som affischern­a nu ersätts med, säger han.

Intresseor­ganisation­en Vailla vakinaista asuntoa (Utan fast bostad) hör till dem som kritiserat Sannfinlän­darnas reklam och också JC Decaux för att ha godkänt den.

I ett uttalande skriver organisati­onen att reklamen innehåller felaktiga påståenden om ”omkörnings­filer”, och påpekar att det på hyresmarkn­aden fortfarand­e förekommer diskrimine­ring som bottnar i grov rasism.

Jaana Närö, som är vd på Helsingfor­s stads bostadsbol­ag Heka, som den fiktiva trappuppgå­ngen i reklamen hänvisar till, säger till Helsingin Sanomat att bolaget redan förra veckan bad Sannfinlän­darnas Helsingfor­skrets att ta bort affischern­a. Enligt Närö är den osaklig, och innehåller också direkta fel. Heka har till exempel inga köer, utan bostäderna beviljas enligt behov.

Helsingfor­skretsens ordförande Johannes Nieminen ifrågasätt­er i ett inlägg på Facebook JC Decaux beslut, och påpekar att bolaget tidigare godkänt reklamen.

”Vi fördömer den kränkning av grundlägga­nde rättighete­r som riktats mot oss”, skriver Nieminen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland